Dag 29

DAG 29: MARZOUGA (MAROKKO) – FES (MAROKKO) d.d. 24 – 05 – 2018

Datum                                                : 24-05-2018

Afstand                                              : 475 km

Aantal gereden km’s tot nu toe     : 9405 km

Weer                                                     Prachtig onbewolkt weer tot 14:00 uur, daarna bewolkt met regen.

Temperatuur                                    : Marzouga: 34 graden./ Fes: 16 graden

Wegen                                               : Prima wegen.

Hotel                                                  : Palais Medina Hotel: Fes.

Beste Tripper-volgers,

Geen buikdanseressen gisterenavond maar 4 muzikanten rond het kampvuur, die een aantal Marokkaanse liederen ten gehore brachten, waarbij na een 2-tal de verrassing eraf was en wij onze eigen muziek maar opgezet hebben. Het eten daar in de woestijn was in orde. We kregen een flauwe soep geserveerd en die werd door ons snel op smaak gemaakt met wat zout en peper. Toen volgde een goed klaargemaakte kip met wat groenten en een erg dun sausje. Het dessert bestond uit een klaargemaakte Marokkaanse banaan, hetgeen een goede smaak had. Daarna zijn we rond het kampvuur gaan zitten met nog wat anderen woestijnbezoekers. Onder hen was ook een Nederlander, die net van zijn Spaanse vriendin uit Madrid, een verlovingsverzoek in de woestijn had ontvangen. Hij leek er niet zo van onder de indruk!

Vanmorgen vroeg was de temperatuur in de tent rond 06:00 uur al flink opgelopen, hetgeen ons noodzaakte actie te ondernemen, om ook de daar aanwezige woestijnvliegjes te ontlopen. Rond 07:00 uur zaten we al in de restauranttent aan het ontbijt.  Rond 08:00 uur reden we de woestijn uit, op weg naar ons nieuwe reisdoel, Fes. En beste Trippervolgers, opnieuw kregen we een prachtige route voorgeschoteld. Eerst namen we afscheid van de geel-rode zandduinen, toen volgde een redelijk vlak landschap dat spoedig in een ware klimpartij eindigde naar een 2000 meter, met wederom prachtige uitzichten en kleurrijke bergen. Daarna volgde een vallei die kilometers aanhield met links alleen maar palmbomen en rechts alleen maar rotspartijen. Na enkele uren rijden, werd het landschap vlakker en vlakker. Het droge gebied veranderde in steeds meer groene velden , vol met gele bloemen langs de weg. We bleven de gehele middag op een hoogte rijden tussen de 2100 en 1600 meter. Op het laatst , rond 14:00 uur reden we op een hoogte van 1800 meter in een zeer dikke mist. We zagen geen hand meer voor onze ogen en het begon ook nog te regenen. De temperatuur, s’ morgensvroeg nog 32 graden zakte naar 8 graden en toen we in Fes aankwamen, was het opgehouden met regenen en de temperatuur was weer gestegen naar 16 graden. Kortom een zeer prachtige dag qua route, met zeer veranderlijk weer en wisselende temperaturen. De stad Fes is de 2e grootste stad van Marokko en we gaan hier eens kijken hoe het e.e.a. eruit ziet. Wat ons wel enorm is opgevallen, tijdens ons verblijf in dit land en waar we nog niet over hebben bericht, zijn de vele politiecontroles hier op de wegen. Nagenoeg bij elke entree en uitgang van een serieuze stad is een roadblok met politiecontrole. Wel zijn de agenten zeer vriendelijk tegen ons, hebben ons tot nu toe nergens aangehouden en als wij zwaaien, zwaaien ze ook keurig terug, een enkeling daargelaten. Ook de mensen die we tot nu toe ontmoet hebben zijn allen zeer vriendelijk. Wel worden we wel eens zeer snel, om ons uit de voeten te maken , als mannen en/of kinderen ons belagen om eten of geld te schooien. Dat laatste is wel heel erg af en toe!! Maar het is ook wel logisch , als je ziet hoe de huisvesting is op het platteland en je je afvraagt waar die mensen daar van moeten leven. Volgens ons is hier ook, de trek van de jonge mensen van het platteland naar de steden, duidelijk zichtbaar. Blijven in deze dorpen geeft volgens ons maar een uitkomst en dat is of schaapsherder of geitenfokker worden. En dat lijkt ons geen echt geweldig bestaan. Nu gaan we stoppen en morgen melden we ons weer. Bye, bye.