2. Riethoven – Riethoven in 30 days

VERSLAG DAG 1 RIETHOVEN –  KOPENHAGEN

RIETHOVEN –KOPENHAGEN

 

1.0  Aantal gereden kilometers: 960 km

2.0  Wegen: In zeer goede staat.

3.0  Weer: licht bewolkt tot onbewolkt

4.0  Temperatuur: 25 C

5.0  Culinair: Prima gegeten

Klokslag 09;00 uur vertrokken we bij de Sleutel, na een prima ontbijt genuttigd te hebben. Diverse familieleden,vrienden en kennissen van deTtrippers waren aanwezig om ons uit te zwaaienHet team dat vanuit Riethoven is vertrokken in 2 Toyota Landcruisers bestaat uit:

Leon Sweegers, Peter Geboers, Leo van Otten en Cor van Grotel.

Rond 9:45 uur passeerden we de grens bij Venlo. De reis verliep voorspoedig en rond 12;30 uur waren we in Bremen. Tussen Bremen en Hamburg wilde het niet echt vlotten, i.v.m. de vele wegwerkzaamheden. Voor Hamburg en net na de Elbe- tunnel in Hamburg was het weer raak. : files en nog eens files. Dit kostte ons zeker extra 2 uur. Daarna ging het voortvarend onder een strak blauwe hemel. We passeerden de Duits/Deense grens en reden Jutland in, over 2 mooie bruggen en arriveerden in Kopenhagen rond 20;30 uur.We logeerden in het Wake-Up Hotel, een redelijk nieuw hotel. Echter wij constateerden dat de 2-persoons hotelkamers van De Sleutel toch wel veel ruimer zijn! Snel ingecheckt en de stad in om nog wat te eten. Blijkbaar gaan alle keukens van de restaurants in deze wereldstad om 22;00 uur dicht. Onze taxichauffeur wist nog een wild-west restaurant dat open was. Daar prima gegeten en toen de stad in. We vernamen, dat blijkbaar tot zonda,g op alle pleinen en straten in de stad een soort techno-feest plaats vind in Kopenhagen. Nu dat hebben we gezien. Een enorme drukte in de stad met ontzettend veel jonge mensen, waarvan er zeer velen ladderzat zijn. We waren ontzettend onder de indruk van de gigantische bergen afval, kapotte flessen en glas, dat overal op straat lag. Wij dachten dat wij Hollanders er soms een potje van maken, maar dit sloeg echt alles. De avond eindigde nogal explosief, door enorme knallen van vuurwerk tussen de menigte, waarbij iedereen zich te pletter schrok. Al met al toch een mooie dag. Morgenvroeg om 08:00 uur ontbijt en een kijkje in de stad en dan snel op pad naar de 1e stad in Zweden: Malmo. Daarna Gotenburg en eindstation Oslo. Tot morgen.

REISVERSLAG DAG 2 KOPENHAGEN – OSLO

KOPENHAGEN-Malmo-Helsingborg-Halmstad-Gotenborg-OSLO

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 630 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 1580 km.

3.0  Wegen: In zeer goede staat.

4.0  Weer:1e dagdeel: licht bewolkt 2e Dagdeel: onbewolkt

5.0  Temperatuur: 18/23 C

6.0  Culinair: Prima gegeten

Klokslag 09;00 uur vertrokken we bij ons wake-up-Hotel , na een karig ontbijt genuttigd te hebben zonder een ei. We starten een mooie stadsrondrit met diverse prachtige bezienswaardigheden, voornamelijk mooie gebouwen en beelden. Kopenhagen is een ruim opgezette stad met brede boulevards en met de nodige waterpartijen. Ook hebben we even bij het amusementspark Tivoli rondgekeken, dat is gelegen recht voor het centraal station.. Om 10:30 uur zetten we koers naar Malmo, Zweden. Direct na Kopenhagen duiken we dan een tunnel in die uitmond in de prachtige ‘Oeresund Bridge”. Na de brug passeerden we de Zweedse grens, zonder problemen. Alleen vriendelijk knikkende douaniers. We  reden door zacht glooiend heuvellandschap, richting noorden.De steden Helsingborg en Halmstadt lieten we letterlijk links liggen.In de streek voor Gotenborg zag je steeds meer zwerfkeien in het landschap verschijnen. Gotenborg is een rustige ,mooie stad. Hier parkeerden we de Toyota’s bij een restaurant en dronken lekker in de stralende zon onze koffie en zetten ons aan een Libanese salade. Rond 15:00 uur reden we deze stad weer uit richting Uddevalla en de Noorse grens. Het landschap veranderde steeds meer in een rotsachtige omgeving met veel bomen. Voor de grens gaat de autosnelweg nog een paar keer over in een 2-baans weg maar daar zal spoedig een einde aan komen, daar men daar de laatste stukjes autobaan aan het completeren is. Rond 19:00 uur reden Oslo binnen met stralend weer. De terrassen waren  vol bezet en ook Oslo ziet er vriendelijk  uit met dit weer. We checkten in bij het Rica Victoria Hotel, dicht bij de haven en midden in het centrum.Na dit verhaal gemaakt te hebben duiken we de stad in voor een paar grote pinten. Hopelijk wordt dit weer een gezellige avond. Morgenvroeg vertrekken we vroeg richting Trondheim en Mo I Rana, een kleine 1000 km verder noordwaarts. Tot morgen.

 

 

 

REISVERSLAG DAG 3 OSLO – TRONDHEIM

OSLO-Hamar-Lillehammer-Otta-Dombas-Oppdal-TRONDHEIM

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 550km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 2130 km.

3.0  Wegen: In zeer goede staat.

4.0  Weer:1e dagdeel: onbewolkt 2e Dagdeel: licht bewolkt

5.0  Temperatuur: 25à18 C

6.0  Culinair: Prima.

 

Gisterenavond goed gegeten in het restaurant T.G.I. Friday. Dit staat voor Thanks God It’s Friday. Leuk gevonden nietwaar? Na nog een bezoek aan een aantal bars doken we 01:30 in bed. Klokslag 09;00 uur weer vertrokken na een goed uitgebreid ontbijt. (Deze keer voldoende eieren). Elke morgen even een check-up van het oliepeil van de auto’s. Alles in orde. We zijn even door de stad gereden, met name door de Karl Johans Gate(straat).Dit is al meer dan 100 jaar de belangrijkste straat van deze stad. Aan het eind van deze straat ligt het neoclassicistische Koninklijk Paleis dat gebouwd werd tussen 1825 en 1848. Om 10;30 uur zetten we koers naar het noorden.Bij het stadje Hamar, bekend van de winterspelen, reden we langs het olympische schaatsstadion “het Vikingschip”. Na dit stadje kregen we aan onze linkerzijde een groot meer in het vizier. Dit “Mjosameer is het grootste meer van Noorwegen en is 117 km lang. We passeerden de stad Lillehammer, bekend van de Olympische Winterspelen 1994. Na deze stad werd de omgeving steeds ruiger.In Otta nuttigden we een lekkere lunch. We reden langs 2 Nationale Parken en de weg voerden ons steeds hoger tot aan de sneeuwgrens. Links van ons zagen we de machtige “Snohefta”: 2286 mtr, vol met sneeuw. De prachtige route vond haar climax op een uitgebreid plateau tussen de plaatsen Dombas en Dovre,.daarna volgde de afdaling, vol met watervallen, kolkende rivieren en uitgebreide rotspartijen richting Trondheim. De zon en de Top 2000 in beide Toyata’s zorgden voor een goede sfeer bij de bemanning. In Trondheim aangekomen hebben we even wat rond gereden en het Rica Hotel geboekt. Het hotel ligt mooi in het centrum van de stad, dicht bij allerlei leuke restaurants en bars. We gaan vanavond eens kijken of het grote overschot aan Noorse vrouwen kan leiden tot een goed gesprek over onze trip.We melden morgen onze ervaringen. Wat we nog wel moeten vermelden dat we goed merken dat het nauwelijks donker wordt s’nachts. Dat was gisterenavond al merkbaar in Oslo, dus dat zal hier nog wel beter te zien zijn.Tot morgen.

 

 

 

 

 

 

 

REISVERSLAG DAG 4 TRONDHEIM – MO I RANA

TRONDHEIM-Stjordal-Levanger-Steinkjer-Snasa-Mosjoen-MO I RANA                

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 480km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 2610 km.

3.0  Wegen: In zeer goede staat.

4.0  Weer:1e dagdeel: bewolkt 2e Dagdeel: bewolkt en regenbuien

5.0  Temperatuur: 12à5 C

6.0  Culinair: Prima.

 

Gisterenavond hebben we ons een beetje vergaapt aan het opgekapte centrum van Trondheim. Veel industriel erfgoed prachtig opgeknapt en gecombineerd met moderne appartementen. Het ziet er werkelijk smaakvol uit. In een van die mooie restaurants onder de warmtelampen goed gegeten en gedronken. Allemaal kennen ze hier van die grote pullen bier. Niets onder de halve liter verkrijgbaar. Daarna zijn we naar de “Barmuda”bar gegaan. Daar ging het pas echt los rond een uur of een.Het was een heftige avond en toen we richting het hotel liepen, rond een uur of half drie, was het nog steeds schemerig. Dat is toch een rare gewaarwording dat het niet donker meer wordt.S’nachts wakker geworden van de hevige wind en heftige regenbuien. Na een geweldig ontbijt, het beste van Noorwegen (het hotel krijgt hier de laatste 3 jaar de 1e prijs voor) wilden we om 09:00 uur wegrijden, maar toen had Leon plotskaps z’n linkerruit van het portier op de bodem van de deur liggen. Foute boel dus. De reparatieploeg fikste het in een klein kwartier. De ruit kan nu niet meer open, maar dan blaast ie z’n rook maar door het openstaand dakraam.Direct koers gezet naar Stjordal dat ligt aan het Trondheimfjord. We koersen langs dit fjord noordwaarts en passeren de stadjes Levanger en Steinkjer. Na het fjord eerst links van ons te hebben gehad reden we  langs  het “Snasavatnet-meer” dat rechts van ons lag.. Daarna voerde de weg ons steeds hoger de bergen in vol met prachtige bossen.De weg naar Mosjoen was werkelijk adembenemend. Kolkende rivieren, prachtige bossen, stroomversnellingen in de vele rivieren afgewisseld met watervallen, mooie vergezichten, besneeuwde bergtoppen; het is moeilijk onder woorden te brengen, hoe indrukwekkend dit alles is.We zijn op diverse plaatsen uitgestapt om mooie plaatjes te schieten en de HD-camera z’n werk te laten doen. Duidelijk was te zien dat de bomen hier nog maar net zijn uitgelopen, dus we zijn hier mooi op tijd aanbeland. Ik wil hiermee zeggen dat als we 4 weken eerder hier naartoe zouden zijn gegaan, dat we de sneeuwkettingen wel nodig hadden gehad.

Rond 17: 30 uur rijden we het stadje Mo I Rana binnen. Het is duidelijk dat hier niet zoveel is te beleven. Weinig toeristen en nog koud ook. Ik denk dat dit kaarten wordt in een regenachtig Mo I Rana. We zitten zo’n 40 km van de poolcirkel af. Dus daar gaan we morgenvroeg eerst op af.Daarna is het doel Narvik, de op een na grootste haven van het land. Zoals het er nu naar uitziet  bereiken we morgen dus het meest noordelijke punt van onze tocht.We beslissen morgenmiddag of we de Lofoten ( prachtige eilendengroep) inrijden. Tot morgen.

PS: Mensen wij genieten wel van al die reacties in het gastenboek van onze site. Leuk dat zoveel mensen hierop onze activiteiten reageren.

 

 

 

REISVERSLAG DAG 5 MO I RANA – SVOLVAER

MO I RANA-Polarsirkelen-Fauske-Bognes-Skarbetnet-SVOLVAER             

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 440km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 3050 km.

3.0  Wegen: In zeer goede staat.

4.0  Weer:1e dagdeel: licht bewolkt 2e Dagdeel:licht bewolkt

5.0  Temperatuur: 22à5 C

6.0  Culinair: Prima.

 

Gisterenavond hebben we gebruik gemaakt van een goed diner in ons hotel. Daarna zijn we op een groot schrem voeetbal gaan kijken: Portugal- Noorwegen. Uitslag: 1-0 De Noren dus in de mineur. Dat bleek ook wel want het kwam laat op gang in de hotelsdisco. We zijn daarom maar even naar Onkel Oscar geweest, een locale prettent. Om 01:00 uur tot 03:00 uur in de disco verbleven en toen maar het rusthuis opgezocht.Na een weer een prima ontbijt, zetten we koers naar ons eerste doel: De Poolcirkel (Polarsirkelen) De temperatuur daalde ( 3 graden Celcius)naarmate we steeds hoger de bergen in reden. Het landschap wisselde elke keer van gedaante. Dan prachtige groene bossen en dan weer kale stukken, vol begroeid door allerlei mosachtige begroeiingen.Ook reden we diverse keren boven de boomgrens en de sneeuw zagen we steeds vaker langs de weg verschijnen. Om 11:30 uur reden we polarsirkelen( 66 graden en 33”), een soort park in, dat vol met sneeuw lag. In het midden van het park was een informatiecentrum en restaurant waar we koffie nuttigden. Onderweg reden we een 4-tal fietsers voorbij, waarvan 2 in een omgebouwde snelle rolstoelfiets. Toen deze op de top aankwamen werden ze gefilmd door een cameraploeg in een helicopter. Uiteraard werden onze twee wagens ook vastgelegd. (uitzending op de Noorse TV, komende week!). Kijken dus!!

Daarna zetten we de afdaling in naar het dorp Fauske en wederom prachtige woeste kolkende rivieren om ons heen. We hebben daar een aantal schitterende foto’s en filmopnames gemaakt. Verderop, hoog langs het “Skerstadfjord”hebben we de wagens geparkeerd en ons koffieapparaat en gastoestel uitgetest. Hans de omvormer werkt fantastisch. De koffie,soep en worsten uit blik smaakten voortreffelijk op deze hoogte. Na een uurtje in de volle zon gezeten te hebben, vertrokken we weer richting Bognes.Iets voor dit dorp werden we, voor het eerst in deze rit, aangehouden door de politie. Het waren de mannen van de grenscontrole, compleet voorzien van een wagenscanner. (Hier scannen ze de wagens mee) De stickers op de wagens deden hun werk. Binnen een paar minuten waren we omringd door een achttal nieuwsgierige douaniers.Klompjes durfden ze niet aan te nemen, waarschjinlijk bang om later van omkoping te worden beschuldigd. Na een goed gesprek, voornamelijk door Leon, mochten we zonder te scannnen doorrijden. Dit scheelde natuurlijk kostbare tijd (1 uur minimaal). In Bognes zouden we het veerpont nemen naar Skarbetnet en Narvik. Echter hier hebben we het besluit genomen het veerpont te nemen naar Lodingen op de eilandenreeks De Lofoten genaamd.Een vol uur duurde de overtocht. Daarna zijn we 1 uur zuidelijker gereden op deze eilandenreeks. Prachtige hoge bergen, vol begroeid met mos afgewisseld met waterpartijen en hieruit opreizende rotsen. Na 1 uur rijden we Svolvaer binnen. Hier hebben we de intrek genomen in wederom een Rica-Hotel met zicht op zee. Leon voelt zich nu in het paradijs want hij heeft een rookterras boven het water. De 2 navigators Peter en Leo hebben van wagen gewisseld en dat pakte niet echt goed uit. De lichten van een van de auto’s zijn wat lang blijven branden, omdat de navigator de chauffeur niet gewaarschuwd had, die dat gewend was door te krijgen van z’n maat. We gaan vanavond wat vroeger naar bed, althans dat is de bedoeling. Morgen zijn we weer van de partij. Till tomorrow.

 

 

………ONDERTUSSEN IN RIETHOVEN

Reisverslag :  Riethoven/Walik – Sleutel – Riethoven/Walik

Aantal gereden kilometers:   4 km heen en terug naar de Sleutel

Wegen :   zelfs op de fiets in zeer goede staat

Weer:  1ste dagdeel; bewolkt, 2de dagdeel stralend blauw, avond: zeeeer warm

Temperatuur:  boven normaal

Culinair:   Alcoholisch

Gezelschap:   zeer aangenaam

 

REISVERSLAG DAG 6 SVOLVAER – KIRUNA

SVOLVAER(Lofoten)-Lodingen-Narvik-Abisko-KIRUNA(Zweden)                

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 445km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 3495 km.

3.0  Wegen: In perfecte staat.

4.0  Weer:1e dagdeel:onbewolkt 2e Dagdeel:licht bewolkt

5.0  Temperatuur: 16-22 C

 

Dat viel gisterenavond weer eens goed tegen! Met die klaarlichte nachten komt het er niet van om op tijd onder de lakens te kruipen. Met de nodige potten bier en een zeer licht diner op werd het toch weer ruim na 01;00 uur. S’morgens werden we verrast door zeer zonnig en een kraakheldere lucht. Tja ik moet zeggen die eilandenreeks (De Lofoten) zijn in een woord geweldig!!!

Wat een mooie natuur. We reden nu vanuit het onderste puntje van De Lofoten naar boven, richting Narvik. Narvik is de meest noordelijke Noorse haven.In 1940 vond hier de slag om Narvik plaats. Hitler bombardeerde deze plaats volledig plat, hetgeen resulteerde in een plaats met nauwelijks authentieke gebouwen. Narvik stelt als plaats niet veel voor. Geen gezellige plek om te vertoeven. We hebben daar een frietje met mayo en barbecuesaus naar binnen gewerkt en weer snel vertrokken. We besloten maar door te rijden om de lange rit van a.s. dinsdag te bekorten. We reden vandaag over een grote bergketen, door de sneeuw met veel bevroren meren en plassen. Op de grens naar Zweden zagen we geen enkele douanier. En ik moet zeggen er gebeurde iets onwaarschijnlijks. We reden de grens over en meteen begon ABA op de radio met Dancing Queen. Dat is toch toevallig en dat gebeurde bij Leon ook al in de wagen toen we een paar dagen eerder Zweden binnenreden. Met deze mooie muziek in de wagens  belanden we op een uitgebreid plateau, op een vrij grote hoogte gelegen, daar hier de berken nog niet uitgelopen waren.Na 1 uur rijden na Narvik kwamen we langs een groot meer, het Tornetraskmeer, te rijden. Dit meer is zo’n 100 km lang. Langzaam veranderde het landschap in allerlei mossen met vele rotsblokken. Een prachtig gezicht.

In het plaatsje Nabisko zagen we een poolhaas langs de weg en diverse kooien met Huskeys. Ook kwamen we diverse loslopende elanden tegen op de weg. Leo wordt dan wakker in de auto, gaat rechtop in de wagen staan en maakt foto’s dat het lust en leven is. Je ziet hem genieten. Als dit ritueel achter de rug is valt hij weer in slaap. Na 445 km gereden te hebben zijn we hier in Kiruna aangeland. De paar hotels die ze hier hebben zitten allemaal vol of zijn veel te duur( > € 200,00) , althans deze vallen buiten ons budget. We zitten overigens toch al ruim over onze begroting, daar de hotelkaners en de potten bier behoorlijk pittig aan de prijs zijn. Nog maar te zwijgen over een cola-whiskey: 100 kronen ( €13,00) per stuk, of de wodka-tonic: 80 kronen (€11,00). Voor een glas bier betalen we : 67 kronen; (€8,00) En het eten is ook niet zo goedkoop. Dus wij Hollanders klagen wel allemaal dat die euro alles zo duur maakt, maar vergeleken met Scandinavie zitten we zeer goedkoop. En wij zullen de komende dagen toch wat bezuinigingen moeten doorvoeren!!

We gaan na dit verhaal op het internet gezet te hebben, snel wat eten want de bar sluit om 22: 00 uur en de keuken om 21:00 uur. Tot morgen. Dan gaan we naar Oulu in Finland, gelegen aan Botnische Golf.

 

 

 

 

 

 

 

REISVERSLAG DAG 7 KIRUNA – OULU

KIRUNA(Zweden)-Malmberget-Kalix-Haparanda-( Finse grens)-Kemi-OULU (Finland)                  

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:505 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 4000 km.

3.0  Wegen: In perfecte staat.

4.0  Weer:1e dagdeel: regenachtig vertrokken 2e Dagdeel: geheel onbewolkt

5.0  Temperatuur:s’morgens: 16 C – s’middags: 28 C

 

We zitten in Oulu-Finland. Ik kijk uit het raam van het Lasaretti Hotel naar een strakblauwe hemel en achter mij hoor ik het water naar beneden vallen. Leo staat namelijk onder de douche. Elke dag een heel ritueel, want hij wast zich enorm.Leon zit in de receptie buiten en moet alles op alles zetten om z’n liefje “Teuntje”op een fatsoenlijke manier in Marbela te krijgen. Daar vliegt hij overmorgen vanuit Helsinki ook naar toe, om zich 3 volle dagen in het Spaanse feestgedruis te storten (ze zeggen een bruiloft). Vanmorgen vertrokken we keurig om 09;00 uur uit Kiruna. Een dorp om snel weer te vergeten. Niets te beleven, behalve een verwaaide halve nicht die we tegen kwamen, Lassi genaamd. Leon was onder de indruk, wij niet!

Overigens had Leon wel een verdraaid goed humeur gisterenavond, want hij heeft het gehele terras van de hotel- bar geveegd.

De weg vanuit Kiruna was prima en we reden door grote uitgestrekte bossen met allerlei meren daartusen, zuidwaarts. Op een gegeven moment draaide ik zomaar links de bossen in, weg van de grote weg. Wat doorgereden in de bossen en plotsklaps stonden we aan een prachtig meer. Leon dacht even dat ik de weg al eerder gereden had, want dit kon geen toeval zijn. Nou als je niets waagt ,gebeurt er ook niks, denk ik altijd maar.

De stoelen uit de wagens, een tafel stond er al en we hebben heerlijk een uur in de Zweedse zon verhalen op zitten halen. Je weet wel wie de sterkste had.

Daarna door de uitgestrekte bossen naar de Botnische Golf. We spraken erover dat we tot nu toe, bijna 4000 km gereden, nog geen politie gezien hadden. Om 14;00 uur sloeg net voor de Finse grens het noodlot toe. Stopteken van de Zweedse politie!!

De agente, een mooie blonde, zei met zachte stem tegen Leon:” Lovely guy, your speed is a little to fast”. “How fast”vroeg een ietswat verbouwereerde Leon. !0 km! Nou dat viel mee. Toen moest hij de alcoholtest doen. Was prima, dus niets aan de hand. De agente ging even weg en kwam terug met de boodschap: € 220,00 en we sturen de rekening wel naar je huisadres!! Nou dat was niet mis. Op mijn vraag of er nog een toeristenkorting van toepassing kon zijn, kwam een vriendelijk: Neen . Nou toen hebben we ze maar bedankt en zijn aangereden. In Haparanda gingen we de Zweeds-Finse grens over en hier ook geen enkele douanier. Net voor Oulu stuurde ik Leon de grote weg af naar Ajos, dat op de kaart een beetje in zee ligt. We dachten daar een terras te vinden voor een kop koffie. In plaats van een dorpje reden we door groen licht, door een slagboom een havengebied binnen. Doorrijdend zagen we langs de kade een groot schip aangemeerd liggen uit Delfszijl, varend onder een Nederlandse vlag. Al snel raakte Leo aan de praat met een scheepsengineer. De man , Marcel genaamd, zag onze wagens en nodigde ons uit voor een bezichtiging van de boot en voor een kopje koffie. Dat was erg aardig van hem. Al pratende op het schip kwam een havenbeheerder vragen wat we hier deden zonder verleende permisssie.( De brutalen hebben de halve wereld, nietwaar?) Marcel reageerde alert en vertelde de beheerder, dat dit zijn vrienden waren, die hem op kwamen zoeken. Nou een kwartiertje voor de koffie was geen probleem. Marcel liet het schip met al z’n vertrekken zien, waarbij de machinekamer en de brug uiteraard ons het meeste aansprak. We maakten een praatje onder het genot van een kopje koffie met Marcel en de kapitein (had in Woensel gewoond). Na een half uurtje zetten we definitief koers naar Oulu. Daar zitten we nu, verwijzend naar het begin van het verhaal. Morgen een flinke afstand van Oulu naar Helsinki, door het 1000-meren gebied. Morgenavond ontvangen we de twee andere reisgenoten Hans Sweegers en Alphons Wijnen. We wensen hen een goede vlucht naar Helsinki toe. Tot morgen.

 

 

 

REISVERSLAG DAG 8 OULU – HELSINKI

OULU (Finland) – HELSINKI                    

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:638 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 4638 km.

3.0  Wegen: In perfecte staat.

4.0  Weer:1e dagdeel: geheel onbewolkt 2e Dagdeel: geheel onbewolkt

5.0  Temperatuur:s’morgens: 26 C – s’middags: 32 C

 

Tsjonge, tsjonge wat een rit. Een kleine 640 km tussen de Finse wouden en prachtige meren onder een brandende zon..Drie keer zijn we gestopt om een prachtig plekje aan een van de vele meren te zoeken.En drie keer was het prijs. De 1e keer voor een kopje koffie, de 2e keer voor een kop soep en de 3e keer voor de zeer smaakvolle worsten. Daar kwam Frida ook nog een keer langslopen en Harrie met een tractor. Leon, die nu z’n tractorrijbewijs heeft, wilde graag een keer erop rijden, maar dat mocht niet van Harrie, bang dat Leon z’n sauna in elkaar zou rijden..

Wat we nog vermelden moeten  is dat de kapitein van het schip van gisteren nog meldde, dat wij met een foto en een mooi verhaal in het blad komen van de grootste rederij van Nederland.

Enfin vandaag was de tocht dus wat eentonig. Enorme uitgestrekte bossen met een prachtig merengebied. We waren goed voorbereid voor de vele muggen hier in dit 1000 merengebied.Maar het viel enorm mee. Gisterenavond in Oulu op de terrassen wat steekpartijen maar vandaag overdag viel het enorm mee. In Helsinki had Leon met z’n Tom-Tom nogal wat problemen het duurde ongeveer 1 uur voordat hij de ingang van het Hotel had gevonden. Soms is hij daar wel sneller in.Hans en Alphons stonden ons al op te wachten met 16 potten bier, 4 voor eenieder. Dat was echt een welkome natte verrassing.

Terwijk ik dit zit te typen komen de sterke verhalen weer aan bod en de vraag waarom Frida was verwijderd uit het gastenboek moesten we schuldig blijven. Nu gaan we douchen en het centrum van Helsinki onveilig maken. Het wordt tijd dat we eens goed gaan feesten. Morgen meld ik u wat er van is geworden. Tot morgen.

 

 

 

 

 

KLAAR VOOR VERTREK !

Vanavond hebben we de auto’s geladen en hebben we de laatste punten van de actielijst afgewerkt. We zijn er klaar voor. Een afsluitende borrel bij de Sleutel en morgen “gehts los”

 

REISVERSLAG DAG 9 RUSTDAG HELSINKI

 

 HELSINKI(RUSTDAG)                

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:22 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 4660 km.

3.0  Wegen: In perfecte staat.

4.0  Weer:1e dagdeel: geheel onbewolkt 2e Dagdeel: geheel onbewolkt

5.0  Temperatuur:s’morgens: 26 C – s’middags: 30 C

 

“What a perfect night”.

Om een uur of acht namen we de taxi naar het centrum van Helsinki. Het hotel, Hanasaari genaamd, ligt ongeveer 4,5 km buiten het centrum. De taxichauffeur wist wel waar hij ons moest droppen. Niet te ver van ‘The place to be”, want ik heb ontzettend veel last van m’n linkerknie.(Zwaar overbelast denk ik) Het is altijd wel wat met die Cornelus De Tripper, zullen trouwe lezers denken, want vorg jaar was het de linkerarm. Nu strompel ik met de rest van de Trippers mee, maar ze houden prima rekening met me. Thank you guys!

We wandelden via een lange groene strook, dat midden in het centrum v an de stad ligt, naar een Mexicaans restaurant. De mannen wilden de avond pittig beginnen. Daar hebben we prima gegeten. De prijs was redelijk,gemiddeld € 25,00 per man, exclusief de drank. De drank maakt het gewoon duur. Het glas bier kost hier nog altijd €6,00. Echter tot nu toe spande Noorwegen de kroon. Godsamme, wat is dat land duur!! Het heeft een behoorlijk gat geslagen in onze goed voorbereidde begroting. We zullen moeten bezuinigen!!

Enfin na goed gegeten te hebben zijn we verder de stad ingelopen. De groene strook, voorzien van gras en bomen met hier en daar een beeld  loopt van de haven naar boven en eindigd in The place to be”: The Teater. Echt een wonderschone tent met prachtige bomvolle terrassen(overdag en s’avonds) en binnen een prachtige bar en daarboven een overvol dakterras. Het gezelschap bevatte een hoog blond gehalte, hetgeen we hier in Scandinavie inmiddels wel gewend zijn. Veel drank en goede gesprekken volgden. Rond 24;00 uur vertrokken we daar en verzeilden in de” Cubabar”. Nou was het leeftijdsgehalte voor ons hier wat aan de lage kant. Daarom verhuisden we naar de Karaokebar aan de overkant van de weg. Nou daar zijn nogal wat potten bier weggewerkt. Op een gegeven moment had ik er genoeg van en ben ik buiten maar even in een portiek gaan zitten om de mens in de nacht eens goed te observeren. Nou mensen je ziet me daar wat. De ene man of vrouw loopt nog zatter over de weg/troittoir dan de andere. Dat alleen al is echt wel leuk om dit rustig te aanschouwen. Mooi op tijd zijn we om 02;00 uur daar vertrokken, richting hotel.

“What a beautiful day”!

Van morgen was het uitslapen geblazen. De ene na de andere kwam wat brak op het terras van het hotel. Na wat koffie gedronken te hebben, hebben we Leon uitgezwaaid. Hij gaat vanuit Helsinki naar Marbella om daar 3 dagen goed te feesten als gast van een nederlandse bruiloft. Ja sommigen worden wel heel erg verwend. A.s. maandag verwachten we hem weer terug in Moskou, zodat hij vandaar de tocht mee verder kan rijden. Na dit emotionele moment zijn we weer richting stad gegaan voor een stadsrondreis in de eigen auto. Nou mensen Helsinki is een aanrader. Een prachtige haven, vol met gerestaureerd cultureel erfgoed, mooie boten, prachtige gebouwen, waaronder De Witte Kathedraal van Helsinki( zie foto onder) en geweldige cruiseschepen. Een zo’n schip “The Christal Serinity”, hebben we uit zien varen. Mensen kinderen wat een gevaarte. Nu zit ik weer in de lobby van het hotel met de Trippers dit verhaal in elkaar te zetten. Er is hier een zeer groot feest in het hotel en een van de Trippers, natuurlijk Leo,  kwam met een mooi bord eten aandragen uit het restaurant, waar het feest gaande is. Hij had wel keurig gevraagd of hij ook wat mocht nemen op kosten van de feestgangers. Nou het duurde niet lang of iedereen van de groep kwam met een groot bord eten aangelopen. Blijkbaar was er te veel door de koks gemaakt en wij mochten vrij mee-eten. Nou dat kwam erg goed uit. De eerste bezuiniging is gescoord!!! Morgen moeten we weer vroeg uit de veren. 350 km naar St-Petersburg in Rusland. Dat is blijkbaar een uur of 6 rijden, maar ook nog eens 3 uur Fins-Russiche grens activiteiten, derhalve moeten we rekenen op een totale reisduur van 9 uur..Het bureaucratische gedoe aan de grens kost ons altijd de nodige moeite. Maar we zullen zien, tot morgen.

 

 

 

 

 

 

REISVERSLAG DAG 10 HELSINKI – ST PETERSBURG

 

HELSINKI-de Fins/Russische grens- Viborg- St-Petersburg(Rusland)

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:437 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 5097 km.

3.0  Wegen: na de Finse grens werd het in Rusland slechter: veel gaten, hobbels en oplapwerkzaamheden in het wegdek. Het vereist wat meer concentratie van de chauffeurs.

4.0  Weer:1e dagdeel: geheel onbewolkt 2e Dagdeel: geheel onbewolkt

5.0  Temperatuur:s’morgens: 28 C – s’middags: 34 C

 

De vorige nacht had z’n sporen achtergelaten. Je wilt het geloven of niet maar we lagen om 23;00 uur onder de lakens.

Na het gratis diner op kosten van de feestgangers hebben we nog wat pinten op hun kosten mogen drinken, omdat we nog zo’n lange rit voor de boeg hadden. Dat was lekker daar in de avondzon en goed voor het budget.

Vanmorgen klokslag 09:00 uur vertrokken na de gebruikelijke technische check-up van de wagens en een (wederom) goed ontbijt.

 

We reden langs de Oostzee richting de Russische grens. Plotseling hoorden we “paniek’over de walkie-talkie, die we in iedere wagen een aan hebben staan. Toen verbrak de verbinding en we waren de volgauto uit het oog verloren. De volgauto werd bemand door Peter en Hans. Wij, Leo, Alphons en ik, die voortop reden gingen langs de weg staan met de auto en belden met onze mobiele telefoons, maar kregen ze niet aan de lijn. We reden een flink eind terug maar zagen ze niet meer! Er moest iets gebeurd zijn en we begonnen ons zorgen te maken door alleen het woord “paniek” te horen. Na een 10-tal kilometers te hebben teruggereden , parkeerde we ook onze auto en belden weer opnieuw. Deze keer werd er wel opgenomen. Wat bleek nu, men had geroepen dat men een “paniek-stop” moest maken want Peter had broekhoestneigingen. De druk werd te groot en hij was de bossen in gevlucht. Daar in de open natuur had hij z’n kostelijke goedje aan de buitenlucht prijsgegeven. Wij waren natuurlijk enigszins gepikeerd en nog meer toen we vernamen dat ze alweer aan het rijden waren. We hadden ze blijkbaar gemist op de terugweg. Daarom maar weer de achtervolging ingezet. Net voor de Fins-Russische grens haaalden we ze in. De grensformaliteiten kosten ons 1,5 uur. Daar kreeg ik ook nog een vervelend telefoontje van het thuisfront. Een tante van mij, mijn moeders enigste zus nog,  was s’nachts gestorven. Moeder vanuit St-Petersburg sterkte toegewenst!!!

Inmiddels zijn we 2 uur in de tijd vroeger gekomen ten opzichte van Nederland, dus 2 uur tijdsverschil. Om 17:00 uur reden we via Viborg, de stad St-Petersburg in.

Wat een prachtige stad!! Ik heb al veel steden in mijn leven gezien maar deze stad slaat alles. Geweldige mooie gebouwen , prachtig pleinen, waarbij De Hermitage,de Peter and Paul’s Fortress, de Admirality, die allen aan de rivier de Neva liggen, wel heel erg in het oog springen. Wij reden over de grootste en drukste winkelstraat “de Nevskiy” en keken onze ogen uit. Niet alleen naar de gebouwen, maar ook naar al die mooie russische vrouwen in het straatbeeld. We kregen het er steeds heter van. De temperatuur was inmiddels opgelopen tot een 34 graden, dus tijd voor een glas bier. Dus koers gezet naar het hotel Radison Park Inn. Volgens mij het grootste hotel wat we tot nu toe hebben geboekt. Vanavond gaan we het er weer eens goed van nemen, want we zijn er weer aan toe.

Morgen hebben we een rustdag en gaan we deze wondermooie stad eens goed bekijken. Vanavond zullen we het nachtleven onder de loep nemen. Het beloofd een prima avondje te worden met prima temperaturen. Tot morgen.

 

 

REISVERSLAG DAG 11 RUSTDAG  ST PETERSBURG

 ST-PETERSBURG(Rusland)—RUSTDAG

 

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:0 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 5097 km.

3.0  Wegen: n. v. t.

4.0  Weer:1e dagdeel: geheel onbewolkt 2e Dagdeel: geheel onbewolkt

5.0  Temperatuur:s’morgens: 28 C – s’middags: 32 C

 

Gisterenavond zijn we met z’n vijven in een kleine taxi( 300 Roebel), naar het centrum van de stad gereden.Dat valt niet mee, met 5 van zulke kerels in een taxi, maar het bespaart wel kosten. Hans is dan degene die plat op de drie , die achter in zitten, komt te liggen. Tot nu toe is hij horizontaal van en naar het centrum gereden, ongeveer 15/20 minuten rijden.

Nou die Alphons dat is er ook ene!! Ik wist al wel dat de brutalen de halve wereld hebben, maar Alphons heeft en neemt meer. De meest chique tent van St-Petersburg opgezocht en om daar te dineren moet je gereserveerd hebben , anders kom je er niet in!.Nou hij begint met te vertellen dat zijn secretaresse heeft gereserveerd. De dames achter de balie kunnen dan de reservering natuurlijk niet vinden op de lijsten. Dan komt de overredingskunst van Alphons aan de beurt. Hij stelt doodleuk dat z’ n secretaresse geen dom ding is en weet echt wel wat ze doet.Hij eist echt een plek op. De dames raken dan in een lichte paniektoestand en de manager komt erbij. Dan gaat alles in de overtreffende trap. En dan zwicht elke keer de manager en ruimt een tafel in. En we zitten zo op de prachtigste plekken op deze geweldige zomeravond.

Zo belanden we in een zojuist geopende club “Ribeye” . Mensen kinderen wat een prachtige tent. Er is fors in geinvesteerd. Een indiaan en cowboy treden op, met nog een rits van artiesten.Het barst er van de prachtige jonge vrouwen , de een nog mooier als de ander. Het voorgerecht bestond uit diverse schaaltjes beef en garnalen. We konden zoveel opscheppen als we wilden want niemand had in de gaten wat er werd gegeten en gedronken, zo druk was het. Een club met drie grote projectie-schermen en geweldige muziek. Na dit voorgerecht verhuisden, met uiteraard weer dezelfde truc naar “La Terrassa”. Een prachtige plek boven op een hoog gebouw, met een prachtig uitzicht over de stad. Hier genoten we van het hoofdgerecht met om klokslag 24:00 uur een mooi vuurwerk. Daarna belanden we in diverse bars en clubs en om 06:30 uur zaten we aan een ontbijt in een of andere tent en toen gauw weer naar het hotel. Deze bruisende stad is s’nachts nagenoeg zo druk als s’avonds. We waren eens goed uitgeweest, het eerst in deze reis. Vanmiddag om 12:00 uur waren we weer boven Jan!!! De een wat beter als de ander, maar goed, een nieuwe dag een nieuw plan. Deze keer was het een geplande rustdag. We zijn met de metro naar het centrum gegaan om deze stad overdag eens goed te gaan bekijken. Allereerst stond op het programma een bezoek aan De Hermitage. Een prachtig paleis,oudsher van de tsaren, nu ingericht als museum met zo’n 800 zalen, waarvan er een 400 voor het publiek zijn opengesteld, met zo’n 3 miljoen stukken in beheer, van opgegraven mummies, bijlen, speren, tot beelden en schilderijen. Vooral de muren en plafonds van de zalen zijn prachtig gedecoreerd. Voor ons was 2 uur voldoende om een goede indruk van dit immense museum te krijgen. Na dit avontuur hebben we met paardenkoets een rondrit door de stad gemaakt. Daarna zijn we in een rondvaartboot gestapt en een mooie tocht over de rivier de Neva en door de grachten gemaakt. Deze stad is een compleet museum, als je hier doorheen vaart of rijd. Je bezichtigd zoveel facades van gebouwen dat het een lust voor het oog is. (Dit is echt een aanrader om een lang weekend deze stad te bezoeken.)Daarna zijn we op een terras beland en hebben we in de zon wat geluierd(chillen).Daarna hebben we de Georgische keuken aangedaan. Echt heerlijk gegeten. Om 23:30 uur, na een bezoek aan de “Koeienbar”, zijn we weer met z’n vijven in een taxi naar het hotel gereden. By the way ons hotel heeft 1200 kamers!!!

Nu moeten we gaan stoppen met ons verhaal, want morgen wacht ons een heftige dag. De route van hier naar Moskou is maar liefst meer dan 650 km. En dat over een niet zo’n goede weg en het is hier bloedheet. Dus we gaan morgenvroeg uiterlijk 07;30 uur rijden. Tot morgen.

 

 

 

REISVERSLAG DAG 12 ST PETERSBURG – MOSKOU

ST-PETERSBURG-Novgorod-Sver- MOSKOU

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:710 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 5807 km.

3.0  Wegen: Na een 100 km werd het wegdek erg slecht, veel gaten en hobbels. Kortom veel oplapwerkzaamheden die hun sporen hebben achtergelaten. Verder enorme spoorvorming door het zware vrachtverkeer. Op de 700 km waren drie zeer slechte stukken. Rond Novgorod en Sver waren de wegen gewoon goed. Een honderd kilometer voor Moskou werd de weg tweebaans en van goede kwaliteit.

4.0  Weer: geheel onbewolkt

5.0  Temperatuur:s’morgens: 28 C – s’middags: 34 C

 

Nou gisterenavond, na het verhaal uitgewerkt te hebben, zijn we toch maar op tijd naar de kamers gegaan. Rond 01:00 uur sliepen we.

De nacht werd deze keer ruw verstoord. Om 05:00 uur ging de telefoon over en waren er  redelijk opgewonden dames te horen aan de telefoon. Niet dat wij daar zo snel van onderste boven zijn, maar wel als ze uit Riethoven bellen.Volgens ons gevoel hadden ze er genoeg gehad in De Sleutel. Daar was gisterenavond de aftrap van De Zeskamp onder de bezielende leiding van onze ontbrekende tripper Theo van Beek. Nou die kwam midden in de nacht met de geruststellende woorden dat de achterblijvende dames niets tekort kwamen. Ook Elske van G. zat om 03:00 nog aan de bar, had men uit betrouwbare bron vernomen, terwijl wij denken dat ze keurig op het huis past rond dat tijdstip.Ook werd nog vermeld dat de Vatvliegers 2 na deze mooie avond in Riethoven de kop hebben genomen. Door deze verstoring van onze broodnodige rust ging het s’morgens voor de 1e keer goed fout. Leo werd te laat wakker en met dat telefoontje s’nachts had hij per ongeluk de wekker uit gezet, dus ik werd ook niet wakker. We hadden om 06:30 wakker moeten worden , maar dat werd nu 07:30 door gebel van de rest van de crew die al aan het ontbijt zaten.Tot overmaat van ramp, ging Leo, die de kluts een beetje kwijt was (te snel opgestaan!!), in de verkeerde ontbijtzaal zitten en waren we hem een tijdje kwijt. Dus we vertrokken uit St-Petersburg, met een vertraging, om 08:30 uur. We waren wel snel de stad uit.

Na een uur werden we al aangehouden door een van de talrijke politiecontroles. Deze keer was Hans de klos. Hij kreeg een stopteken en moest wachten aan de kant van de weg. Hij kreeg van de politieman 10.000 roebel (€ 250,00), maar nadat hij 20 keer sorry had gezegd en uitgeroepen had dat het wel erg” expensive”was , veranderde de agent de laatste 0 in een R. Dus Hans kwam met 1000 Roebel ( € 25,00) met de schrik vrij. Daarna een lange kaarsrechte weg van bijna 700 km. Een lange, een tonige weg, door de bossen met heel veel oude Russische woningen langs de weg, waarvan velen onbewoond, afgebrand of klaar staan om in te storten.

Dus deze keer blik op oneindig , gruwelijk oppassen voor die constante politiecontoles en de Top 2000 keihard, als er een goed nummer(en dat waren er veel!!) voorbij kwam. Zo kwamen we om 20:30 aan in Moskou. Nagenoeg 12 uur gereden in een bloedhete dag. Dus nu tijd voor wat koels vanavond. We gaan Moskou verkennen, want het nachtleven in deze bruisende stad staat op een hoog niveau, dat weten 3 van de 6 mannen van de crew. Till tomorrow.

 

DAG 13 RUSTDAG MOSKOU

MOSKOU  ( Rustdag)

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 0 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 5807 km.We zijn ongeveer halverwege de trip.

3.0  Wegen: N. V.T.

4.0  Weer: Voormiddag: geheel onbewolkt  Namiddag: Licht bewolkt

5.0  Temperatuur:s’morgens: 27 C – s’middags: 24 C

Gisterenavond hebben we het nachtleven van Moskou eens goed onder de loep genomen.

Alphons heeft de smaak te pakken. Hij organiseert hier in Moskou de taxiritten van de crew. Ik ben blij dat Leon er even  tussenuit is geknepen, anders stopt die Alphons 6 man in een Lada. Dat gaat zo: hij vraagt geduldig om een taxi. Hij zoekt de kleinste en oudste wagentjes uit en vraagt dan wat het kost.(elk ritje kost ongeveer 500 Roebel ( €12,50) Meestal vragen die taxichauffeurs veel meer dan dat Alphons bied.Na wat handelen is er meestal wel  overeenstemming. Zo niet, dan komt een andere gelukkige in het vizier. We rijden zo met 1 taxi (we sparen er elke keer een uit) de gehele stad door. Alphons langs de bestuurder, drie erachter in en Hans liggend over de drie er ook achter in.Hans is zo de gehele avond en deze middag alleen maar horizontaal vervoerd door deze bruisende stad ( 12 miljoen inwoners).

We startten gisterenavond op een terras, Alphons z’n favoriete plek hier in de stad. Hij liet een aantal hamburgers aanrukken., die voortreffelijk smaakten. Daarna in de taxi naar een disco-bar.Wat een tent. Ik heb nog maar zelden zoveel intens dansende mensen gezien. De muziek was opzwepend en de bezoekers lieten zich van hun beste kant zien. Veel nationaliteiten daar in die bar: Duitsers,Zweden, Finnen, Engelsen, Turken en ga zo maar door. Hoe later het werd hoe heftiger er gedanst werd. Op een gegeven moment stonden er wel 3,4,5 op de bar te dansen.Het barpersoneel werkte goed mee aan het opbouwen van de sfeer. Regelmatig spoten ze vanachter de bar met water enige verkoeling naar de zwaar transpirerende bardanseressen Het bier smaakte weer best, maar ik krijg toch steeds meer een weerzin in die grote kelken.Geef mij maar kleintjes!! Na deze luidruchtige swingende bar hebben we een paar rustige bezocht en toen maar weer in zo’n harington naar het Bega-hotel, want vanmorgen moesten we er vroeg uit om Moskou te verkennen, by day. Om 9:00 ging de wekker af en snel naar het ontbijt.  Daarna weer de taxi in: ons 1e doel: het Rode Plein. Daar aangekomen zijn we over dit immense plein gelopen, waar het erg druk was. Er wordt hier op dit moment een enorm podium opgebouwd voor een optreden van allerlei artiesten. Carlos Santana en Sting treden op. Het is namelijk vrijdag, zaterdag, zondag en vandaag een nationale feestdag hier. Daarom wordt er overal wel wat georganiseerd.

Het Lenin-mausoleum was gesloten.Dus hem hebben we niet kunnen aanschouwen. We hebben een blik geworpen in The Gum. Dit is de sjiekste winkelstraat van Moskou, dat aan het Rode Plein ligt.

Daarna zijn we om het ommuurde Kremlin gewandeld, langs de rivier de Moskwa en de witte kathedraal. De Trippers zouden de Trippers niet zijn als ze het Kremlin niet van binnen zouden willen zien. Dus kaartjes gekocht en op naar The Kremlin Cathedrals, binnen de muren.We zagen de Patriach’s Palace, The Bell-Tower van Ivan the Great, The Twelve Apostles’Church, The  Annunciation Cathedral,etc, etc. Ook het kanon en de kapotte klok van de Tsaar hebben we onderzocht. Zag er mooi uit!! Na 3 uur gelopen te hebben kreeg ik weer veel last van m’n knie dus z.s.m. naar een plek waar we konden shillen. De rest van de crew heeft nog een oude winkelstraat bezocht, terwijl ik achter bleef in de lounge-tent. Nu is het 17.00 uur plaatselijke tijd, terwijl ik dit zit te typen op onze hotelkamer. Achter mij snurkt Leo er weer lustig op los.

Het uitzicht hier is wel apart. Ik kijk hier namelijk uit over de draf en renbaan die hier midden in de stad ligt.Vanmorgen vroeg waren daar al diverse jockeys fors aan het trainen met hun paarden.

Vanavond keert, als het goed is,Tripper Leon terug uit Marbella, met uiteraard weer de nodige spannende verhalen. Morgenvroeg om 06:00 uur nemen we afscheid van twee Trippers, die in Riethoven zijn ingestapt,namelijk Leo en Peter.Zij vliegen morgen vroeg naar Dusseldorf, alwaar ze opgewacht worden door 2 dames, naar ik heb begrepen. Janny is verhinderd want ze heeft een ongelukkige val gemaakt bij het uitlaten van de honden  en haar enkel gebroken (wellicht gestruikeld over een van die kleintjes!). Jeannette en Elske halen nu de 2 Trippers op daar in Dusseldorf.. Janny, beterschap gewenst door de voltallige crew.

Morgenvroeg bestaat dan de Trippercrew uit 4 personen:Leon, Hans, Alphons en mijzelf. De trip gaat verder oostwaarts naar de Wolgaregio. Ons doel voor morgen is Niznij Novgorod, een tochtje van 350 km

Nu ga ik stoppen met dit verhaal en dan kan Peter de mooie foto’s op de site zetten. Tot morgen..

 

REISVERSLAG DAG 14 MOSKOU – NIZHNIJ NOVGROD

 

Verslag  Dag 14: 14-06-2011

 

 MOSKOU- Vladimir-NIZHNIJ NOVGROD               

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 427 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 6234 km.We zijn over de helft van de trip.

3.0  Wegen: Een redelijk goede weg.

4.0  Weer: Voormiddag: Zwaar bewolkt: Regen  Namiddag: Licht bewolkt: Regenachtig

5.0  Temperatuur:s’morgens: 20 C – s’middags: 22 C

Nadat gisteren de site is bijgewerkt door Peter, kijken we toch altijd even naar het gastenboek. Leuke reacties van eenieder. Wij genieten hier ook wel een beetje van moet ik zeggen!

Leon kwam goed uitgerust om 19;30 uur het hotel binnenzeilen met vriend Sasha. Deze had leon in het centrum van Moskou opgepikt. Sasha is een echte Moskoviet. Hij kent uiteraard de weg daar op z’n duimpje. We zijn met zijn auto en een taxi naar een appartement van hem gegaan, dat redelijk uniek is gelegen, namelijk in een van de 7 Stalin torens die Moskou rijk is .Deze zeer hoge witte gebouwen waren destijds een project van Stalin. Het appartement lag op de 21e verdieping en men heeft daar een machtige uitkijk over de stad Moskou. In dit appartement had de KGB vroeger scherpschutters ondergebracht, daar ze van hieruit het gehele centrum van de stad prima konden overzien!! Sasha had reeds inkopen gedaan en verraste ons met hartige hapjes(kaas, worst,en groene /zwarte olijven)als een amuse en een aantal volle glazen perfecte cognac.

Na de flessen cognac leeg gedronken te hebben zijn we naar een trendy restaurant gegaan aan de Tverskaya ( de hoofdstraat naar het centrum). Daar hebben we elk een uitstekend hoofdgerecht gegeten. Rond 23:00 uur kwam Frans ,de tripper uit Moskou, ons verrassen met een bezoek. Hij had vorig jaar met ons het 1e gedeelte van Riethoven – Beijing tot Almaty meegereden. Dat was een hartstikke leuke verrassing.

Rond 01;30 uur zijn we allemaal richting ons hotel gegaan. Dat moest ook wel want Peter en Leo moesten er om 06:00 uur uit om hun terugvlucht naar Dusseldorf te halen.

Volgens de laatste berichten zijn ze op tijd vertrokken. Leo bedankt voor het briefje, waarin je eenieder bedankte.

De start deze morgen was zeer moeizaam. We zouden om 09: 00 uur aan het ontbijt zitten maar er waren opstartproblemen. Uiteindelijk vertrokken we uit een regenachtig Moskou rond 10;30 uur. De weg uit het centrum van Moskou kostte de nodige tijd(+/-25 km.) Daarna verminderde geleidelijk aan de drukte op de weg richting Vladimir. Na de stad Vladimir hebben we een stop gemaakt voor de nodige koffie en de overheerlijke Russische soep “Solyanka”genaamd. Het is een soep met ham, spekjes, en allerlei groenten erin. Een aanrader wanneer je in Rusland komt!

Om 17:00 uur reden we de stad Nizhnij Novgorod binnen, dat eigenlijk betekent laaggelegen nieuwe stad en die vroeger de naam Gorki droeg. Dit was vroeger verboden gebied(Stad) voor” buitenstaanders”, i.v.m. de vele militaire activiteiten en wetenschappelijke instituten die hier gevestigd waren. Pas in 1992 is de stad en omgeving opengesteld voor buitenstaanders en buitenlanders. Het centrum van de stad is prachtig gelegen op een berg aan de rivier de Oka. Ze hebben hier ook een Kremlin.

We gaan zo dadelijk de stad in om het e.e.a. te aanschouwen.

Overigens wat zal het rustig slapen worden vannacht want Leo is er niet meer. Die kan toch te keer gaan s’nachts. Hopelijk is mijn nieuwe slaapmaat Alphons wat kalmer s’nachts. Op hoop van zegen dan maar. Morgen kan ik het U vertellen.

 

REISVERSLAG DAG 15 NIZHNIJ NOVGOROD-KAZAN

Verslag  Dag 15: 15-06-2011

 

 NIZHNIJ NOVGOROD – Cheboksary-KAZAN              

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 400 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 6634 km.Iets ten noorden van Narvik in Noorwegen was onze meest noordelijke plek van de rit.We zijn nu  aangekomen op de meest oostelijke plek van onze trip. Na de rustdag morgen gaan we overmorgen langs de Wolga meer zuidwaarts en zoeken de meest zuidelijke plek op van deze reis.

3.0  Wegen: Het was geen beste dag vandaag.het eerste gedeelte ging nog wel, maar het werd allengs slechter. Na Cheboksary werd het echt slecht en hier en daar moesten we stapvoets rijden. In de republiek Tartastan hebben ze blijkbaar meer geld want daar was de weg weer opperbest tot Kazan

4.0  Weer: Voormiddag: Zwaar bewolkt: Zware regenbuien  Namiddag: Zwaar bewolkt: Continu zware regenbuien.

5.0  Temperatuur:s’morgens: 12 C – s’middags: 16 C

Na het reisverslag van gisteren zijn we naar een prachtig omgebouwde hamburgertent gegaan. Alphons kende dit restaurant als zodanig. Maar het had een volledige metamorfose ondergaan. Het was nu een prachtige lounge-bar-restaurant geworden boven op de berg in de stad Nizhnij Novgorod. Men kon zo vanuit dit restaurant kilometers ver een grote laagvlakte inkijken, gescheiden onder aan de berg, door een grote rivier. We hebben hier een salade met kip als voorgerecht verorberd en als hoofdgerecht beef stroganoff.

We zijn daarna nog een afzakkertje gaan pakken en onder de lakens gekropen. Moskou had ons een beetje gesloopt.

Na een prima nacht , zonder gesnurk van Leo, en met een nauwelijks hoorbaar zuchtje van Alphons, een goed ontbijt genomen. Deze keer werd het ontbijt opgeluisterd door een organist die een zodanige achtergrondmuziek ten gehore bracht dat we er allemaal weer slaap van kregen.

Na wat foto’s van enkele bezienswaardigheden te hebben genomen zetten we rond 10;00 uur  koers oostwaarts.

Nou het lijkt wel of die Leo en Peter het aangevoeld hebben, want sinds dat ze weg zijn gegaan, regent het con stant, worden de wegen met de dag slechter en zijn de prijzen van de hotelkamers en de diesel gehalveerd.

Dat laatste is prettig maar compenseert niet het gevoel dat we overdag ondervinden op de wegen.

Gisteren hadden we een mooi glooiend landschap waar we doorheen reden, met kleurrijke velden vol met donkerblaue lupinen en Turkse vlasrootkruis. Prachtige bloemenweiden wisselden zich af met berkenbossen.

Vandaag werd de omgeving steeds heuvelachtiger met prachtige uitzichten over de diverse grote rivieren die we overstaken. De bossen werden veel minder en we zagen steeds meer grote weidevelden, met daarin allerlei bloeiende weidebloemen.Om 17:00 uur reden we over de machtige  Wolga , Kazan binnen.In de verte diende de moskee en het Kremlin zich al aan. Kazan ( 1.104.738 inwoners) is de hoofdstad van Tartastan, ruim 1000 jaar oud, en tevens ook de oude hoofdstad van het Tartaars-Mongoolse rijk onder leiding van Gingus Khan, waarvan we een afbeelding vorig jaar in Ulan Bataar gezien hebben. Er is hier ook een champions league voetbalclub actief namelijk Rubin Kazan. Ze verloren dit jaar nog van FC Twente. De stad is rijk en wordt steeds rijker door de olieinkomsten. Het is hier een moslim republiek maar de mensen hier zijn niet echt religieus. Ze zuipen volop wodka en men eet hier ook gewoon varkensvlees. We hebben onze intrek genomen in Hotel Milena in de buurt van het centraal station.

Vanavond gaan we eens echt goed eten en daarna maar eens het uitgaaansleven verkennen. Alphons en Leon kennen de stad goed, daar deze Trippers er al respectievelijk 10 en 20 keer zijn geweest. Leon heeft hier zijn ex-schoonmoeder en ex-schoonmoedershond wonen en gaat deze uiteraard een bezoekje brengen.

Ik denk dat het een zware nacht wordt, want morgen is het een rustdag. Beste leesvrienden, we hebben geweldig genoten van het gastenboek en lazen hierin dat Leo nogal uitgeput was. We stellen Jeanette voor om met hem naar de dokter te gaan. Het viel ons ook al zo op dat hij tijdens de reis zo moe en slaperig was. Er moet echt iets mis met’m zijn. Vrienden tot morgen!!!!

 

REISVERSLAG DAG 16  RUSTDAG  KAZAN

Verslag  Dag 16: 16-06-2011

 

 KAZAN (Rustdag)             

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 0 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 6634 km.

3.0  Wegen: N.v.t.

4.0  Weer: Voormiddag: Zwaar bewolkt: Droog  Namiddag: Licht bewolkt: Droog en zonnig.

5.0  Temperatuur:s’morgens: 18 C – s’middags: 22 C

Hier in hotel Milena hebben we gisterenavond wat biertjes gedronken, het reisverslag gemaakt en de foto’s gedownload.

Daarna een taxi genomen en op advies van de taxichauffeur naar restaurant Maximillian gegaan. Nou dat advies was prima. Een gloednieuw restaurant, opgezet door een oostenrijkse zakenman, die we hoe onwaarschijnlijk ook, s’avonds tegen het lijf liepen. Hij vertelde dat hij ons ook in St-Petersburg had gezien, namelijk in het Terrassa.

Het restaurant had een enorm aantal zitplaatsen en er speelde een liveband. De nummers die ze ten gehore brachten waren zeer gevarieerd van The police “Every breath you take”tot “Love hearts” van Nazareth. En “High way to hell’van AC/DC tot “Feel”van Robbie William. We hebben ontzettend genoten en diverse Trippers dansten er lustig op los. Rond 01:00 uur belandden we in het hotel om van onze nachtrust te genieten. Toch zijn het slopende dagen want dat reizen vreet veel energie.

Hedenmorgen een vlot ontbijtje en in de taxi naar de ex-schoonmoeder van Leon. Nou viel het mij wel op dat hij na 20 keer hier te zijn geweest, haar adres niet kon vinden. Met behulp van Alphons, die vloeiiend russisch spreekt, zijn we er uiteindelijk wel aangekomen. Ze woont in flat 84,op 8 hoog! Tatjana was zeer vereerd met het bezoek. Haar geliefde ex-schoonzoon werd behoorlijk geknuffeld!!!

We moetsen plaatsnemen in de kamer en er werden allerlei gerechten op tafel gezet. Augurken, tomaten, grote tataarse druiven, peren en uiteraard wodka.

Na de fles wodka meester te hebben gemaakt( 11:30 uur) kwam de 2e fles. Daarna een speciaal gemaakte soep,  pelmeny genaamd, gevolgd door pannekoeken met aardappel hierin. Of het nog niet genoeg was kwam er ook nog een taart achteraan. Het werd eenieder teveel. De kilos komen er met de dag aan.

Leon is met Tatjana naar het lokale ziekenhuis gegaan om z’n bloed te laten prikken. De uitslag werd naar het Maximaziekenhuis gebeld en bleek prima in orde te zijn. Wij snappen het niet goed want het bloed moet doordrenkt zijn van de wodka!! Zal dan toch wel een goed goedje zijn, nietwaar.

Wij zijn met z’n drieen naar het Kremlin gegaan. Ik moet zeggen dat dit prachtig eruit ziet. De machtige blauwe moskee met haar 4 minaretten torent hoog bovenuit dit Kremlin. Deze gebouwen krijgen een goede opknapbeurt, daar men overal aan het schilderen was. Ook de diverse gebouwen in deze mooie stad hebben prachtige facades.

Alphons is na het bezoek daarna gaan werken in het hotel en Hans en ondergetekende zijn het centrum in gegaan. Daar hebben we in een Japans restaurant zitten chillen.

Leon is na het ziekenhuisbezoek ons komen vergezellen en met z’n drieen zijn we zo door de plaatselijke “arbat”(mooie opgeknapte oude winkelstraat) naar ons hotel gelopen, alwaar we nu dit reisverslag zitten uit te werken. Vanavond gaan we met Tatjana samen uit eten. Alphons zal ons morgenvroeg om 04;00 uur gaan verlaten. Hij vliegt dan via Moskou en Dusseldorf naar huis. Voor hem zit er de rit dus op. We gaan met z’n drieen (Hans. Leon en ik) door naar Samara, een stad 350km zuidelijker aan de Wolga. Echter eerst passeren we Toljatti waar we een oude schoolvriend van mij, Louis Coolen uit Nuenen, gaan opzoeken. Hij is daar voetbaltrainer op de Russische Voetbal Federatie. Beste leesvrienden tot morgen.

 

 

 

 

REISVERSLAG DAG 17 KAZAN-SAMARA

Verslag  Dag 17: 17-06-2011

 

 KAZAN- Dimitrovgrad-Toljatti-SAMARA             

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 502 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 7136 km.

3.0  Wegen: Afwisselend redelijk tot slecht en hier en daar zeer slecht. We hebben op diverse plekken stapvoets moeten rijden. Dit kwam voornamelijk voor in de kleine dorpen, daar we deze keer binnendoor over een secundaire weg zijn gereden. Hier kwamen we nauwelijks auto’s tegen. Bij het uitrijden van Kazan en het binnenrijden van Samara was het verschrikkelijk druk met zeer slechte wegen, vol kuilen en diepe gaten in het wegdek.Hier kwam nog bij dat in Samara net een zware wolkbreuk had plaatsgevonden, waarbij hele stukken wegdek volledig onder water staan.Het zag er hier en daar uit als na een overstroming!

4.0  Weer: Voormiddag: Zwaar bewolkt: Droog  Namiddag: Zwaar bewolkt: Flinke plensbuien.

5.0  Temperatuur:s’morgens: 18 C – s’middags: 22 C

Alphons zou er de laatste avond bij zijn en wij hadden Leon’s ex-schoonmoeder uitgenodigd om mee te gaan eten. Ik moet zeggen Alphons was er weer in geslaagd om een mooi restaurant uit te kiezen , maar ook nog eens prima eten voor een zeer schappelijk prijs ( €150,00 voor 5 personen) Daarna snel naar het hotel en afscheid van Alphons genomen onder het genot van een drankje. Hij zou midden in de nacht opstaan en om 06:00 uur terug vliegen naar Moskou. Alphons, namens de overblijfende crew hartelijk bedankt voor je gezelschap. Je was een  prima navigator en een zeer rustig slaapmaatje.

Om 07:00 uur klaar voor vertrek naar Samara. Het kostte ons de nodige moeite ( 1,5 uur)om uit Kazan te komen en de juiste route te kiezen naar Dimitrovgrad. Eenmaal buiten de stad werd de route aangenaam. Veel weidenvelden met allerlei bloemen erin, afgewisseld met prachtige russische dorpjes. Nauwelijks verkeer en een 300 km weg die soms zeer slecht was en dan weer prima te rijden was. Als men zo door dit landschap rijdt, kan je er echt van genieten. Rond 13:00 uur kregen we contact met Alex, een russische kennis van Leon. Hij was met chauffeur inmiddels van Samara naar Toljatti gereden en stond ons op te wachten bij de ingang van het Lada hoofdkwartier. Tjonge, tjonge wat een immense autofabrieken daar . Er werken daar meer dan 100.000 mensen en de stad is daar ook maar in the middle of nowhere neergeplant in de jaren zestig. De Italiaan Toljatti verkocht destijds een Fiatconcept aan de Russen. Renault schijnt hier nu een groot belang in te hebben genomen na de afgelopen crises, want anders was het bedrijf totaal naar de Fillestijnen verhuist.

Alex had inmiddels uitgezocht hoe we naar de “Academia Football Konopleva” moesten rijden, alwaar we Louis Coolen zouden gaan bezoeken die daar de scepter zwaait als eindverantwoordelijke. Zonder Alex zouden we het niet zo snel gevonden. Nu reden we er direct naarheen. Louis stond ons al op te wachten samen met zijn rechterhand, Roland Vromans, voormalig voetballer bij FC Eindhoven.. Men nodigde ons meteen uit voor de lunch. Dat was aardig van hen want we hadden s’morgens bij het vertrek nog geen ontbijt gehad. Daarna gaven Louis en Roland ons een uitgebreide rondleiding in het hotel met de aangrenzende sportaccomodaties en men liet ons ook nog eens de verwarmde kunstgrasvelden van dichtbij zien. De jongens selecteren uit heel Rusland talenten op voetbalgebied tussen de leeftijd van 7 tot 18 jaar. 120 van deze jongens zitten daar als het ware op het voetbalinternaat. De bedoeling is dat er een of twee van die jonge spelers, die het in zich hebben om een grote voetballer te worden, te verkopen aan diverse topclubs in Europa. Men heeft allerlei contacten met o.a. Chelsea, FC Twente, etc.Guus hiddink heeft er mede voor gezorgd dat Louis hier aan de slag kon om dit op te zetten. Het jaarlijkse budget bedraagt 8 miljoen euro. Na wat gezellig koffie te hebben gedronken en Louis uitgelegd te hebben hoe hij op de website kan komen, hebben we afscheid genomen en uiteraard de twee onderscheiden met onze klompjes. Louis en Roland bedankt voor de leuke ontvangst!

Toen met een russische Landrover voorop als een speer naar Samara gereden. Ondertussen nog een keer aangehouden door de politie maar alles was tip top in orde.  Aangekomen in Samara leek de stad wel bijna weggespoeld. We kwamen net na een hoosbui aan, getuige de enorme wateroverlast op de diverse wegen. Om 19:30 uur reden we het fabrieksterrein op van de fabriek van vriend Georgij, Leon’s partner in crime hier in Samara. We kregen eerst een lekker bakje koffie en toen een rondleiding door de fabriek. Hier worden voornamelijk metaalwaren gemaakt zoals, vangrails, boortorenaccessoires, allerlei kleinere metalen beugels, bouten, moeren ,etc. Tevens wordt dit alles verzinkt/gegalvaniseerd. De gehele verzinkinstallaties zijn geleverd door CIC-Holland een voormalig bedrijf van Leon. Georgij heeft een indrukwekkende fabriek daar opgezet en het was een bezoek meer dan waard. De wagens hebben we op het fabrieksterrein gezet en we zijn door Alex naar het Bristol-Hotel gereden alwaar we onze intrek hebben genomen. Morgen hebben we hier een rustdag en gaan we varen op de indrukwekkende rivier “De Wolga”. .Beste leesvrienden tot morgen.

 

 

REISVERSLAG DAG 18 RUSTDAG SAMARA

Verslag  Dag 18: 18-06-2011

 

 SAMARA (Rustdag)            

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 20 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 7156 km.

3.0  Wegen: Redelijk in de stad.

4.0  Weer: Voormiddag: Licht bewolkt: Droog en zonnig  Namiddag: Licht bewolkt: Zonnig.

5.0  Temperatuur:s’morgens: 20 C – s’middags: 24 C

Beste lezers, het leek gisterenavond wel kermis in Samara!

Na te zijn uitgenodigd door Georgij in een sjiek restaurant hebben we daar ons geweldig vermaakt en kostelijk genoten van de vis uit de Wolga, die prima bereid was. Uiteraard hebben we daarna nog de nodige liters bier en wodka erachteraan gegoten. De vrouwen werden steeds opdringeriger maar we hebben ze kunnen ontwijken.

We moesten immers er vanmorgen weer vroeg uit voor een boottocht op de Wolga. Nou dat eruit komen ging niet echt goed. Ik mag wel stellen slecht. Zoals jullie al eerder gelezen hebben strompel ik nogal rond daar ik mijn rechterknie heb overbelast al voor ik op stap ging. Dit wordt allengs slechter dus dacht ik er een koude natte handdoek omheen te doen, voor het slapen gaan, en het been op een kussen te leggen. Blijkbaar is s’nachts dat kussen nogal nat en koud geworden en heb ik flinke kramp gekregen. Nou had ik het dus vanmorgen ook nog in mijn kuitspier en kon vanmorgen er niet op staan. Toen maar een uur in een heet bad gaan liggen en mezelf ondertussen goed aan het been gemasseerd, daar er niemand anders voorhanden was. Derhalve strompelend met Leon en Hans naar het ontbijt en de voorgereden auto, jawel met chauffeur Alex!

Op naar de boot, die ongeveer een half uur rijden,verderop in een haventje lag te dobberen. Een kleine boot met een joekel van een Suzuki 90 Pk motor erachter. Nou toen die machtige Wolga op met een vaartje van 50 km/p.u. Dat was wel even kicken.We zijn met die speedboot ongeveer een 2 uur gaan varen. Niets bijzonders meegemaakt onderweg, op een lopende vogel op het water na. Achteraf bleek dit een wel zeer ondiepe plek in de rivier. Op naar de lunch. Toen zijn we van wagen en chauffeur gewisseld, daar Alex andere beslommeringen aan z’n hoofd had. We werden voorgesteld aan Lisa, een Russin met een Russisch en Engels paspoort. Ze had nagenoeg een kleine 19 jaar in Londen gewoond en was nu 20 en een jaar geleden met een Rus getrouwd. Zij zou de stadsrondleiding verzorgen. Nou ze deed dat met verve!!!

We hebben alle belangrijke plaatsen bezocht en de meest prachtige gebouwen mogen aanschouwen. We kregen er gratis een hele geschiedenisles bij. Als slagroom op de taart wist ze het voor elkaar te krijgen om ons de Stalin-bunker te laten zien.(Deze was officieel gesloten). Ze wist de man in kwestie zo te overtuigen met haar charme en het nodige geld  dat wij een prive rondleiding kregen. ( Ze vertelde natuurlijk er wel bij dat wij speciaal daar 7000 km voor hadden gereden) Mensen kinderen, bijna 50 meter(12 verdiepingen) de grond in. Daaronderin had Stalin een kantoor( met telefoon rechtstreeks naar het Moskouse Kremlin), een grote vergaderzaal(met de kaarten van de opmars van Hitler nog aan de muur)en nog een aantal vertrekken meer. Hier dacht hij veilig te zijn voor een atoomaanval! Tot aan het naburige Stalingrad(ongeveer 1000 km zuidelijker) is Hitler gekomen maar in Samara nooit. Samara lag achter de machtige natuurbarricade de Wolga, Stalingrad ervoor. Ik moet zeggen we werden er toch wel even stil van om hier zo rond te lopen. Al die mensen die in het diepste geheim hieraan werkten zijn door Stalin allen omgebracht, inclusief de hoofdaannemer en architect. Pas in 1998 is deze bunker opengegaan voor een beperkt aantal bezoekers. Het was een mooie en leerzame middag. Nu vanavond maar eens mooi het e.e.a. afsluiten met een diner, want morgen gaan we richting Saratov aan de Wolga, ongeveer 400 km zuidelijker. Het dreigt een moeilijke tocht te worden omdat daarnaartoe men hier over zeer slechte wegen spreekt en als men dat hier zo beschouwt dan mogen we onze borsten nat maken. Adieu tot morgen.

 

 

 

REISVERSLAG DAG19 SAMARA-SARATOV

Verslag  Dag 19: 19-06-2011

 

 SAMARA- Balakovo –Marks-Engel’s – SARATOV           

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 425 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 7581 km.

3.0  Wegen: Redelijk, en dan volgens Russische begrippen..

4.0  Weer: Voormiddag: Licht bewolkt: Droog en zonnig  Namiddag: Onbewolktt: Zonnig.en heet.

5.0  Temperatuur:s’morgens: 27 C – s’middags: 32 C

Het was gisteren een” perfect day”!

De dag afgesloten met een ontspannen gesprek en een mooi glas bier aan de Wolga. Daarna in een taxi naar een restaurant “Tinkoff” geheten. Daar allerlei lekkere dingen maar op tafel gezet zoals,grote scampis, grote gevulde champions, kippevleugeltjes, kaassticks met een erg hete saus en Argentijnse kip.Het bekwam ons allen goed. Om 00.15 uur kwam Alex binnengeschuifeld; hij was naar een reunie geweest. Hijbracht ons om 01;30 uur naar het hotel. Leon heeft ongeveer, naar ik vanmorgen hoorde,Hans een klein uur met allerlei historische wetenswaardigheden in slaap proberen te lullen. Dit was aardig gelukt want Hans sliep al ruim een kwartier toen Leon dat ontdekte! Die broers toch he!

Vanmorgen vroeg om 08;30 kwam hij ons weer ophalen om ons naar de fabriek te brengen, waar we de wagens hadden achtergelaten. Na een kleine wasbeurt van de ramen, stickers en kentekens hebben we Alex een onderscheiding opgespeld voor goed gedrag en voor zijn uitstekende verzorging. Ook hebben we met hem geposeerd voor een mooie foto op onze website ( zie Fotogalery) met de sjaals en petten op van de plaatselijke voetbalclub ‘Krilia Sovjetov”. Na een innig afscheid heeft hij ons de stad uitgeleid door voorop te rijden. Zodoende waren we snel de stad uit. We reden na een klein half uur door een prachtig landschap dat na het dorp Balakovo nog mooier werd, doordat we langs de Wolga gingen rijden. Tussendoor nog een drie kwartier lekker zitten te zonnen en genoten van onze meegenomen soepen, worsten en koffie. Na een goeie sigaar en sigaret alles weer opgeruimd en wederom kilometers vreten.  Rond 16;00 uur werden we aangehouden en de politieman gebaarde dat we de doorgetrokken streep hadden gepasseerd waar dat niet mocht. Hij had gelijk , maar zoals u weet altijd ontkennen. We spraken geen van allen Russische en de hoofdofficier moest eraan te pas komen. Hij haalde het verkeersboekje erbij met de signaleringsborden. Leon schudde alsmaar ja, ja dat het een lieve lust was. Op de vraag van de hoofdman of we toeristen waren(uiteraard een stomme vraag met al die stickers op de wagens)en wij dit meteen ruiterlijk beaamden zei hij” Rijd maar door maar wel opletten in het vervolg”. PFFFF>>>> hier kwamen we goed weg. Direct daarna maar wat gaan drinken, want daar kunnen we het beter aan besteden dan aan de Russische kas. Om 17; 00 uur reden we over de grote brug van Engel”s naar Saratov de stad Saratov binnen. We vonden redelijk snel ons vooraf geplande hotel Slovakia. Ikzelf had vandaag ook wel wat geluk. Bij het binnenrijden van Saratov stopte ik op een T-splitsing om met mijn videocamera een opname te maken van een heuse ja-knikker. Terwijl ik dit filmde reed er een auto achter mij, stopte daar, om de weg op te draaien. Ik zette mijn wagen in de achteruit maar zag deze wagen niet, maar hoorde een luid claxoneren, waarbij ik abrupt op de rem trapte. Ik zette de wagen in z’n vooruit en reed weg om Leon in te halen. Ik dacht echt dat ik hem niet had geraakt, maar zag hem wel in de achtervolging gaan. Na een 5-tal minuten haalde hij mij in en zetten z.’n

wagen voor de mijne. Hij stapte uit en gebaarde en sprak in het russisch dat ik tegen hem aangereden was. Hij noteerde m’n kenteken , maar kalmeerde toen hij steeds meer in de gaten kreeg dat ik hem niet verstond en dat ik hem niet geraakt had. Na een poos stapte hij in z’n auto en reed weg. Leon meldden al over de walkie-talkie dat hij bij het hotel stond, dus er maar snel naartoe gereden. Daar door Leon  ons laten inchecken en Hans heeft ondertussen Leons zijraam weereens gemaakt, daar deze ruit weer het portier in was gezakt. Het weer is hier geweldig en we zitten nu aan de oever van de Wolga op een mooi terras aan een heerlijke pot bier. Vanavond verkennen we Saratov. Morgenvroeg wacht ons een zware etappe van meer dan 500 km. naar Voronezh. Till tomorrow.

REISVERSLAG DAG 20 SARATOV-VORONEZH

Verslag  Dag 20: 20-06-2011

 

 SARATOV – VORONEZH          

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 521 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 8102 km.

3.0  Wegen: de eerste 200 kilometer waren weer slecht, daarna verbeterde het zodanig dat ik moet zeggen dat we echt 300 km perfect wegdek hadden, iets wat ik hier in Rusland nog niet heb meegemaakt. Dus de laatste 300 km vandaag ging prima.

4.0  Weer: Voormiddag: geheel onbewolkt: heet  Namiddag: Onbewolktt: Zonnig.en heet.

5.0  Temperatuur:s’morgens: 30 C – s’middags: 35 C

Saratov is echt een leuke en gezellige stad. We hebben niet in het centrum van de stad gebivakkeerd, maar aan de rand aan de Wolga. Daar is het gezellig met allerlei strandtentjes en restaurants/bars. We hebben tot laat in de zwoele avond op het terras aan het water vertoefd. Regelmatig kwam er een complete discoboot voorbij en daarop werd gedanst dat het een lieve lust was. Die Russen houden toch wel van een pleziertje. Ook zijn deze mensen erg vriendelijk, vooral als ze merken dat je niet uit Duitsland komt maar uit Nederland ( Gallandia hier genaamd). We hebben gisterenavond eens niet een wodka als slaapmutsje genomen maar een echte wiskey on the rocks. Vanmorgen was het weer vroeg dag. Om 9:00 uur stond de gehele crew gewassen en gegeten klaar voor vertrek.

Saratov is een Tataarse naam, die Ivan de Verschrikkelijke in 1592, gegeven heeft aan deze stad en betekent; gele berg. Dat klopt ook wel want de stad ligt op een grote berg aan de Wolga. Tot 1992 was dit een verboden stad voor buitenlanders, i.v.m. de hier gevestigde vliegtuigindustrie. Yuri Gagarin,  de 1e kosmonaut kwam hier neer met z’n ruimtecapsule in de nabijheid van deze stad.

Het duurde 1,5 uur voordat we de stad uit waren.

Daarna door zacht glooiend landschap richting het westen gereden, weg uit de Wolgaregio. De rit van vandaag was wat eentonig. Veel uitgestrekte gecultiveerde velden links en rechts van ons, afgewisseld door uitgestrekte grassen met allerlei bloeiende bloemen erin. Rond twalven hebben we daar tussen de bloemen ons tafeltje en stoelen uitgepakt en lekkere zelfgemaakte koffie gedronken. Halverwege de rit kwamen we in de bossen terecht. Het landschap wordt elke keer onderbroken door rivierbeddingen die beduidend lager liggen dan het overige landschap. Ongeveer 1 uur rijden voor Voronezh kwamen we de 1e herdenkingsplaatsen tegen vanwege de oorlog. Tot hier zijn de Duitsers gekomen. In  het noorden niet verder als Leninggrad(het huidige St-Petersburg) en in het zuiden tot Stalingrad(het huidige Volgograd, dat ongeveer 500 km. zuidelijker ligt)

Voronezh blijkt een echt mooi centrum te hebben met enorm grote witte kathedraal( zie foto).De stad ligt zowat recht onder Moskou op de landkaart en de afstand is 500km. Zo weten jullie ook ongeveer waar we zitten. We rijden dus nu elke dag steeds meer richting Riethoven.

Het was een erg hete dag met 35 graden Celcius. Terwijl ik dit zit te typen loopt het zweet met straaltjes langs m’n gezicht, dus maak ik het niet te lang. We gaan de stad in en morgen naar Kursk, waar in de 2eWereldoorlog de grootste tankslag in de geschiedenis plaats vond. Tot morgen.

 

REISVERSLAG DAG 21 VORONEZH-KURSK

Verslag  Dag 21: 21-06-2011

 

 VORONEZH- Prochorovka-Obojan-KURSK          

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 375 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 8477 km.

3.0  Wegen: De wegen waren weer voortreffelijk, allleen het laatste stuk van Obojan naar kursk was wat over de datum.

4.0  Weer: Voormiddag: Licht bewolkt,zonnig   Namiddag: Bewolktt: Zonnig.met later op de dag een tweetal regenbuien. Toen we aankwamen in Kursk scheen de zon weer uitbundig.

5.0  Temperatuur:s’morgens: 22 C – s’middags: 26 C

Voronezh heeft een redelijk centrum, met een prachtige kathedraal en een soort kerk. De plaats ligt aan de rivier de Voronez. Dus ook aan de rivierzijde het nodige vermaak.We reden om 10;00 uur weg uit het centrum. Elke keer blijkt maar weer dat we er een a anderhalf uur voor nodig hebben om uit deze steden te komen. Om 11:30 uur zetten we koers naar Kursk.We zien steeds meer velden met jonge zonnebloemenplanten, tarwe en mais verschijnen. Ook de politieposten blijven opvallend veel aanwezig. Gisteren 3 keer aangehouden, alles laten checken en doorrijden maar weer. Vandaag zijn we niet een keer aangehouden.Na ongeveer 80 km. zijn we even aan de kant gaan staan voor routeoverleg.De route was zodanig gepland dat we maar 210 km naar Kursk behoefden af te leggen. Dus ruimte om de historische slagvelden van de 2e wereldoorlog te bekijken die hier ongeveer 100km zuidelijker van Kursk liggen. We besloten van de geplande route af te wijken en koers te zetten naar de dorpen Prochorovka en Obojan. Hier heeft zich de hevigste strijd afgespeeld van de gehele tankslag. De tankslag was genaamd “Operatie Citadel”. Aan Duitse zijde zijn hier 800.000 infanteristen, 2700 tanks en 2000 vliegtuigen ingezet. Aan Sovjetzijde: 1.300.000 infanteristen, 3600 tanks en 2400 vliegtuigen. Het moet toen  echt een heksenketel zijn geweest, getuige ook de beelden die we al eens eerder via de televisie kennen. De beslissende slag werd hier de Duitsers toegebracht in juli/augustus 1943. Vanaf dat moment rukte het Russische leger op richting Berlijn. Dit is prachtig in beeld gebracht in het dorp Prochorovka. Er staat een een aantal prachtige” gedenkgebouwen”. Ook het speciaal gebouwde museum hebben we bezocht en er ademloos doorheen gelopen. Alles heeft men hier verzameld en mooi in beeld gebracht, ondersteund door audio-visuele middelen. Je kunt er zelfs door de loopgraven lopen. Je waant je midden in de strijd!!

Op de weg van het dorp Prochorovka naar Obojan staan wel een groot aantal tanks in het open veld opgesteld. Alle types heeft men daarheen verplaatst. Ook is hier een groot hoog gebouw geplaatst met een enorme  klok erin. We hebben de middag leerzaam doorgebracht. Om 17;00 uur zijn we vanuit het zuiden richting noorden gereden naar Kursk alwaar we 1,5 uur later aankwamen. Het centrum van Kursk ziet er met z’n prachtige opvallende grote gebouwen mooi uit. We hebben onze intrek genomen in weer zo’n oud Russisch hotel. De bedden slapen goed en de kamers zien er verzorgt uit. Erger ziet het er in de gangen uit. Daar ligt volledig versleten vloerbedekking en het is net of je door een zandpad loopt, zo hobbelig is het. Leon doet goed z’n best in het russisch en krijgt het elke keer weer voor elkaar ons in het eerste en  beste uitgekozen hotel onder te brengen.  Het is toch wel apart om met deze twee broertjes op te trekken. Leon lult honderd uit en Hans, luistert maar. ( soms slaapt hij maar dat zie je niet met die zonnebril op). Vanmiddag vertrouwde hij mij toe,dat die Leon , ondanks dat hij een stuk jonger is, wel meer dan 3 levens heeft versleten.!!( ik beaamde dat want hij is al aan z’n derde vrouw toe) De twee rijden de afgelopen 2 dagen in 1 wagen en ze slapen bij elkaar op 1 kamer ( lepeltje/lepeltje)dus ze hebben volgens mij niet veul geheimen meer voor elkaar. En of het nog niet genoeg is praat Leon , Hans elke avond in slaap. We gaan eens kijken wat Kursk bij nacht te bieden heeft?/?!!! Tot morgen.

REISVERSLAG DAG 22 KURSK-KIEV

Verslag  Dag 22: 22-06-2011

 

 KURSK –grensovergang Russia/Oekraine-KIEV         

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 530 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 9007 km.

3.0  Wegen: De wegen waren wederom voortreffelijk en de weg van de grens naar Kiev was subliem.

4.0  Weer: Voormiddag: Licht bewolkt,zonnig   Namiddag: Licht bewolkt,zonnig. Het was prachtig weer!!!

5.0  Temperatuur: s’morgens: 24 C – s’middags: 28 C

Direct nadat ik mijn verhaal op de computer had opgeslagen brak er een hevige omweersbui los. Mijn god, wat regende het. Het was een complete wolkbreuk. Nadat het wat droog was geworden zijn we naar een Englishe Pub geweest, waar we wat gegeten en gedronken hebben.  Daarna hebben we wat rond het Kursk-hotel gelopen en men heeft daar een enorm prachtig nieuw gebouw naastgebouwd. Met allerlei trendy tenten ervoor geplaatst. Men investeert dus toch wel het e.e.a. hier. Dat is ook aan de infrastructuur te zien. Prima wegennet en de wegen zijn prima in tegenstelling tot de regio Moskou en naar het oosten toe ( richting Kazan).

S’Morgens waren we binnen een half uur de stad uit, echter we reden daarna tever naar het noorden. Dus omdraaien en weer richting zuiden, tot aan de afslag richting het westen naar Kiev.  Na ongeveer 80 km. werden we aangehouden door de politie en die vertelde dat we niet verder mochten, i.v.m. de aanwezigheid van een nucleaire powerplant daar. We moesten rechtsomkeer maken en 20 km terugrijden en met een grote boog om de kerncentrale heen. Dit kostte ons weer een extra 50 km. Rond 13:00 uur waren we aan de Russisch/Oekrainse grens. Dan beginnen de bureaucratische molens weer te lopen. 1,5 uur namen de Russen de tijd voor de papperassen (ik moest maar liefst 5 keer een formulier opnieuw invullen!) en de wagencontrole. Dit werd ook nog eens 2 keer gedaan(nog nooit meegemaakt). Daarna was de Oekrainse grenscontrole aan de beurt. Dat ging wel wat soepeler, namelijk het kosttten een 0,5 uur. Wij behoefden voor de invoer van de 2 wagens zelfs geen papieren meer in te vullen, het was volledig geautomatiseerd. Complimenten daarvoor!

Toen gingen we voor nog een kleine 350 km. Nou dat was een kaarsrechte entonige weg.

Volgens mij hebben ze met een lineaal een lijn getrokken en dat is de weg geworden. Ik moet zeggen een mooie prachtige nieuwe weg. Leon werd redelijk snel bij het opdraaien van deze nieuwe weg naar een politiepost gedirigeerd en hij mocht vertellen aan de dienstdoende chef waarom hij niet was gestopt bij het opdraaien van de weg. Of hij maar wat grivna’s wilde betalen. Dat had hij natuurlijk niet bij zich, daar we net de grens over waren gekomen. Bij de controle van z’n paspoort zag de agent de naam Leonardus. Hij vond deze naam wel interessant en Leon hielp hem erbij te vermelden dat hij familie was van Da Vinci. Dat vond de agent wel amusant en z’n gemoedstoestand veranderde in een en al vriendelijkheid. Hij vertelde dat we niet harder mochten rijden dan 90 km/p.u. en wenste ons verder een goede reis. Nou toen hebben we er de sokken ingezet en uren gereden totdat we Kiev rond 19.30 uur binnenreden. Tjong ,tjonge wat een metropool. Na een uur rijden waren we in het centrum waar het plein van de Oranjerevolutie is gelegen. Daar de auto’s op het trottoir geplaatst en hotels gaan bellen. Dat viel niet mee: Alles was vol geboekt. Na het 5e telefoontje was het raak. We konden over 3 appartementen beschikken voor een nacht.

De man gaf zijn adres op en we reden er , na een advies van een taxichauffeur, redelijk snel naartoe. Midden in het centrum en de wagens hadden een aparte afgesloten parkeerplek. Het kon niet mooier. En de appartementen waren schitterend. Daarna zijn we na de nodige opfrisbeurt de stad in gelopen. Leon raadpleegde zijn contacten en jawel hoor om 23:00 uur stond El Nur met vriendin in het restaurant. El Nur kennen we nog daar deze bij Leon  een kleine 2 jaar in Veldhoven heeft ingewoond. Hij was toevallig in Kiev want Leon dacht dat hij in Baku, Azerbeidjan woonde. Dat was een leuke verrassing. Hij blijkt nog steeds zo amusant gek te zijn als toen. Hij zou de appartementen voor vandaag wel regelen en tevens een citybezichtiging. Dat is dus mooi geregeld. Hij opperde in z’n allerbeste bui gisterenavond dat hij misschien wel mee naar Riethoven gaat rijden. Enfin we zullen het allemaal beleven vandaag. Wellicht tot vanavond weer.

REISVERSLAG DAG 23 RUSTDAG KIEV

Verslag  Dag 23: 23-06-2011

 

 KIEV  ( rustdag)       

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 20 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 9027 km.

3.0  Wegen: Goed..

4.0  Weer: Voormiddag: Licht bewolkt,zonnig en warm  Namiddag: Licht bewolkt,zonnig.en heet

5.0  Temperatuur: s’morgens: 27 C – s’middags: 30 C

 

Beste lezers. Het is prachtig weer hier in Kiev. En voor alle duidelijkheid, dit is echt een mooie stad. Na St-Petersburg is dit de mooiste en dan komt Moskou en daarna Kazan. Maar wat ik nog kwijt moet is het volgende. We rijden nu een 22 dagen en nu Leon meerijd wil hij meestal voorop rijden. Dat is natuurlijk geen probleem, daar hij de Russische taal enigszins beheerst en kan lezen  en dat is  makkelijk voor de routebepaling. Maar als je achter hem rijd al die dagen dan is het een kunst geworden om al die peuken te ontwijken die hij continu uit het dak van z’n auto werpt. Het is ongelooflijk hoeveel peuken ik op m’n motorkap heb gekregen. Het is ook net nen ouwe locomotief met zo’n rookpluim eruit. Wat ook wetenswaardig is om te vermelden, is dat na Narvik het noordelijkste punt van onze trip was bereikt, in Kazan de meest oostelijke plek en nu in Kiev zijn we aanbeland in het meest zuidelijke punt van onze trip. Hier blijkt het ook het warmste! Vandaag wederom een kleine 30 graden. El nur en vriendin hebben ons gisterenavond verrast met tal van leuke eettenten en bars/clubs. Verdomme het gaat er hier en daar heftig aan toe. We geraakten om 04:00 uur in onze appartementen” Kievinn”gelegen aan een zijstraat van de mainsquare in deze wonderschone stad. Toen heb ik nog een half uur in zo’n jacouzie gelegen van 2x 2 mter!!! Hier in het centrum is in elke straat wel wat te doen. Het varieert van restaurants, bars, pokerclubs, theaters, loungebars, stripclubs (niet te verwarren met tripclubs)en nightclubs.   .Er loopt hier allerlei skon en niet skon spul rond. .S’nachts wordt er ook veel geslapen in de buitenlucht door zwervers. Vanmorgen weer om 10:00 uur present om ons verhaal op de website te zetten, daar dit gisterenavond niet mogelijk was i.v.m de tijd. Daarna had El nur nieuwe appartementen geregeld en je raad het nooit: jawel bij de vertegenwoordiging van de Europese Unie. Normaal slapen hier parlementariers in. Het zijn geweldig grote appartementen, met alles erop en eraan. We hebben een bewaakt parkeerterrein tot onze beschikking. Nu genieten we ook nog eens van al die Europese subsidie, want deze appartementen zijn nauwelijks € 50,00 per stuk.( Die van vorige nacht waren € 80,00 p.stk). Svetlana, de vriendin van El Nur heeft ons op sleeptouw genomen door de stad. Mooie gebouwen, kathedralen,kerken, oude kloosters, monumenten en prachtige pleinen. Ook het Montmartre van Kiev is in een woord prachtig. Tal van uitgestalde schilderijen, sieraden, eigengebreide kleedjes, souvenirs,etc, etc.zijn daar in een lange afdalende straat te bewonderen. Het is een aanrader om een weekendje Kiev te bezoeken. Vanavond hebben we in Cafe Story, vlakbij de rivier de Dnjeper, prima gegeten. Nu we dit verhaal zitten te tikken hoor ik wel elke keer deondergrondse metro. Om 22:00 uur verzamelen we weer en gaan we de laatste avond meemaken van Hans. Hij moet vanacht om 05:00 uur naar het vliegveld en vliegt terug naar Amsterdam. Voor hem zit er de rit vanaf Helsinki op. Hans bedankt voor het gezelschap, je bent een toffe peer!! Vanavond is er nog een heuglijk moment. Leon is om 24:00 uur jarig, dus dat beloofd wel een feestje te worden. El Nur heeft al het nodige afgehuurd en de nodige vriendinnen uitgenodigd. We zullen er beslist de nodige op nemen. Zoals het er nu naar uit gaat zien, gaat Svetlana morgen terig naar haar ouders in de Donetz. El Nur gaat waarschijnlijk meerijden naar Riethoven!!!. Dat is handig met het verder rijden door de Oekraine. Morgen nemen we een extra rustdag want dat is hier wel nodig1 Tot morgen.

REISVERSLAG DAG 24 VERJAARDAG LEON  KIEV

Verslag  Dag 24: 24-06-2011

 

 KIEV  (Extra rustdag)       

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 23 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 9050 km.

3.0  Wegen: Goed..

4.0  Weer: Voormiddag: Licht bewolkt,zonnig en warm  Namiddag: Licht bewolkt,zonnig.en heet

5.0  Temperatuur: s’morgens: 27 C – s’middags: 30 C

 

We zijn gisterenavond met z’n vijven naar de Mai Tai geweest. Dat is een lounge bar recht tegenover het oude stadion van Dynamo Kiev. In de bar worden alleen maar een soort cocktails geserveerd die door de oprichter van de keten in 1943 zijn samengesteld. Ik moet zeggen het zijn stevige cocktails gebaseerd op rum. Na drie stuks had ik ‘m al goed zitten! Het oude stadion dat er zoals gezegd tegenover ligt is half ontmanteld, alleen het betonnen skelet staat nog overeind. Hier wordtt precies over 1 jaar de finalewedstrijd van het Europees Kampioenschap gespeeld. Misschien staat Nederland dan wel weer op het veld! Veel Kievenaren geloven niet dat dan dit stadion klaar is. Er wordt vreselijk aan de infrastructuurr gewerkt. Bijvoorbeeld alle straten rondom dit stadion liggen open om nieuwe bestrating aan te leggen. Ook wordt er in de stad overal aan kerken en historische gebouwen getimmerd, om op natuurlijk de stroom toeristen die op gang komt, een zo goed mogelijke indruk te maken. Ik denk dat dat wel zal lukken, gezien de prachtige bouwwerken die deze stad rijk is. Om 23:00 uur werd de jarige Leon gebeld door z’n culinaire brigade om “een lang zal ie leven” aan te horen. Die jongens lopen vooruit in de tijd, getuige het feit, dat ze 1 vol uur te vroeg belden.   ( Dat wss een onbenullig foutje:  er is hier nu maar 1uur tijdsverschil i.p.v. de 2uur in Rusland). Toch attent dat de fornuisgenoten hier zo tijdig aan denken. Na de nodige toosts uitgebracht te hebben zijn we naar “de Boedha”gegaan. Ook weer zo’n trendy tent met een enorm groot Boedha beeld eri en vol met loungebanken en een enorme bar. Het was gezellig, maar we zijn deze keer maar eens wat eerder naar de EU appartementen teruggegaan. De korte nachten beginnen hun tol te eisen. Daarbij komt nog dat Hans op tijd naar het vliegveld moest om richting Amsterdam te vliegen. Ook voor hem zit de trip erop. Het is nu zeker dat El Nur meegaat rijden naar De Sleutel in Riethoven. Zo zijn we toch weer met z’n drieen tot Krakaou, alwaar Jan Couwenberg ons komt vergezellen.. Overigens ik begrijp dat het weer niet zo best is sinds we Riethoven zijn verlaten. Wij hebben in ieder geval schitterend weer hier! Dus mensen, rustig maar, wij zullen het goede weer mee naar Riethoven brengen!!!Dan nog iets voor de rest van de crew die al thuis is. We zijn zoals al eerder is gebleken slagvaardig op alle fronten. Wij hebben vandaag 7 kamers hier op de EU Ambassade alvast gereserveerd voor de EK finale voor volgend jaar 1 juli. Prachtige appartementen, voor weinig,direct om de hoek,  op loopafstand van het stadion! Toen we dit vastlegden hadden ze al wel in de gaten waarom we dit deden, zo achterlijk zijn ze dus hier ook weer niet. Inmiddels kan er al geboekt worden bij reisburo “De snelle Jongens”. Onder de slogan”. Wie het eerst maalt wie het eerst straalt”.

Verder zijn we vanmiddag naar een echte Russische Banja gebracht, door zowaar een gestickerde EU auto, en hebben een FBM ondergaan. Dit moet zondermeer goed voor mijn knie zijn ,immers er ontstaat dan een betere bloedcirculatie. Nu maar kijken of het verbetert.Het was echt absurd te vernemen dat er 4 politiewagens, na ongeveer 1 uur, aan de ingang van het Banja-gebouw verschenen. Zij hadden van de EU-Ambassade vernomen dat er twee belangrijke gedeputeerden( Leon en ik!) binnen waren en wilden duidelijk aangeven aan de directie van de Banja dat er volop security was om een oogje in het zeil te houden. Dat was pas echt een veilig gevoel.  om 18;30 uur waren wij weer in het EU-GebouwVanavond gaan we Leon z’n verjaardagnog eens  goed vieren, door eerst bij een Azeri-restaurant te gaan eten en daarna heeft El Nur het nodige georganiseerd. We moeten overigens wel op tijd naar bed want moregn wacht ons een lange moeilijke route, met echt slecht wegdek naar L’Vive( 500km). Dus tot morgenavond.

Vanwege privacyoverwegingen worden er geen foto’s van vandaag getoond!!!!

REISVERSLAG DAG 25 KIEV L VIV

Verslag  Dag 25: 25-06-2011

 

 KIEV /  L’VIVE       

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: 545 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 9595 km.

3.0  Wegen: In perfecte staat.

Nou dat was een enorme meevaller vandaag. Wat is er het laatste jaar veel aan de wegen in dit land verbeterd. We hebben een compleet nieuw wegdek gehad van buiten Kiev tot aan L’Vive. (.>500 km!!) En ze zijn nog niet klaar want er wordt met man en macht , ook vandaag weer, doorgewerkt. De wegen dienen klaar te zijn voor het E.K. voetbal, volgend jaar, denk ik.

4.0  Weer: Voormiddag: bewolkt, regen  Namiddag: Zwaar bewolkt, hevige onweersbuien.

5.0  Temperatuur: s’morgens: 20 C – s’middags: 25 C

 

Dat was me het avondje wel. Het Azerirestaurant was een topper. Wat kan men daar lekkere gerechten opdienen. Tijdens het eten werden er complete volksdansen ten beste gegeven. Leon kreeg nog een cadeau overhandigd van de eigenaar, een mooie dolk uit Azerbeidjan. En uiteraard kon een speech voor het volle restaurant niet uitblijven. De wodka en het eten bekwamen ons goed. Na dit restaurant zijn we naar een andere drankgelegenheid, alias karaokebar, gegaan, alwaar Leon zijn “My way”ten gehore bracht. Tsja dat ging weer voortreffelijk, uiteraard gevolgd door een groot applaus. Vandaar weer naar een grote loungebar. We eindigden uiteindelijk op een party, waar niemand minder dan onze eigen Nederlandse DJ Tiesto draaide. Nou met z’n ritme kan ik niet stil op een stoel blijven zitten, dus toen maar wat bewogen, dat vandaag weer uitmondde in een opspelende knie, die toch wel aan de beterende hand was, dacht ik. Dit was dus een zeer korte nacht en het viel niet mee vanmorgen om op tijd aan het ontbijt te zitten. We vertrokken om 11:00 uur uit Kiev met een nieuwe passagier El Nur. Kijk dat scheelde met hem erbij de nodige tijd om uit deze stad te geraken. El Nur kent de weg, dus we zaten meteen op de goede route. Nou dan een goeie 500 km knorren met als de nodige ondersteuning , uiteraard de Top 2000 weer. Het is ongelooflijk (ik heb dit woord dit jaar niet zo veel gebruikt als vorig jaar), maar we zijn niet een keer door de politie aangehouden. Dan pikte ze er een voor ons eruit en dan weer die achter ons reed. Derhalve dus weinig oponthoud. Rond drieen even een sanitaire stop  gmaakt en natuurlijk een Oekrainse Borsj (soep) gegeten. Super! In de namiddag werden we getrakteerd op een paar heftige onweersbuien. Toen we L’Vive binnenreden was het weer droog. Leon maakte dezelfde fout , door op het zelfde kruispunt, als ik vorig jaar, linksaf te gaan, wat niet mag daar. Deze keer hadden we geluk, geen politie. We hebben onze intrek genomen in het Eurohotel, hetzelfde als vorig jaar. Toen ik aan kwam rijden zag ik weer meteen die lachende van Otten voor de raam staan, die toen volop plezier had en al aan het bier zat, toen ik nog met die politieagent zat te onderhandelen. Deze keer ging het dus goed. Vanavond gauw wat eten en vroeg te bed. Houdoe.

REISVERSLAG DAG 26 L VIV-KRAKOW

Verslag  Dag 26: 26-06-2011

 

  L’VIVE(OEKRAINE)  = KRAKOU(POLEN)     

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:350 km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 9945 km.

3.0  Wegen: De weg vanuit L’Vive naar de grens was in niet zo’n goede staat als dat we gewend zijn de laatste dagen. De wegen in de stad  L’Vive zelf  zijn zondermeer zeer slecht. Mijn god, de Toyota van mij rammelt als een bezetene. Al de gehele reis rammelt er ook iets aan mijn wiel aan de rechterachterkant, maar we kunnen niet echt ontdekken wat het nu precies is. Het goede daarvan is dat het alsmaar blijft rammelen!!

4.0  Weer: Voormiddag: onbewolkt, zonnig  Namiddag: Licht bewolkt, zonnig.

5.0  Temperatuur: s’morgens: 18 C – s’middags :23 C

 

Het werd deze ronde een rustig avondje in een leuke elegante stad. Deze stad L’Vive is al eeuwenoud en ontstaan rond het jaar 1200 . Vroeger , en dan spreek ik over de vroege middeleeuwen,was het een zeer belangrijk handelsstad. Het was een belangrijke stad dat deel uitmaakte van het grote Duitse Rijk. Het is ook lang Duits gebied geweest, daarna Pools. Na de 2e wereldoorlog is het Oekrains gebied geworden. In de 2e wereldoorlog is het overgrote deel van de bevolking afgemaakt door de Duitsers die hulp kregen van een deel van de Oekrainers. Dat zijn de inwoners van het nu westelijke gedeelte van de Oekraine. Dit gedeelte is sterk westers georieteerd , het oosten is oosters georienteerd. Dat zie je ook in de huidige politieke verhoudingen die bijna 50/50% zijn. L’Vive is een leuke stad en we zijn gisterenavond in een kelderkroeg geweest waar duidelijk uitgebeeld werd dat een deel van de Oekrainers samen met de Duitsers tegen de Russen vochten. Allerlei foto’s en geweren overal opgehangen in dit restaurant dat daardoor een aparte sfeer ademt.. Zelfs de menukaart is in een soort partizanenstijl opgemaakt met gerechten die men toen “in de strijd nuttigden”zal ik maar zeggen.. Verder allerlei leuke aloude en nauwelijks van binnen gerestaureerde gebouwen rondom het centrale plein. Heel bizonder en het ademt echt een aloude sfeer. Na prima gegeten te hebben ( Leon kreeg op een plank ne worst van een halve meter!) zijn we het bed ingedoken.. Vandaag reden we rond 11:00 uur weg uit L’Vive, richting de Oekrainse/Poolse grens om in Krakau te eindigen. Het eerste stuk naar de grens ging goed. De weg loopt door een groot aantal dorpen en men moet zich hier goed aan de snelheid houden. Je ziet hier dat de kerken zondags goed bezocht worden getuige het groot aantal mensen voor de ingang van de kerken.. Ook op de begraafplaatsen was het zeer druk en er ligt hier een enorme verzameling bloemen op de graven. Het westelijke deel van de Oekraine, alsmede Polen is Rooms Katholiek. We kwamen om 13:00 uur aan de grens. Dan begint weer het eeuwige wachten. Leon stond aan deze grens eens 9 uur te wachten, voordat hij erover was. We hadden nu niets te klagen want binnen 2 uur waren we beiden grensposten gepasseerd. Het eerste stuk ging goed en toen werd het steeds drukker op de tweebaans weg. En toen stonden we in een file en we konden geen kant meer op. Het was een grote chaos daar op die weg. Drie uur hebben we over 100 km gedaan. Rond 19:00 uur werd ons pas duidelijk dat er een groot ongeluk had plaatsgevonden, toen we deze plek passeerden. Diverse auto’s hadden schade, waarvan bij  twee het volledige voorstuk was weggeslagen. Het zag er allemaal griezelig uit met uiteraard veel politie en brandweer erbij. Er zijn weer families, van die inzittenden, die niet zo’n goed bericht hebben gekregen.Ik moet zeggen, na al deze kilometers, dat wij nauwelijks ongelukken hebben gezien, dus dat is ook goed. De weg van de grens naar Krakau was echt een ramp en is op dit soort gebeurtenissen niet berekend. We hebben in al deze dagen nog nooit zo lang over 350 km gedaan. We kwamen pas om 22:00 uur aan op onze bestemming, hotel  Fotuna, midden in het oude centrum van Krakou. Weer hadden we geen problemen om 3 kamers te boeken( het waren wel de laatste 3) en een mooie beveiligde binnenparkeerplaats voor de auto’s. Het is een knus hotel op loopafstand ( 2 min.) van het centrale plein. We zijn snel in een restaurant wat gaan eten, want dat was er de gehele dag nog niet van gekomen. Toen nog wat biertjes erachteraan in een van de bars aan het centrale plein en zo werd het toch weer wat te laat. Enfin, morgenvroeg hebben we een citytour op het programma staan in deze prachtige stad. We zullen u melden wat we ervan vinden in het volgend verslag. En we hopen Jan vanavond te mogen begroeten zodat we morgenvroeg naar Berlijn kunnen gaan met z’n vieren. Adieu.

REISVERSLAG DAG 27 RUSTDAG KRAKOW

Verslag  Dag 27: 27-06-2011

 

  KRAKOU(POLEN) (Rustdag)    

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag: o km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 9945 km.

3.0  Wegen: N.V.T.

4.0  Weer: Voormiddag: onbewolkt, zonnig  Namiddag: Licht bewolkt, zeer zonnig.

5.0  Temperatuur: s’morgens: 22 C – s’middags :28 C

 

Gisterenavond hebben we goed gegeten in een van de vele restaurants die deze stad rijk is. En daarna maar eens een paar discotheken bezocht. De promotiedames met de Smirnoff flessen hebben hun werk goed gedaan, want we hadden hem goed zitten vanacht. Vanmorgen was het appel om 10;00 uur aan het ontbijt. Leon had wederom wat  opstartproblemen en was te laat voor deze happening. We zijn toen van kamer moeten wisselen en dat was uiteraard al een operatie op zich. Daarna hebben we de site in orde gebracht. In de namiddag zijn we gestart met de citytour, Eerst te voet, toen met twee paarden en een mooie witte koets met op de bok twee zeer knappe blondines. We hebben heel wat afgezwaaid daar in dat rijtuig. Ons allen trof de schoonheid van deze stad. We hadden dit niet zo verwacht Het centrale plein met de eeuwenoude gebouwen eromheen, zoals “The Town Hall Tower, geven een erg romantische indruk. De tocht door de stad gaf een goede indruk van al deze historische gebouwen, zoals “ The Wawel Hill”, The Church of St. Peter and Paul”,  en de “The Florians Gate”. Het is de moeite waard om hier nog eens een lang weekend naar toe te rijden of te vliegen. Dus een aanrader van het Tripperreisburo “ Ontdek je Plekje”.  Na deze vermoeiende tocht in het rijtuig zijn we weer naar het hotel gelopen. Even de batterijen van de camera en fototoestellen opgeladen en toen wederom met de taxi naar de Joodse wijk. Daar hebben we de oudste synagoge van Europa bezocht. De Duitsers hebben hier in de 2e Wereldoorlog gruwelijk huisgehouden getuige Het Getto hier aan de overzijde van de rivier. Hier stond ook een van Schindlers fabrieken.( referentie naar de film” Schindlers List”.). De fabriek die ook te bezichtigen is was helaas op maandag middag gesloten. Dus dit konden we ook niet bezoeken. De stad barst van de uiterst gezellige terraasen en daar hebben we ook driftig gebruik van gemaakt. Het lokaal gebrouwen Poolse bier smaakte heerlijk in de warme zon. Daarna hebben we in zo’n open elektrisch stadskarretje nog eens een ritje gemaakt en we kwamen erachter dat dit goedkoper vervoer was dan met de taxi.. Dus ons ook maar weer  naar het hotel laten vervoeren, waar de bestuurders onder de indruk geraakten van onze twee bestickerde Toyota Landcruisers. Ze wilden er van alles vanaf weten want dit wilden ze ook wel gaan doen, maar dan door West –Europa. We wensten ze veel succes toe. Nu ben ik weer in het hotel om dit verhaal af te werken. Je moet je er toch elke dag toe zetten om dit te regelen. Nu ik dit aan het uitwerken ben gaat de telefoon en wordt gemeldt dat Jan C. veilig aangekomen is. Dus nu is de crew weer met vier man. We gaan er nog 3 mooie dagen van maken en dan hopen we a.s. donderdag weer in Riethoven te arriveren. Zoals eerder gezegd  het is hier prachtig weer en we genieten er met volle teugen van. .Het gastenboek wordt goed gebruikt en we vinden het elke dag weer leuk om te zien wie er greageerd heeft. De Trippers die al eerder meegereden hebben melden zich nu  en we hebben ook Ans uit Nuenen regelmatig in het gastenboek. Hee luitjes daar in Nuenen, gaat het allemaal goed daar???. Dus ditmaal doen we ze allemaal de groeten en bedanken allen die de moeite nemen om wat in het gastenboek te schrijven. Wij waarderen dit ten zeerste.Nu moet ik afsluiten want Jan wil natuurlijk van alles weten en  vooral wat er vanavond op het programma staat. Nou dat kunnen we wel aan El Nur overlaten want hij regelt het e.e.a. perfect tot we allen weer in bed liggen. Till Tomorrow, want dan rijden we van Krakau naar de hoofdstad van Duitsland: Berlijn, de laatste halte in het buitenland op deze trip.

REISVERSLAG DAG 28 KRAKOW-BERLIN

Verslag  Dag 28: 28-06-2011

 

  KRAKOU(POLEN) -BERLIJN   

1.0  Aantal gereden kilometers vandaag:  600km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 10545 km.

3.0  Wegen: In prima staat en het betreft hier alleen een autobaan..

4.0  Weer: Voormiddag: licht bewolkt, zonnig  Namiddag: Geheel onbewolkt, zeer zonnig en heet.

5.0  Temperatuur: s’morgens: 22 C – s’middags :29 C

 

 

Gisterenavond hebben we een zeer leuk ingericht restaurant bezocht.Het heette: Wieczorki Gitarowe (tel; 0-12 421-48-18). Aanbevolen door de Trippers, maar dan meer voor de inrichting  dan voor de spijzen. Daarna zijn we wat gaan drinken in de vele bars en discotheken hier in het centrum van de stad. Om 09:00 uur vanmorgen zaten we aan het ontbijt en om 09:30 uur werd koers gezet naar het volgende doel op onze trip: Berlijn.

Het uit het centrum komen van Krakau viel deze keer mee en we zaten na een half uur op de autoweg naar Berlijn. Dit was echt weer z0’n autoweg die voor het laatst hadden tot ongeveer een paar 100 km na Oslo. Het blijft natuurlijk een eentonig gebeuren, maar het schiet wel op. Na 450 km passeerden we de Pools-Duitse grens waar je geen douaniers ziet. Direct na de grens maar een s een goede bradwurst mit kartoffeln gegeten en op naar de laatste 150 km. vandaag. Om 18.30 uur reden we vianuit de zuid-oostelijke richting de stad in. We hebben onze intrek genomen, vlakbij de Alexander Platz. in, hoe kan het anders, het Leonardo Hotel.

Voordat we de koffers in onze hotelkamers dropten, bestelden we 4 grote bier in de hotelbar. Wat kan bier toch lekker zijn als je oververhit uit die wagens stapt na een kleine dag rijden in zo’n schitterend maar warm weer. Op het programma staat vanavond het Berlijns nachtleven, want zoals u weet, we onderzoeken op onze trips echt alles. Het is niet allen natuurschoon, de cultuur,de historische gebouwen, de inwoners en een stuk geschiedenis, maar we willen ook weten hoe de horeca acteert in een bepaalde stad en hoe de inwoners en toeristen reageren op het gebodene. Daarna trekken we onze conclusies. Zo weten we inmiddels dat de steden Oslo, Trondheim, Helsinki, St-Petersburg, Moskou, Kazan, en Kiev hoog scoren als we kijken naar de culturele inhoud en het vermaak in deze steden, zowel overdag als s’nachts. Dit is belangrijke informatie voor ons reisburo”Ontdek je Plekje”.

Over het landschap dat we vandaag doorkruisten kunnen we zeggen dat vooral het stuk na Wraclow naar de Duitse grens en een kleine 100km daarover, aan beiden zijden er veel bossen te zien waren. Het zijn o.a. de jachtgebieden waar veel Nederlanders een weekend in doorbrengen om wat wild te schieten. Veel meer kunnen we u hierover niet vermelden. Wellicht kunnen we u morgen het nodige overde schoonheid van Berlijn melden want dan staat weer een citytour op het programma. Tot morgen

REISVERSLAG DAG 29-30 RUSTDAG BERLIJN- TEURGREIS BERLIJN-RIETHOVEN

Verslag  Dag 29 + 30: 29/30-06-2011

 

BERLIJN(Rustdag) en BERLIJN-RIETHOVEN   

1.0  Aantal gereden kilometers 30-06-2011:  660km

2.0  Aantal gereden kilometers totaal: 11.205 km.

3.0  Wegen: In prima staat en het betreft hier alleen een autobaan..

4.0  Weer op rusdagt geheel onbewolkt, zonnig en warm 30 graden.

Weer op 30/06/2011 is s´morgens onbewolkt en in de namiddag steeds meer bewolking, echter prima rijweer.

5.0    Temperatuur op de 29e Juni: s’morgens: 23 C /  s’ middags: 30 C.

6.0    Temperatuur op de 30e juni:  s’morgens: 23 C /  s’ middags :23 C

 

Verslag van de 29e juni 2011 De Rustdag in Berlijn.

Gisterenavond zijn we zoals we al aangekondigd hadden de stad ingegaan. Goed gegeten op de Hackescher Markt. Daar barst het van de gezellige terrassen en er wordt allerlei straatvertier aangeboden van zangers, bandjes, vuurspuwers tot hoertjes. Ja, er loopt echt van alles rond in dit centrum, iets wat we tot nu toe niet op deze trip zijn tegengekomen. Berlijn is echt een bruisende stad. Nu werkte het weer ook wel erg mee, want het was bijna de gehele dag tegen de 30 graden geweest. Dus s´avonds was het lekker weer voor buiten te vertoeven. We hebben daar op die markt in een Spaans restaurant tapas gegeten. Daarna zijn we met de taxi een sjiekere wijk ingegaan en zijn beland in een prachtige bar van de zeer bekende fotograaf Helmut Newton. Daar hebben we tot ongeveer een uur wat biertjes gedronken en zijn naar het Leonardohotel teruggegaan . Het ontbijt was gepland om 10:00 uur.en toen stond de citytrip op het menu. Eerst een voettocht door het oostelijke gedeelte van Berlijn. Hier zie je nog de oude communistische gebouwen, maar het worden er steeds minder. Stuk voor stuk worden ze gerenoveerd. En ik moet zeggen dat doen die Duitsers perfect. Getuige ook ons hotel dat een voormalig bedrijfspand was. Er zijn heel veel gebouwen in oorspronkelijke staat behouden gebleven en die zodanig opgeknapt zijn of worden dat dit een enorme aanwinst is voor de stad Berlijn.Wat ook erg opvalt is, dat deze stad de inwoners zoveel groen en ruimte biedt. De stad ademt daardoor zeer ontspannen en geeft een rustgevend karakter.  Na een half uur lopen kwamen we bij onze opstapplaats aan. We zouden met een open bus een tour door deze wondermooie stad gaan maken ( €20,00 p.p.).We stapten om 13;00 uur in de bus en we stapten er om 16:30 uur uit en we hadden echt een prachtige rondrit gemaakt en alles goed kunnen zien.Tussendoor zijn we  bij “Unter die Linden” eruitgestapt en zijn zo naar de Brandenburgertor gelopen en vandaar naar de Reichstag.. Ik moet zeggen Berlijn heeft echt een prachtige uitstraling gekregen en men is erin geslaagd om al die historische gebouwen perfect te combineren met de moderne vormgegeven gebouwen die men na de oorlog daar heeft neergezet. Kortom we hebben op deze rustdag een zeer indrukwekkende tourtocht gemaakt die ons nog lang zal bijblijven.

 

De terugreis van Berlijn naar Riethoven op 30 Juni:                                                                                              Ja, Beste mensen dit is het laatste verslag van onze trip `Riethoven, Riethoven in 30 dagen.`.Het waren 30 geweldige dagen met enorm veel actie, spannning, muziek, lol en vermaak..We hebben ontzettend veel gezien en meegemaakt.De conclusie voor ons reiburo ”Ontdek je Plekje”is wel duidelijk:

Als we een volgorde mogen geven welke stad het mooiste was in al z’n facetten dan volgt hier de uitslag:

1: StPetersburg

2: Berlijn

3: Krakau

4: Kiev

5: Moskou

6: Helsinki

7: Kazan

8;Oslo

9: Trondheim

10: Samara

We zijn ook deze reis weer veel vriendelijke en behulpzame mensen tegengekomen. De twee oostelijk landen Rusland en de Oekraine verschillen toch wel veel met de westelijk georienteerde landen .Noorwegen is met al haar natuurschoon duidelijk er positief uitgesprongen. Echt een prachtig land met een prachtige route. De Scandinavische landen zijn er ook uitgesprongen v.w.b. de kosten. Mensen kinderen wat is het daar duur in vergelijking met Rusland, Oekraine en Polen. Wat ook erg  opgevallen is, dat de Oekraine enorm aan de infrastructuur werkt en er steeds meer prachtige wegenb bijkrijgt. Daar in het Oosten slapen ze echt niet meer en er wordt hard aan de weg getimmerd om er bij te horen. Rest mij nog al m’n teamleden te bedanken voor de geweldige tijd die ik met hun heb gehad. Hans, Peter, Leo, Leon, Alphons, El Nur en Jan: Bedankt!!! Ook het thuisfront bedankt voor jullie support!!

En ook de schrijvers in het gastenboek en als laatste onze lezers van onze verslagen: Bedankt. Wij hebben het met plezier aan onze website toevertrouwd. We hopen vanavond aan te komen in De Sleutel te Riethoven om 20;00 uur. Dan drinken we er nog een op voor de behouden thuiskomst.

Tot vanavond!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!