4. Riethoven – Lake Baikal – Riethoven in 38 days

Beste trouwe volgers van de trippers  2013,

Hierbij een eerste kennismaking van de plannen van de reislustige trippersbrigade. Dit is al weer de vierde keer dat een stel verwende ouwe mannen in de 2 jeeps stappen, die zo ongeveer de wereld al een paar keer hebben rondgereden. De start gaat zoals gewoonlijk weer vanaf Hotel Restaurant de Sleutel in de vroege morgen op 17 Mei 2013.

De trip dit jaar is al jaren een wens van een van ons om eens een kijkje te gaan kijken in de buurt van Irkutsk wat diep in Siberie ligt. Het gebied heeft een bijzondere plek in zijn midden. “Het Baikal Meer”.

Het Baikal meer is wat ze zeggen het mooiste en grootste meer wat we kennen in de wereld. Doordat het een reis van 38 dagen is heeft opperhoofd Cor het team wat moeten uitbreiden. Niet iedereen heeft de tijd om 38 dagen van huis te zijn aan een stuk. Na veel puzzelwerk kwam edan toch een team uit dat het over de hele reis met elkaar moet kunnen uithouden. We zijn dit jaar in het totaal met 14 reisgenoten, en een aantal ervan zijn er voor de eerste keer bij. Dat wordt weer even wennen dus als we met wat nieuwe mensen in een bedje mogen kruipen en de kroeg gaan bezoeken.

De reis gaat uiteindelijk van start in Riethoven en gaat dan helemaal via Warschau in Polen in de richting van Wit Rusland waar we in de voorgaande jaren nog niet zijn geweest. Vanuit Minsk               (hoofdstad in Wit Rusland) trekken we,het voor ons best wel bekend land Rusland in, en de 3e overnachting maken we dan ook in de gigant van een hoofdstad Moskou. Hier hebben we dan al meteen de eerste rustdag te pakken omdat een aantal van de nieuwe medereizigers hier nog nooit geweest zijn. Voor de bekende trippers is dit weer een weerzien naar goede oude tijden!

Vanaf Moskou trekt de kleine caravaan naar een andere voor ons bekende plaats genoemd Kazan (oude hoofdstad van het Tartaars Mongoolse rijk) . een mooie stad met een echt Kremlin in het centrum en een fantastische door oliegeld gebouwde marmeren Moskee!  In vroegere jaren stond er al een Moskee die door Tsaar Iwan de Verschrikkelijke steen voor steen was afgebroken, en met deze materialen werd daarmee de Basilic op het rode plein in Moskou gebouwd door deze voornoemde Tsaar!

Via Ufa rijden we de Oeral in en belanden we in Cheliabinsk. Deze stad stad is onlangs nog door een meteoriet getroffen en liet een enorme schadepost achter voor de bewoners van deze industriestad. Een ander leuk gegeven is dat in het theater aldaar eens de uitvoering werd gegeven van het beroemde ballet “het Zwanenmeer”. Op zich is dit niet zo bijzonder, maar het grappige is dat het een door in zijn laatste dagen levende dictator Joseph Stalin een gewijzigd slot kende. Hij vond het maar niks dat de Zwaan de laatste adem uitblies, en liet het toen spontaan in 1952 herschrijven, zodat niet de Zwaan maar de Tovenaar dood moest. Dus een veel prettiger einde van dit balletstuk.

We vervolgen dan de reis weer naar de grens van Kazakstan. In Kazakstan is de eerste rustplaats de hoofdstad Astana. Een potserige stad waar je aan kunt zien dat het land schatrijk is geworden door de oliewinning. Veel marmer en goud verblind menig bezoeker van deze interessante meteropool. Hier wordt uiteraard ook weer een extra dagje gerust en van bemanning gewisseld.

Uiteindelijk rijd de minicaravaan snel weer Rusland in richting Barnaul. 2 dagen later wederom de grens over, maar dit is een interessante. In het eerste jaar kwamen de Trippers ook aan de grens van Mongolie, maar dan wel  5 minuten te laat. Hierdoor werden er 2 dagen verloren omdat de grenspost aldaar in het weekend gesloten was en is! Dus dit jaar oppassen. Sallaint detail was toen dat ze een vrouwelijke Mongoolse gids hadden om het land heelhuids door te komen, en dat na een lange zoektocht dit jaar naar een gids ze bij dezelfde uitkwamen, maar dat deze ondertussen een gezonde dochter gebaard had. Ra ra hoe kan dat. Na enig rekenwerk kwam het er dan toch uiteindelijk uit dat niemand van de toenmalige bemanning de dader kon zijn. Oefh, was dat even schrikken.

De grens over en weer wasborden rijden, dagen lang, nu niet door de zuidelijke gebieden maar door de noordelijke kant via Baruunturuun, alwaar daar weer een rustdag is ingepland. Inmiddels is het alweer 30 Mei! Dagje rusten en rondkijken en via Moron en Erdenet  voor de 3e keer Rusland in.

Grenspost Kyakhta en daarna even 5 en een half honderd kilometer doorrijden, en ons doel dit jaar is bereikt. “Lake Baikal”! Hier moet even echt rondgekeken worden en van de prachtige natuur genietend rijden we het halve meer rond en belanden we in de voor de Russen bekende stad Irkutsk. Doorrijden dus, anders zijn we te laat in Krasnojarsk. Hier blijven we dan slapen alvorens we de reis weer voortzetten naar het centraal in Siberie gelegen Novosibirsk. Hier heb ik zelf jaren geleden in Januari een echte Siberische winter meegemaakt, en een Amerikaanse student getroffen die daar verliefd was geworden op een Russische schone en er toen maar een fast food keten had opgezet. Hij is inmiddels tot een van de meest succesvolle mensen aldaar gegroeid met eigen boerderijen voor het vlees en melk producten in zijn eigen ketens! Dus het kan zeggen ze dan.

Weer een wisseling van de wacht en door naar wederom de Oeral en wel de beroemde stad “ÿekatharineburg” . De stad ligt op de grens van Europa en Azie. Erg beroemd geworden door het feit dat de Tsaren familie Romanov aldaar compleet is uitgeroeid. Barbaars zijn ze in kleine stukken gesneden en aldaar in de bossen achtergelaten. Men wilde er zeker van zijn dat er geen een van de familie zou terug komen. Er bestaan geruchten dat er ergens in Frankrijk toch nog nazaten zouden zijn. Erg interessant. In die voornoemde bossen zijn nog herdenkingtekens te vinden, en daardoor is het dan ook een trekpleister voor toeristen geworden.

Via Perm naar Kirov. Deze stad is vernoemd naar een van de grote handlangers van Joseph Stalin. Ook hij kon niet ontkomen aan de dood, en werd keurig eervol door Moskou gereden op een door paarden getrokken baar. Daarna werd deze stad nog naar hem vernoemd. Zo ging dat dus in de tijd van de toenmalige leider Stalin. Niemand ontkwam er aan.

Via Vologde naar de fantastische door Tsaar Peter de Grote gestichte stad St. Petersburg. Ik denk dat niemand hier nog een introductie van hoeft te hebben, maar het is duidelijk een mix van Amsterdamse grachten (alleen een beetje groter allemaal) en diverse Europese architectuur met als hoogtepunt in de stad de Hermitage, en buiten de stad het Winterpaleis! Na goed rond te hebben gekeken en een rustdag achter de rug hebbende kunnen we weer doorrijden naar de Baltische staten die inmiddels al weer sinds lange tijd echt bij Europa 2013 horen. Van Tallin naar Riga, dat een fantastisch centrum kent met vele terrassen en dansende koppels die al bierdrinkend enorm kunnen feestvieren.

Vanuit Litouwen vorderen we snel richting Polen alweer voor de 2e keer deze trip. We komen in de avond aan in de bekende havenstad Gdansk met de bekende markante kraanpoort. Op de 22e Juni zit het er weer bijna op. Maar alvorens we op de 23e Juni weer naar de Sleutel in Riethoven rijden gaat de stoet nog even Berlijn in. De meeste reizigers zijn er in het verleden al eens geweest en herinneren zich vooral nog de Brandenburger Tor en de mooie Unter den Linden!

Nog even 670 km over de Duitse autobanh rijden en dan is het weer BBQ voor alle genodigden en familieleden.

Belangrijk is het dat er niet te veel trammelant aan de grensposten is en uiteraard niet te veel stukken aan de auto’s. Het team heeft inmiddels wel een enorme ervaring opgedaan door de jaren heen, en we verwachten dus dat we er met niet al te veel kleerscheuren vanaf zullen komen.

Jullie kunnen zoals gewoonlijk ons weer volgen via onze websitewww.trippersriethoven.tk waar foto’s en de fantastische verhalen van ome Cor dagelijks worden vermeld!

Groeten, de Trippers 2013

Generale repetitie Trippers

Posted by Trippers on May 11, 2013 at 6:25 AM Comments comments (0)

VERSLAG GENERAL REPETITIE TE RIETHOVEN OP 11 MEI

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 15 km.

2.0 Aantal gereden kilometers totaal: 15.

3.0 Wegen: Prima wegen

4.0 Weer: Lichtbewolkt.

5.0 Temperatuur: 12-13C

We hebben vandaag 15km. voor de boeg. We hebben de auto’s uitgeprobeerd en ingeladen. We zijn geheel klaar voor de Reis.

Tot vrijdag!!

Dag 1 Riethoven – Warschau

Posted by Trippers on May 18, 2013 at 6:15 AM comments (1)

Aantal gereden kilometers op dag:  1230 km.

Aantal gereden kilometers totaal:  1230 km.

Wegen: Prima wegen

Weer:  s’morgens bij het vertrek miezerig weer: 13 graden: na Hannover: stralend weer 28 graden Celcius.

 Temperatuur: 13-28C

Ut gieht on!! Na een korte nacht , vroeg uit de veren voor ons ontbijt in De Sleutel. Wederom een prima verzorgd ontbijt door onze Pedro en Iris en leuk het bezoek van al die mensen die ons uit zijn komen zwaaien. Zelfs  het management van Theodoor Gilissen was aanwezig. Niet te vergeten Harry Prick, eigenaar van de “Noten/Chocolade winkel uit het Woensels Winkelcentrum was aanwezig en gaf ons een volle doos met allerlei notenwaar mee, ook als het onderweg kloten is.. Nou ik moet zeggen, namens alle Trippers in de 2 wagens: de pinda’s waren heerlijk. Ook leuk dat de cameraploeg aanwezig was bij het”Profile Tyre Centre” te Helmond. De auto’s waren gisterenmiddag nog in Helmond zodanig geprepareerd dat als het goed is we dit jaar geen lekke band rijden. Er is in alle banden wat rubbergranulaat toegevoegd waardoor lek rijden niet meer voor zou moeten komen. Wellicht hebben we dan s’avonds wat tijd over om andere dingen te bekijken. Klokslag 08:00 uur reden we weg uit Riethoven. Na een goed half uur reden we Duitsland binnen, op weg naar Hannover. Daarna richting Berlijn en Frankfurt an der Oder aan de Poolse grens.Net voor Berlijn pikken we een Gronings stel op die liftend naar Poznan moeten. Ze hebben een race uitgezet tegen de klok. Een kleine dertig personen zijn liftend vertrokken uit Groningen en wie de eerste in Poznan aankomt heeft  gewonnen. Ilse en Mark is een leuk stel dat we oppikken voor Berlin. 75 km voor Poznan besluiten ze om te wisselen van auto, daar wij aangeven dat we niet de stad Poznaan in willen rijden. We zijn benieuwd op welke plaats ze zijn geëindigd. Daarna vol gas naar Warschau waar we rond 21:30 uur aankomen. Hier overnachten we in het hotel Gromada Dom Chlopa, midden in het oude centrum van deze stad. Snel om 11:00 uur goed gegeten in een perfect restaurant La Cantina ( Nowy Swiat 64, Warsawa). Daarna nog wat gedronken in een zeer druk  bezochte tent. En toen ging het echt mis!!!! Nog nooit tijdens de Tripperstochten is het zo uit de hand gelopen!!! De meesten weten niet hoe ze in z’n kamer zijn beland!! We zouden om 09: 00 uur vertrekken. Om11: 30 uur zij we wakker geworden en allen hebben nog last van de wodka!! !Mijn god, wat goede dat er nog echt lieve mensen zijn op de wereld. Het is nu 12:00 uur a.m. en we verlaten. Warschau voor een nieuw avontuur: Op weg naar Minsk”Belarus!!!

Dag 2 Warschau – Minsk

Posted by Trippers on May 19, 2013 at 1:10 AM comments (0)

REISVERSLAG D.D. 18-05-2013: DAG 2 WARSCHAU(POLEN)-MINSK(WIT-RUSLAND)

 

 

 

1.0  Aantal gereden kilometers op dag:  552 km.

 

2.0  Aantal gereden kilometers totaal:  1782 km.

 

3.0  Wegen: Prachtige delen nieuw aangelegde snelweg naar de grens. In Belarus is de staat van de wegen slechter.

 

4.0  Weer:  Stralend weer.

 

5.0  Temperatuur: 28C

 

 

Rond 13:00 uur reden we de stad Warschau uit. Het centrum van deze stad ziet er wel aardig modern uit. Het kostte ons toch weer een half uur om uit deze stad te komen. We zetten koers naar Terespol aan de grens van Belarus. We reden door het mooie groene Poolse land, veel afgewisseld door knalgele velden vol met lijnzaad, waar men olie uithaalt. Om 16:30 waren we aan de grens en hier wachtte ,een lange rij wagens ons op. Mijn hemel wat een ellende.  Die Witrussen hadden er totaal geen zin in.Zolang hebben we nog nooit moeten wachten bij een grensovergang.Net voor 01:30 uur (plaatselijke tijd 02:30 uur!!!) door de grens. 9 uur in de wagens gehangen. En als het dan wat gaat rijden, zijn er van die lompe Russen die zich ten koste van alles naar voren wringen. Het is goed dat we oude auto’s hebben, want er rijd spontaan een Wit-Rus tegen m’n wagen aan. Hij had wat schade aan z’n auto en hij ging meteen uit z’n dak en flink tekeer tegen mij. Hij probeerde mij te overbluffen in het Russisch. Ik kreeg direct wat hulp van een andere Rus en die twee gingen goed te keer daar tussen al die wachtende auto’s.. Enfin alles liep op een sisser af. Na de grens nog een goede 350 km naar Minsk. We arriveerden daar vroeg in de ochtend, namelijk om 06:00 uur. Een zonsopgang(zie  de mooie foto) in Wit-Rusland is wel leuk om te zien, compleet met veel ochtendnevel. Een voordeel van deze nachtelijke tocht is dat er geen alcohol aan te pas komt. De gehele dag zijn we brak van gisterennacht geweest. Toen we aankwamen zijn we meteen naar het ontbijt gegaan in het Crown Plaza Minsk Hotel. Daarna even nar de kamer voor een hazenslaapje van 1,5 uur. Daarna even wat opfrissen en uiterlijk 09:30 uur weg. Er wacht ons een tochtje naar Moscou van maar liefst 714 km met weer een Wit-Russische grenscontrole. We hopen dat dit niet weer zo’n ellende wordt, als afgelopen dag en nacht.

Till tomorrow.

Dag 3 Minsk – Moskou

Posted by Trippers on May 20, 2013 at 3:50 AM comments (1)

REISVERSLAG D.D. 19-05-2013: DAG 3 MINSK(BELARUS)-MOSCOU(RUSLAND)

 

 

 

1.0  Aantal gereden kilometers op dag:  710 km.

 

2.0  Aantal gereden kilometers totaal:  2492 km.

 

3.0  Wegen: Goede 4-baans snelweg naar grensplaats Smolensk in Rusland. In Rusland idem goede verbinding naar Moscou.

 

4.0  Weer:  Stralend; onbewolkt.

 

5.0  Temperatuur: 30 C

 

 

Het hotelpersoneel had ons prima geïnstrueerd. In pakweg een half uur waren we Minsk uit. De stad herbergt tal van grote gebouwen en hier staan best wel mooie panden tussen. Er wordt hier ook nog volop gebouwd.  Na slechts twee uurtjes pitten zetten we koers naar de grens van Rusland. Net buiten Minsk namen we in een overmoedige bui toch weer de verkeerde afslag. Navigator Tinus heeft toch zichtbaar de nodige problemen met de Russische taal. Verder slaat hij er zich manmoedig doorheen. Na de correctie te hebben uitgevoerd was het een rechte weg van 250 km naar de grens. We passeerden 3 keer een tolpoortje en betaalden daar het bedrag elke keer van € 3,00 per auto, voorwaar nog aantrekkelijke prijzen,nietwaar?

Toen we de grens naderden dachten we nog dat we hier weer een uitputtingsslag moesten gaan voeren. We rekenden al snel op een 4 uur verlies en maar niet denkende aan de vorige dag met die belachelijke wachttijd van een kleine 10 uur(inclusief 1 uur tijdsverschil wat er ook nog eens bijkwam). Al rijdende echter, kwamen we tot de conclusie dat de wegen enigszins verschilden met Belarus. De verrassing was groot toen we merkten dat we echt al op  Russisch grondgebied reden!! Totaal geen grenscontrole!!! Wel een monument wat de Wit-Russische en Russische vriendschapsband vorm diende te geven. Dat was echt eens een keer een welkome verrassing. Nu vol gas 460 km naar Moscou. Tussendoor hadden we nu wat tijd om een echt Russisch soepje, namelijk Borsj genaamd, tot ons te nemen. Daar knapten we echt wel van op. Rond 20:00 uur plaatselijke tijd reden we de metropool Moscou binnen. Wel hadden we weer een uur tijdsverschil te pakken, uiteraard naar het oosten rijdend, in ons nadeel. Sasha Abramov, een goede kennis van Leon en inmiddels ook van Hans en mij, hadden we gebeld en om 21:00 (L.T.)zouden we elkaar ontmoeten bij het Bega Hotel aan de drafbaan, hetgeen lukte. Klokslag 21:00 uur waren we daar, waarbij we ons moeten hebben laten voorrijden door een taxichauffeur , anders waren we er vandaag niet meer aangekomen. Tjonge wat een stad en wat een verkeer. Na ingecheckt en ons wat opgefrist te hebben, gingen we met Sasha’s auto naar de Leningratsky Prospect Street. Daar hebben we ons tegoed gedaan aan een Oezbeekse maaltijd in de Chaihona Theabar. Dat smaakte voortreffelijk. Veel groente, thee, kip, gehakt in deeg,etc. We kennen dit inmiddels van ons eerdere avontuur in Oezbekistan. Daarna op naar het Rode Plein, alwaar we een avondwandeling maakten. Sasha nam afscheid want hij moest werken op maandag en wij konden een keer wat uren bijslapen. We liepen richting Bega Hotel en namen nog een lekker biertje in bar/restaurant de N.F.. Daarna snel naar bedje toe met weer veel indrukken opgedaan deze dag. Morgen hebben we een welkome rustdag. Op het programma staat een bezoek aan Gorki Park. Tot morgen.

Dag 4 Rustdag Moscow

Posted by Trippers on May 20, 2013 at 4:20 PM comments (0)

REISVERSLAG D.D. 20-05-2013: DAG 4 MOSCOU(RUSLAND)

 

 

 

1.0  Aantal gereden kilometers op dag:  0 km.

 

2.0  Aantal gereden kilometers totaal:  2492 km.

 

3.0  Wegen: N.V.T.

 

4.0  Weer:  Stralend; licht bewolkt.

 

5.0  Temperatuur: 28 C

 

 

De rustdag begon met op de achtergrond paardengetrappel. De raam van de kamer ligt aan de Hippodrome van Moskou en al vroeg hoorden we de paarden, met de jockeys op de aangespannen wagentjes, voorbij zoeven. Half tien liep ook nog de wekker af. Weer een korte nacht maar al wat langer dan de nachten ervoor. Het begint dan ook wel te wennen. Om 10:00 a.m. zaten we aan het ontbijt. Daarna een sigaartje en een sigaretje in de zonovergoten maandagmorgen. Een taxi geregeld en naar Pobedy Park, dat langs de ingaande weg ligt die van Minsk kwam. Een gloednieuw aangelegd park ter nagedachtenis aan de oorlog 1941-1945.

Erg mooi aangelegd, met indrukwekkende fonteinen en allerlei symbolische ornamenten. Na hier enige tijd doorheengelopen te hebben ,gingen we met de metro naar Gorki Park. De metro hier is ook indrukwekkend, met echt mooie stations onder de grond. Je moet alleen wel veel vragen om niet de verkeerde keuzes te maken , anders zit je zo in het verkeerde district. Met een stadsplattegrond,handen en voeten en met de Engelse taal komen we echter wel steeds goed vooruit. In Gorki Park hebben we wat in loungebanken gelegen onder het genot van een lekker bakje koffie. Daarna in de metro richting het Kremlin. Daar weer aangekomen hebben we rond het Kremlin gelopen en zijn op een terras, op het Rode Plein,wat fris gaan drinken. Met die gele shirts aan en petten op, vallen we overal geweldig op. Eindhovenaren kwamen we tegen, Duitsers vroegen wat we aan het doen waren en een zoon van Derk Sauer, de uitgever, nam ons op sleeptouw naar bar “de Nachtwacht”.. Een heuse Nederlandse kroeg middenin Moskou. Daar werden we weer ondervraagd door Nederlanders die dachten dat we een stel profrenners waren die op de fiets naar Baikal onderweg waren. Weer een paar Russische dames dachten dat we op vier paarden onderweg waren, want ze hadden opgevangen uit de gesprekken dat we op de Hippodrome in Moskou logeerden. Dat was natuurlijk een foutje want we logeerden in het Bega Hotel naast die baan. Al met al natuurlijk wel veel kwallen en lachen. De zoon van Sauter kwamen we tegen in restaurant Scandinavian. Hier krijg je volgens Tripper Alphons de beste hamburgers van Moskou. Dat wisten we nog van 2 jaar geleden en zonder de weg te vragen bereikten we dit restaurant.( Fijn zo’n fotografisch geheugen, nietwaar?). Na goed gegeten te hebben en een paar Heineken biertjes in de “Nachtwacht” bar, brak er een geweldige hoosbui los. Goed voor de broodnodige afkoeling hier. Intussen hadden we een man uit de bar zo gek gekregen die ons naar het Hotel bracht, waar ik nu dit verhaal zit te tikken. Zo nu snel naar bed want we willen morgenvroeg om 06:30 uur vertrekken. Tot morgen.

Dag 5 Moscow – Kazan

Posted by Trippers on May 21, 2013 at 5:50 PM comments (0)

REISVERSLAG D.D. 21-05-2013: DAG 5 MOSCOU(RUSLAND)-KAZAN(RUSLAND)

 

 

 

1.0  Aantal gereden kilometers op dag:  830 km.

 

2.0  Aantal gereden kilometers totaal:  3322 km.

 

3.0  Wegen: Over het algemeen prima wegen afgewisseld door zeer slechte stukken. Overal wordt tussen Nizny Novgorod en Kazan aan de weg gewerkt. Vandaar dat we nogal wat oponthoud hadden hier en daar.

 

4.0  Weer:  Bij vertrek in Moskou zwaar bewolkt weer, echter na 11:00 uur verder de gehele dag stralend schitterend weer, echter met een frisse wind.

 

5.0  Temperatuur: 22 C

 

 

We waren op tijd op. Klokslag 06:30 uur stonden we bij de receptie en namen we ons ontbijt in ontvangst. Het ontbijt in het hotel was nog niet klaar voor de rest van de gasten. Binnen een half uur waren we Moskou uit,op weg naar de stad Vladimir. Goede voorbereiding is het halve werk. En Tripper Hans is inmiddels helemaal ingewerkt om op zijn Mobile Phone met Google Maps ons de stad uit te geleiden. Prima werk. Na 250 km bereikten we de stad Vladimir , bekend om haar kloosters. Daarna op naar de volgende stad Nizny Novgorod. Deze stad kenden we al van de Trip, nu twee jaar geleden. Daarom deze maar letterlijk links laten liggen en doorgereden naar Kazan. Onderweg een lekker bakje koffie gedronken en Tinus voelde zich zo uitgeslapen dat hij pardoes maar aan het houthakken is geslagen. De eigenaar van de koffietent was in z’n schik, want dan hoefde hij zich vandaag niet zo in te spannen. De weg naar Kazan viel op door haar schoonheid. Veel glooiende hellingen en prachtige groene landschappen. Tegen 21:00 uur kwam de machtige Wolga rivier in zicht. Aan deze rivier ligt de Tartaarse stad Kazan. Kazan herbergt een mooi Kremlin. Dat gaan we morgenvroeg bezichtigen.Vanavond hebben we heerlijk gegeten in een Tiroolse uitziende bar met dito aangeklede dames. Hans voelde zich direct thuis in Kazan en herkende direct de straten van 2 jaar geleden. We slapen in het Ibis hotel en om geld uit te sparen, slapen we deze keer met z’n vieren op een kamer. Wordt een gezellige boel. Welterusten en tot morgen.

Dag 6 Kazan – Ufa

Posted by Trippers on May 22, 2013 at 2:55 PM comments (0)

REISVERSLAG D.D. 22-05-2013: DAG 6 KAZAN(RUSLAND)- UFA(RUSLAND)

 

 

 

1.0  Aantal gereden kilometers op dag:  535 km.

 

2.0  Aantal gereden kilometers totaal:  3857 km.

 

3.0  Wegen: Over het algemeen prima wegen afgewisseld door slechte stukken. Het eerste stuk van Kazan naar Naberezhnye Celny was een grote reconstructie van de weg. De weg daarna was goed tweebaans, maar wel gevaarlijk met veel (vracht)verkeer op de route

 

4.0  Weer: Lichtbewolkt met in de morgen geweldig mooie wolkenpartijen. Volgens Tinus nog nooit gezien in Nederland.

 

5.0  Temperatuur: 18 C

 

 

We waren weer op tijd op. Klokslag 08:00 uur stond de eerste(Hans) naast z’n bed. Natuurlijk moest er het een ander goed georganiseerd worden , want met z’n vieren op een veel te kleine kamer was al een georganiseer op zich. Maar alles verliep prima en om 08:30 uur stonden we in de ontbijtkamer van het hotel en we lieten ons het ontbijt goed smaken. Om 09:30 uur reden we weg bij ons Ibus Hotel dat aan de weg lag van het Kremlin. Dus na een paar minuten hebben we de auto’s weer geparkeerd en zijn we naar het Kremlin gelopen. Frenky keek z’n ogen uit naar al die prachtige gebouwen en Tinus had alleen maar oog voor de natuur. Het Kremlin in Kazan ligt er overigens steeds piekfijn verzorgd bij. In het oog springt natuurlijk de blauwe moskee , met de 4 minaretten, welke een van de grootste is in Rusland. Na deze ochtendwandeling, met alleen maar zon en goeie zin, zijn we in de auto’s gestapt en hebben we koers gezet naar ons nieuwe reisdoel. De stad uitkomen kostte ons ongeveer extra 20 km, want de beiden navigatoren(navi’s), Tinus en Hans, zaten niet op een lijn. Tinus worstelt al een paar dagen met z’n navigatie op z’n mobiele telefoon en Hans denkt dat hij alles ziet op z’n grote Samsung. Ik dacht ik neem Hans voor de zekerheid, maar dat ging goed mis. Hij leidde ons twee keer de verkeerde kant op en toen gaf hij zich gewonnen. Tinus mocht het overnemen. Tinus leidde ons tenslotte bekwaam uit de stad, dus het vertrouwen is flink in navi Tinus gegroeid.

Ongeveer op de helft van de route ligt aan veel water de stad Naberezhnye Celny. Het kostte ons niet al te veel tijd om hierdoor heen te komen, omdat Ufa goed aangegeven stond en we natuurlijk twee navi’s in de auto’s hebben zitten. Onderweg kwamen we ook nog twee andere trippers tegen, namelijk Graham & Edward Durgan. Father and son are driving around the World. Good luck guys!!!!(Zie: thelongestschoolrun@hotmail.com ) Ze doen ook veel dezelfde plaatsen aan als wij(zie foto). Onderweg zijn we ook even de grote weg afgegaan en zijn we door een echt Russisch dorpje gereden. Het was goed dat het al een paar dagen droog is hier anders hadden we geheid vast gereden. Mijn god wat een shitzooi. Volgens Tinus echt alles uit het jaar nul. Ja mensen we mogen echt blij zijn dat we in Nederland wonen, want dit hier moet wel geweldig afzien zijn en dan praten we nog maar niet over de winterse periode. Wel mooi om dit eens goed te aanschouwen. De mensen moeten hier nog het water uit de kraan halen op straat. Daarna weer gauw naar de harde weg gereden en koers gezet naar Ufa. Net voor Ufa worden we van de weg gehaald door de politie. Deze keer ruim 3700 km gereden zonder ook maar een keer aangehouden te zijn!!! Een waar record. Nog geen enkele trip is dit ons gelukt. En het mooie ervan was dat de politie begon te twijfelen aan de videobeelden dat we in de fout waren gegaan, nadat we geprotesteerd hadden. Ik schoof de ene agent een klompje in z’n handen en de andere besliste dat we geen onregelmatigheden hadden begaan. Dus we konden gaan. Wat een opluchting weer. In Ufa aangekomen lieten we een taxi voorrijden naar een uitgekozen hotel. Nou bij het 1e hotel ging het mis: alles volgeboekt. De mensen achter de balie melden: “Vergeet het maar in UFA, er is geen enkele kamer meer in de stad te vinden vanwege een conferentie”. Ja leuk hoor maar wij trippers geven zo maar niet op! Op naar het volgende hotel:weer vol. Dan maar weer naar een ander: ook vol. Toen hebben we die dames achter de balie zo gek gekregen om alle hotels te bellen, echter resultaat: alles vol! Nu hebben we de beslissing genomen: slapen in de auto op het parkeerterrein van het hotel. Het restaurant van dit Azimuth Hotel is 24 uur open en we zijn hier maar even goed gaan eten. Na dit verhaal uitgewerkt te hebben zullen we ons te rusten gaan leggen in onze behaaglijke Toyota’s. Oh nog even dit: bedankt Ilse en Mar dat jullie wat in ons gastenboek hebben geschreven.(Jammer dat jullie niet 1e zijn geworden.) P.S: Inmiddels is het tijdsverschil met Nederland opgelopen naar 4 uur. Tot morgen.

Dag 7 Ufa – Tsjeljabinsk

Posted by Trippers on May 23, 2013 at 10:55 AM comments (0)

REISVERSLAG D.D. 23-05-2013: DAG 7 UFA(RUSLAND)- TSJELJABINSK(RUSLAND)

 

 

 

1.0  Aantal gereden kilometers op dag:  410 km.

 

2.0  Aantal gereden kilometers totaal:  4267 km.

 

3.0  Wegen: Vandaag was het droevig gesteld met het wegdek, m. a. w. echt slechte weg.

 

4.0  Weer: Lichtbewolkt  

 

5.0  Temperatuur: 23 C

 

 

Na een en vermoeiende nacht(om 02:00 uur L.T. zaten we nog te klassineren in het restaurant) en het ongemakkelijk slapen in de twee Toyota’s, werden we rond 08:00 uur wakker. Tinus had niet goed geslapen. Hij hoorde housemuziek tot ongeveer 04:00 uur, daarna een tractor met sproeigerei en daarna dacht hij dat het bliksemde en regende. Nou dat bleek Frenky te zijn die al vroeg foto’s van ons aan het maken was, want hij kon niet meer slapen van de herrie om ons heen. Hans en ondergetekende hadden hier blijkbaar geen last van , want de luiken zijn dichtgevallen en pas opengegaan om 08:00 uur.(we waren blijkbaar veel vermoeiender). Om 08:00 uur zijn we weer naar het restaurant gegaan voor een ontbijt. Om 09:30 uur zijn we aangereden naar Tsjeljabinsk, de stad waar medio maart een enorme meteoriet neer is gekomen. Uiteraard zijn wij de schade gaan inspecteren in deze stad.(achteraf wel veel gewonden van rondvliegend glas en materiële schade).Het eerste stuk van de trip verliep goed en toen hebben we de auto’s in een bloemenwei gereden en hebben lekker koffie gezet. Na ongeveer 100 km werd het steeds bosrijker en bergachtiger. We reden de Oeral in.

Samenvattend kunnen we zeggen dat we vandaag een schitterende rit hebben gehad. Niet te lang en erg onderhoudend. Als we zelf niet iets verzinnen(bijv.:foto’s in het berkenbos maken) dan zorgt de Russische politie wel voor onderhoud. We werden weer eens aangehouden, maar ook hier maakten we volgens onze lezing geen fouten. Dat vonden uiteindelijk de agenten ook, maar het kostte me ditmaal wel 2 sigaren. Gelukkig zaten er nog maar 2 in de doos want ze vroegen naar een volle doos. Ik maakte hun duidelijk dat dat te kostbaar was en ze kregen ook geen klompjes, want wie vraagt wordt overgeslagen is het trippers moto. Tinus ,onze natuurmens, n’un echte eenzaat, had een vos gezien. En terecht, het was een mooi beest, want ik zag hem ook staan. Plotseling remde de wagen van Hans af en we zagen Frenky nog net in het hoge gras rennen. Last van broekhoest! Ondertussen had ik Olga op het kantoor van Alphons gebeld en haar gevraagd om 2 hotelkamers te boeken. Ze meldde me keurig terug dat het geregeld was ( Perfect geregeld Alphons).We reden ,al vragende naar de straat aan voorbijgangers, of we de goede kant op gingen, naar het opgegeven hotel. We reden zo nagenoeg direct naar het Tsjeljabinsk Hotel, een oud communistisch uitziend hotel, in de Prospekt Lenina. Daar aangekomen bleek men ons liever geen kamers ter beschikking te stellen onder het moto:”alleen maar koud water aanwezig”. Dat is natuurlijk niet fijn om te horen na 2 dagen zweten in die auto’s. Maar geen nood, ze stuurden ons naar het “Malachiet(Majiaxht) Hotel”. Daar aangekomen bleken we met de kont in de boter te zijn gevallen. Nog niet zo’n prachtig hotel gehad deze reis, compleet met restaurants(Frans en Italiaans), karaoke bar,etc,etc.

Dus na dit verhaal te hebben afgewerkt duikt deze jongen onder de douche. Daarna wat eten en op stap. Morgen gaan we naar Qostenay in Kazachstan, dus met weer een grenscontrole. We zullen morgen berichten hoe de nacht en de route was. Adieu.

Dag 8 Tsjeljabinsk – Qostenay

Posted by Trippers on May 24, 2013 at 10:40 AM comments (1)

REISVERSLAG D.D. 24-05-2013: DAG 8  TSJELJABINSK(RUSLAND)- QOSTENAY(KAZAKSTAN)

 

 

 

1.0  Aantal gereden kilometers op dag:  325 km.

 

2.0  Aantal gereden kilometers totaal:  4592 km.

 

3.0  Wegen: Vandaag was het een perfecte weg, met hier en daar een flink gat.

 

4.0  Weer: Volledig onbewolkt: werkelijk prachtig schitterend weer !!!!!!!!

 

5.0  Temperatuur: 25 C

 

 

Gisterenavond zijn we de hoek omgelopen bij het hotel om wat te gaan eten. Kwamen daar in een disco/bar/restaurantenstraat. We zijn naar het Meeting Point gegaan. Het restaurant zag er zeer gezellig uit en de menukaarten voorspelden veel goeds. Het eten wat we voorgeschoteld kregen was prima alleen de efficiëntie en coördinatie in de keuken was ver te zoeken. Frenky kreeg geen kipgerecht wat hij had besteld en nam daarom mijn gerecht maar en had het al op voordat ik dit in de gaten kreeg. Ik was begonnen aan iets wat later bleek dat dat voor Hans was. Alleen Tinus kreeg z’n spaghettie, die hij besteld had. Kortom het was een puinhoop. Daarom daarna maar naar de karaokebar onder ons hotel. Een prachtige gelegenheid met alleen maar gele (tripper-)shirts daar, met ook nog een paar ontzettend vals zingende Russen. Kortom tijd om zo snel mogelijk ons bed op te zoeken. Om 08:30 uur zaten we keurig gewassen aan het ontbijt. Daar waren Navi-Tinus en Navi-Hans ontzettend bezig om de route op de mobile phones te krijgen. Allebei lieten ze trots zien dat de route ingepland was hoe de stad uit te rijden naar Qostenay in Kazakstan. Nou dit kon niet mis en ik gooide m’n kaart weg omdat ik alle vertrouwen in de navi-boys had. Nou Frenky en ik kwamen van een koude kermis thuis. Na 5 minuten waren de heren hun signaal kwijt en kregen wij , chauffeurs allerlei dwaze opdrachten voorgeschoteld van af hun phones!!! Kort gezegd: puinhoop.

Daarom nam ik maar het heft in handen en op gevoel(zonnestand) en hangend uit het autoraam om alsmaar te vragen of we in de goede richting reden, kwamen we snel zonder nog verkeerd te rijden de stad uit. Om 12:00 uur bereikten we de Kazakstaanse grens. Nu hadden we een geweldige meevaller, want we waren binnen een uur Kazakstan binnen. We waren goed en wel over de grens of we werden van de weg gehaald door de politie. Frenky en ik moesten mee en konden daar vernemen van een agent dat wij niet verzekerd waren in Kazakstan. Dit bestreden wij natuurlijk en gooiden onze extra verzekering van het IAK vol in de strijd. Al pratend met handen en voeten overtuigden we de baas, want hij was een echte PSV-supporter en wij kwamen uit Eindhoven, dat we wel verzekerd waren we konden vertrekken..Vol gas een 100 km gereden en toen de wagens aan de kant in het groene gras en de stralende zon. Het was wederom soeptijd. We lieten het ons in dit prachtige weer goed smaken. Natuurlijk moeten de noten van Harry prik niet onbesproken blijven. Deze smaken voortreffelijk en bij elke stop als we ons kloten voelen genieten we van Harries noten!!Na een uurtje reden we weer, richting ons doel. Om 17:00 uur reden we Qostenay binnen. Direct een taxichauffeur gecharterd om voorop te rijden naar hotel Laguna. Daar aangekomen vonden we een hotel drie hoog in een onooglijk flatgebouw. Ik vroeg om de kamers te inspecteren en daar aangekomen was m’n voorgevoel goed. De kamers stonken zo ontzettend naar de afvoer dat het er niet te harden was. Ik dacht wegwezen en toen ik buitenkwam zag ik Frenky en Hans met de diesel knoeien. Ze waren het niet helemaal eens hoe bij te vullen vanuit de reservetanks, wat als gevolg had dat er de nodige diesel op een plek terecht kwam waar het niet hoorde. Dus dit werd even flink poetsen. Al gauw vonden we een nieuw hotel: Rabat genaamd. Een uiterst vriendelijk dame met de prachtige naam Assem Karimbek was ons erg behulpzaam. Ze regelde het gelijk : kamers, het wisselen van geld, internet,drank, eten, etc,etc. Dit komt vanavond dik voor mekaar. Morgenvroeg willen we om 06:00 uur weg want het is een zware tocht naar Astana, de hoofdstad van dit uitgestrekte land. Till tomorrow.

Dag 9 Qostenay – Astana

Posted by Trippers on May 25, 2013 at 8:50 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D.D. 25-05-2013: DAG 9 QOSTENAY(KAZAKSTAN)-ASTANA(KAZAKSTAN)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 690 km.

2.0 Aantal gereden kilometers totaal: 5282 km.

3.0 Wegen: Vandaag was het een perfecte weg, met soms wat wegonderbrekingen i.v.m. wegverbeteringen.

4.0 Weer: What a beautiful day:Volledig onbewolkt: werkelijk prachtig schitterend weer !!!!!!!!

5.0 Temperatuur: 27 C

We werden door de hoteldames in de watten gelegd. Ze liepen de benen onder hun kont uit voor ons. Soms werd al in de keuken “Cor”geroepen om te vragen wat er aan het menu gewijzigd moest worden. We hebben een paar flessen wodka meester gemaakt, goed gegeten, en veel gelachen. Leo en Joost melden zich telefonisch dat ze in Kiev aangekomen waren en op het vliegtuig stapten naar Astana: aankomst 03:00 uur ( L.T.)Wij moesten bij een paar Mongoolse kerels aanschuiven die voor de paardenrennen naar Qostenay waren gekomen. Uiteraard moesten we ook hier weer wodka drinken met deze heren. We werden uitgenodigd om de paardenrennen bij te wonen, maar we legden hun uit dat we om 06:00 uur weg moesten dus dat ging niet. Tinus had meteen een lekkere Mongool aan z’n kont zitten en ging steeds ongemakkelijker zitten. Hij had erg snel vriendschap gemaakt, maar hij wilde nu toch zo snel mogelijk naar z’n kamer(met mij dan!).

Om 00:30 uur lagen we plat. Om 06:00 uur liepen synchroon twee wekkers af , vlogen we uit onze bedden, douchten ons snel en na een half uur reden we de stad uit naar Astana.Wat hadden we toch een prachtig weer en Leo had voor geweldige muziek gezorgd op stick. De gehele dag galmt de Top 2000 uit de 2 Toyota’s en worden wij vriendelijk overal toegezwaaid. Onderweg hebben we koffie gezet in de uitgestrekte vlakte en een langskomende trein van dichtbij gefilmd. De enorme afstand van 700 km werd in een record tijd gereden, omdat we een perfect wegdek hadden, prachtig weer en weinig verkeer op de weg. 100 km voor Astana begonnen mijn lampjes in de auto als een kerstboom te knipperen. Wellicht foute boel. De wagen vertoonde deze kuren ook al in Minsk. Vanaf daar wat minder tempo gereden en daarna is het niet meer voorgekomen. Nu alles gecontroleerd onder de motorkap , maar we konden niets vinden. Toen maar weer nog rustiger de laatste kilometers gereden. In het centrum maakten we snel contact met de twee nieuw ingevlogen Trippers Leo van Otten en Joost van Poppel. Zij hadden alles al geregeld qua hotel,parking voor de auto’s ,en het bier stond al koud. Morgen hebben we een broodnodige RUSTDAG hier. Vanavond gaan we uiteraard Astana verkennen. De eerste indruk is dat dit een prachtige stad is. Morgen melden we ons weer.

Dag 10 Rustdag Astana

Posted by Trippers on May 26, 2013 at 10:35 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 26-05-2013: RUSTDAG 10 ASTANA(KAZAKSTAN)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 0 km.

2.0 Aantal gereden kilometers totaal: 5282 km.

3.0 Wegen: N.v.t.

4.0 Weer: Bewolkt.

5.0 Temperatuur: 20 C

Na onze intrek genomen te hebben in een klein maar gerieflijk hotel MbIP3A( Myrza), met de dame Carina die ons het naar de zin wil maken, zijn we met een taxi naar een restaurant gereden in het oude gedeelte van de stad. Het restaurant Azia Lain was een perfect restaurant. Zelden hebben we zo’n malse biefstuk gehad. Daarna zijn we naar het Radison Blue Hotel gelopen en hebben daar in de Cigar Bar een lekker pilsje met een dikke sigaar besteld. Na wat samen te hebben zitten ouwehoeren zijn we naar de Nightclub Chocolate gegaan. Daar hebben de jongens gruwelijk gedanst op veel te harde muziek. Daarna in twee taxis weer naar het hotel. Daar aangekomen ontstond nogal wat onenigheid over het gevraagde tarief van de taxi heren. Het dreigde te ontaarden in een handtastelijk gebeuren en dus hebben we maar wat water in de wijn gedaan, waarna de hevigheid afnam in het spraakgebruik. We hebben ons maar snel te rusten gelegd met de wetenschap dat we toch goed onderhandelt hadden, maar dat we toch een beetje “genaaid” waren. Deze keer konden we eens goed uitslapen. Om 12:00 s’middags zaten we met z’n allen aan de koffie in de inkom van het hotel, nadat we het ontbijt (omelet met ham) reeds op de kamer meester hadden gemaakt. We zijn daarna door het nieuwe centrum van Astana gaan lopen. Prachtige gebouwen daar en de stadsarchitect heeft hier z’n zakken gevuld hoor. Enorme gebouwen, met allerlei goudachtige kleuren verwerkt in de raampartijen, voorzien van koperen en/of blauwe koepels erop. In het centrum staat een enorme stalen mast met een enorme ronde bol erop. Ook hier zijn we naar boven gegaan en men heeft daar een prachtig uitzicht over de gehele stad. Overal ziet men waterpartijen en fonteinen in de stad. Kortom het doet ons een beetje denken aan Ashgebat in Turkmenistan. Men wil met deze pracht en praal laten zien dat men beschikt over zeer veel geld, afkomstig hier uit de olie en gasvoorraden van het land. Toch kan men zien dat de enorme temperatuurverschillen (-40 en +40 C ) snel een aanslag plegen op de kwaliteit van de terrassen,fonteinen en gebouwen, die uiteraard al niet zo goed is in aanvang als bij ons. Na wat rondgelopen te hebben was het tijd voor het Hellehok of wel de Banja. Op het moment dat ik wilde pinnen en m’n creditcard wilde pakken, merkte ik dat ik deze niet meer had. Dit was foute boel!! Waar was m’n creditcard?? Al snel wist ik waar deze was, namelijk in de nightclub. Daar moest ik steeds met een creditcard betalen en het duurde erg lang voordat die dan terug kwam. Ook de bestellingen van de jongens liep niet synchroon, waardoor elke keer die card weg was. Op het eind is het dus misgegaan en zijn we daar weggegaan zonder creditcard aanwezigheidscheck. We zullen dus vanavond terug moeten om de card te achterhalen!!!!! We hebben onze middag maar niet laten bederven en zijn toch maar de Banja ingegaan. Met z’n zessen in een bloedheet hellehok is toch heftig met al die Kazakken met slaande takkenbossen. Ik heb ook maar eens een mooie takkenbos ergens gepakt en heb de jongens een voor een eens goed afgeslagen. Dat hadden ze echt eens verdiend!!!!Toen we goed opgewarmd waren zijn we met z’n allen in het ijskoude zwembad gedoken, behalve ik, want hij zou volgens mij veel te klein geworden zijn. Na een 3 uur vertoeven in de bloedhete hokken en waterpartijen zijn we goed uitgerust naar het hotel teruggelopen waar we nu dit verhaal zitten uit te werken. Vanavond om 03:00 uur vliegen Tinus, Hans en Frenky via Kiev, terug naar huis. Tinus en ik hebben ondertussen uitgevlooid dat het 42 jaar geleden is dat wij samen op vakantie zijn geweest naar Heidelberg. Nu dit was zeker een mooi vervolg erop geworden. Morgenvroeg rijden Cor, Leo en Joost met z’n drieën( helaas hebben Leon en Elnur zich niet gemeld in Astana, hetgeen wel de afspraak was) door naar Pavlador, een Kazakstaanse stad in het noordoosten van dit uitgestrekte land. Tot morgen en hopelijk met creditcard.

Dag 11 Astana – Pavlador

Posted by Trippers on May 27, 2013 at 11:40 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 27-05-2013: DAG 11 ASTANA(KAZAKSTAN)- PAVLODAR( KAZAKSTAN)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 440 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 5722 km.

3.0 Wegen: Over het algemeen echt een slechte weg van Astana naar Pavlodar.

4.0 Weer: Strak blauwe lucht met alleen maar zon,zon en zon.

5.0 Temperatuur: 25 C

Nou, nou dat was gisterenavond weer voor de 2e keer voortreffelijk tafelen in het restaurant Asian Line. Weer werden de biefstukken op het open vuur gelegd en precies op tijd geserveerd. Weer waren ze heerlijk mals!! (Zelfs dit restaurant kennen ze in Pavlador als het beste van Astana) Om 23:30 uur zijn we weer naar de Nightclub onder het Radison Blue Hotel gegaan om de creditcard terug te halen. Daar aangekomen bleek de club gesloten. Toen zijn we het aanpalende restaurant binnengegaan en deze bedrijfsleider heeft de manager van de club gebeld. Na vertoon van het paspoort en melding aan welke bar we deze creditcard hadden gebruikt kwam de card na een tiental minuten boven Jan. We waren allen erg opgelucht hem terug te hebben, anders hadden weer een hoop ellende gehad. We zijn snel teruggelopen naar het restaurant en hebben een pastachok (een laatste wodka) genomen. Eenieder gooide hem direct leeg echter Tinus blijft er problemen mee hebben en moest het in twee keer doen, alhoewel dat al een record voor hem was. We toosten op een goed vervolg van de trip met de drie mannen in de auto en op de drie vertrekkende Trippers die met het vliegtuig vannacht naar Kiev-Amsterdam vliegen en vanmiddag al aan de koffie in Nuenen, Bladel en Rosmalen zitten. Klokslag 09:30 uur reden we weg van het hotel in Astana, na een goed ontbijt( dubbele omelet met tomaat) genuttigd te hebben. We namen direct de correcte weg naar Pavlador. Wederom reden we door de onmetelijke vlaktes, met hier en daar kuddes paarden lavend aan het groot aantal waterplassen. Na 1/3 te hebben afgelegd de 1e politiecontrole, die we wederom zonder schade passeerden. Daarna even soeptijd aan een grote waterpartij met in de verte een kudde paarden en een grote hoeveelheid kraanvogels. Daar ontmoeten we twee russen die ook een trip aan het maken waren door Kazakstan, Turkmenistan, Oezbekistan enTtjadzikistan. Ze kwamen uit de Russische stad Krasnojarsk, die wij ook in het reisschema hebben staan. Na over en weer succes te hebben gewenst weer op weg naar ons doel. Goed en wel op weg zagen we in de verte een wagen dwars op de weg liggen. We werden door de politie direct aan de kant gezet, niet vanwege het ongeluk , maar omdat we te hard zouden hebben gereden. Flauwekul natuurlijk, maar dit keer was het prijs. De boete zou moeten zijn € 500,00. Dat bestreden wij natuurlijk en al onderhandelend in de politiewagen kwam ik op een uiteindelijke prijs van €100,00 Toen hebben we er US dollars van gemaakt(is toch weer goedkoper). Na de deal waren we in een keer vrienden. Eigenlijk wordt ik er helemaal ziek van, de kl….zakken) De verongelukte auto lag half op de weg en alle privéspullen lagen nog verspreid op de weg en in het gras langs de weg. Eigenlijk een gruwelijk aanzicht. Snel verder gereden tot weer een politieaanhouding. Dit keer konden we doorrijden na onze papieren te hebben getoond. Weer begon in mijn wagen de controlelampjes te knipperen. Na telefonisch overleg met onze monteur Toon de Haas op afstand, dachten we aan een V-snaar probleem. Toen we Pavlodar binnenreden, draaide ik bij de eerste beste bandenzaak het terrein op. Alles nagekeken door behulpzame Kazakken was de conclusie dat de V-snaar op de juiste spanning zat en de motor stationair perfect draaide. Dus we wilden wegrijden en plotseling ontdekte Joost dat zijn rechtervoorband leeg liep!! Ook dat nog op deze toch al niet zo’n gelukkige dag, maar ook wel weer een geluk bij een ongeluk, want waar kun je beter een kapotte band krijgen dan bij een bandenzaak. Binnen een tel lag het wiel eraf. De binnenband was lek en men haalde uit de buitenband een scherp spijkertje. Snel geregeld dus voor $ 10,00

Snel weer verder op zoek naar een hotel. Uit de lijst 3 hotels gehaald en bij het 1e wisten ze te melden dat die vol waren geboekt en een ander ook. De behulpzame dame belde voor het 3e hotel Viraj en daar waren kamers vrij. Daar aangekomen stonden direct 5 dames in de rij om ons te helpen. Met twee van hun gingen we boodschappen doen voor ons ontbijt morgenvroeg.

Morgen gaan we na 125 km. weer de Russische grens over naar Barnaul. Vanacht vliegen Elnur en Leon daar in en die zouden daar aanwezig zijn om 09:00 uur, mits ze natuurlijk de zaken goed regelen!!!! We hopen ze morgenmiddag daar ergens in Barnaul te ontmoeten. Tot morgen.

Dag 12 Povladar – Barnaul

Posted by Trippers on May 30, 2013 at 11:45 PM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 28-05-2013: DAG 12 PAVLODAR( KAZAKSTAN)- BARNAUL(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 552 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 6274 km.

3.0 Wegen: Over het algemeen redelijke wegen met natuurlijk de nodige gaten. Richting Barnaul op Russisch grondgebied werden de wegen beter en beter.

4.0 Weer: S’morgens bewolkt weer met een 3-tal buien gehad. Naarmate de middag vorderde klaarde het weer op met steeds meer zon en stapelwolken.

5.0 Temperatuur: 22 C

Gisterenavond hebben we prima gegeten in een restaurant tegenover het hotel. Eerst een schaal vol groenten( radijs, komkommer, tomaten, uiensprieten, ) en zure groenten. Daarna volgde een schaal met gefrituurd brood met een knoflook/mayonaise saus. Als hoofdmenu kregen we 3 grote shaslicks aan een spies, compleet natuurlijk met frites. Daarna koffie met whiskey na, als slaapmuts. Vanmorgen er om 08:00 uur uit en we kregen een prima ontbijt voorgeschoteld. Daarna op naar de blauwe moskee van Pavlodar. Even een kijkje binnen genomen in deze grootste moskee van Kazakstan. Daarna een kleine 120 km naar de Russische grens gereden. Nu voor de 2e keer tijdens deze trip Rusland weer in voor 2 dagen. Binnen 1 uur waren we door beiden grenzen, echt snel. Daarna een goeie 400 km door nog steeds enorm uitgestrekte vlaktes. Geleidelijk aan veranderde het landschap naar meer heuvelachtig afgewisseld met bossen. In Rusland hadden we vanmiddag 2 politiecontroles, zonder gevolgen, alleen dus het nodige tijdverlies. Inmiddels hadden Elnur en Leon vannacht gemeld dat ze het vliegtuig gemist hadden en dat ze zich aan de wodka hadden overgeleverd. Om 02:00 uur L.T. smste Elnur “We still drinking”. Ze probeerden ons natuurlijk in de stress te laten geraken, maar we sliepen toen al als roosjes. Vanmiddag verloren we ook nog 1 uur door het tijdverschil, dat intussen opgelopen is tot 5 uur. Wat ook de moeite waard is te vermelden dat we het fijn vinden dat we veel reacties krijgen in het gastenboek. Dat lezen wij met veel aandacht. Hartstikke leuk dat iedereen zo positief reageert. Ga zo door mensen. Vanmiddag ook ons moeder en mijn zus Gonnie even gebeld hoe het met hun ging, na de ziekenhuisopnames. Gonnie en moeder sterkte gewenst met jullie herstel van alle Trippers .

Toen we in Barnaul aankwamen dachten we twee enthousiaste trippers ergens voor het hotel aan te treffen, wat ze al geregeld hadden voor ons, maar tot onze verbazing kwamen ze halfnaakt de lobby van het hotel ingelopen. Ze hadden de gehele middag in de sauna doorgebracht. Dus wij zijn er ook maar direct ingedoken. Met al dat water ben ik maar gestopt met dit verhaal uitwerken. Morgenvroeg vertrekken we om 06:00 uur voor een loodzware 700 km. tocht door het prachtige Altaigebergte, een van de hoogtepunten van deze Trip. We zijn benieuwd wat dit ons morgen gaat brengen.

Dag 13 Barnaul – Tashanta

Posted by Trippers on May 30, 2013 at 11:45 PM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 29-05-2013: DAG 13 BARNAUL(RUSLAND)-TASHANTA(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 720 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 6994 km.

3.0 Wegen: De wegen naar de Mongoolse grens zijn in prima conditie.

4.0 Weer: S’morgens prachtig weer toen we wegreden: volledig onbewolkt. Na ongeveer Biysk kwamen de stapelwolken en na een uurtje de eerste regenbuitjes, afgwisseld met flinke opklaringen. Kortom prachtig weer om door de Altai te rijden.

5.0 Temperatuur: 24 C

Nou loodzwaar werd deze dagtrip en het is niet voor niks de 13e dag!!!!!

Het werd een prachtige trip, in ieder geval de mooiste tot nu toe, vanwege de Altai omgeving. In een woord prachtig! Maar wij hadden enorme autopech en wellicht ook veel geluk, omdat ergere dingen zijn voorkomen.

Gisterenavond hebben we maar gegeten in het hotel, eigenlijk in de saunaruimte. Die hadden we afgehuurd tot 23:30 uur. Met z’n vijven in zo’n loeiheet kot en dan in het koude water geeft toch weer de nodige energie. Om 11:45 uur lagen we allemaal plat.

Om 05:30 uur rammelde de I-Phone alweer. Douchen, aankleden en in de auto’s. We namen direct de goede wegen en reden in een mooie ochtendzon Barnaul uit. Een stad met 800.000 inwoners waar weinig te beleven valt.(De halve stad zat zonder water)

We kregen werkelijk een prachtige rit voorgeschoteld. Steeds meer licht groene heuvels, een prima wegdek, en uiteraard weer goede muziek en een goed humeur. Echter dat laatste zou spoedig omslaan. Nadat we een goede soljanka soep genuttigd hadden en we geleidelijk steeds hoger de bergen in reden, hoorden we een schreeuw in de walki-talki. Leon en Elnur in de volgwagen waren opeens uit de achteruitkijkspiegel verdwenen. Wij omdraaien en terugrijden met een vermoeden dat het goed mis was. En jawel, na een bocht zagen we de wagen van Leon volledig scheef op de weg staan en was nog net niet de diepte ingegaan. De stuurstang van hun wagen was middendoor gebroken. Dit betekende dat beiden wielen onafhankelijk van elkaar gaan opereren met alle kans op zeer grote gevolgen. Gelukkig zijn die uitgebleven en de twee kwamen al shakend uit de wagen. Leon had de wagen op het asfalt kunnen houden. Snel inspecteerden we de schade en ik reed terug naar het laatste dorp dat we gepasseerd waren om hulp te gaan halen. Dit lukte redelijk snel en de Russen schroefden de twee gebroken gedeeltes van de auto en namen die mee om aan elkaar te lassen. Ondertussen maakten wij van de nood een deugd en maakten soep en worstjes warm. Na 1,5 uur kwamen ze met de gelaste stang terug en hij was na een half uur er weer tussengezet. Alles opgeruimd en betaald(4000 Roebel) en we vertrokken weer. Alleen de vraag bleef knagen waarom die stang was gebroken. Wel hadden de vorige bemanning van de auto en nu Leo en Joost weer,geklaagd over het enorme trillen en schudden van de wagen. Das was volgens hun niet normaal. Toch had Antoon de Haas alles nagekeken??!!!!Na ongeveer 300 km van de Mongoolse grens vonden we een garage waar we alle wielen van de wagen hebben laten balanceren. De man vertelde ons dat hij in z’n hele leven nog niet zo’n slecht gebalanceerde wielen had gezien. Alle wielen waren compleet uit het lood. Het kostte ons weer kostbare uren in het dorp waar we de 1e keer toen we naar Bejing gingen ook de bank bezochten. Dat hebben we nu ook maar weer gedaan want dit kostte ons natuurlijk weer de nodige onvoorziene roebels. Om 17: 30 uur starten we de auto’s en gingen we weer op pad. Na een half uur rijden gilde Elnur door de walki-talki dat het weer mis was. Ze hoorden een enorme knal onder de wagen. Uiteraard gestopt langs de weg en gekeken of we iets konden vinden, We konden niets vinden en weer probeerden we door te rijden. Na weer een half uur rijden weer ellende op de walki-talki. Deze keer had Leon’s wagen een kardanaskoppeling verloren en nu was het weer goed mis. We stonden midden in de bergen met volop sneeuw erop,het was al 20:00 uur, en het waaide er steenkoud(2 graden celcius) Joost en Leo lagen onder de wagen te sleutelen om de gehele aandrijfas , die naar de voorste wielen loopt, eraf te halen. Dit lukte niet, ook niet na telefonische ondersteuning van Antoon de Haas. Toen maar de as zo goed en zo kwaad met ty-raps nog wat beter vastgehangen en zo met een vaartje van 40 km p.u. naar de plaats waar we zouden overnachten. Ik was met Elnur en Leo vooruit gereden om alvast een hotel te zoeken ongeveer 50 km van de Mongoolse grens. We wilden niet het risico lopen om weer in Tashanta bij de houthakkers te moeten overnachten zoals 3 jaar geleden. Rond 23:00 uur waren we allemaal in het hotel en de wagens stonden geparkeerd in een garage. Wat een dag. Dat er niet meer stuk is gegaan aan de wagen toen dat alles kapot knapte en afbrak is een wonder. En Leon en Elnur hebben een goede engelbewaarder gehad want ze hadden kunnen verongelukken met die stuurstangbreuk. Hopelijk brengt de dag van morgen meer geluk. Onze gids uit Mongolie meldde zich al dat hij aan de grens wachtte. Eerst morgenvroeg een garage zoeken om die aandrijfsas te verwijderen want het blijft te gevaarlijk om hier zo mee door te rijden. En nu uitgeput naar bed. Tot morgen.

Dag 14 Tashanta – Baruunturuun

Posted by Trippers on May 30, 2013 at 11:45 PM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 30-05-2013: DAG 14 TASHANTA(RUSLAND)- BARUUNTURUUN(MONGOLIE)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 330 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 7324 km.

3.0 Wegen: De weg naar Tashanta en de grens was prima. Na de Mongoolse grens waren er alleen nog maar erbarmelijk slechte zandpaden(Tracks).

4.0 Weer: De gehele dag prachtig weer!!!!

5.0 Temperatuur: 18 C

Wat een dag gisteren. De dag hing eigenlijk van ellende aan elkaar. Ongelooflijk dat we steeds meer problemen met de auto van Leon kregen, maar daardoor eigenlijk de problemen van deze auto geleidelijk wel oplosten. Nadat we vanmorgen in alle vroegte naar de garage gingen, die wij drie jaar geleden ook bezochten(toen op weg naar China), haalde dezelfde monteur(hij kende me nog en de wagens ook) de aandrijfas eraf. De wagen liep weer als een koffiemolen, als vanouds. En het kappen bij het scherp draaien was ook weg!! Nu konden we verder. Snel reden we naar de grenspost. Daar moesten we echter wachten tot 12:00 uur en toen begon het feest weer. Eerst de Russische grens en daarna de Mongoolse. Om 14:00 uur waren we in Mongolië. Origio, onze gids die we Orgie noemen (via onze gids Maya verkregen, die we op onze eerste Mongolië tocht hadden) had al diverse sms’jes gestuurd dat hij onderweg was naar de grenspost. We moesten toch nog ongeveer een uur wachten op hem en toen hebben we maar weer onze voortreffelijke soep en worsten klaargemaakt. We hadden immers vanmorgen geen ontbijt gehad. Om 15:15 uur arriveerde hij en we zijn meteen vertrokken naar Tsagaannuur, het eerste dorp in Mongolië. Gisteren hadden we een schitterende tocht , o.a. langs de Katun rivier maar vanochtend en vanmiddag brak alle records. Machtige vergezichten, prachtige bergen, wegen vol sneeuw, allerlei rotsformaties met diverse kleurschakeringen en onafzienbare vlaktes. Allerlei dieren zoals gieren, adelaars, buizerds, woestijn ratten, muizen, yaks, geiten, paarden,etc.etc. zagen we. Sommigen muizen reden we volledig plat , zoveel waren het er. Werkelijk na gisteren dus weer een prachtige rit die de schoonheid van gisteren overtrof!!(zie foto’s). Maar de ellende met de auto’s bleef. Mijn auto reed 2 kapotte banden, ondanks de geprepareerde banden door Tyerseal! De 1e en de 2e kapotte band kregen we hoog in de bergen, waar een koude wind het erg onaangenaam maakte om wielen te wisselen. De 2e band liep ook niet direct leeg, waardoor we besloten door te rijden , daar we voor het donker in een dorp wilden zijn. In het dorp voelde ik dat de wagen steeds meer naar een kant helde, dus stopte ik om te kijken hoe het met die band ervoor stond. Nou die was volledig lek nu. En dan moeten we weer dankbaar zijn dat we net voor een bandenreparatiezaak stonden. De eigenaar opende meteen zijn zaak en repareerde de 1e kapotte band en wisselde die om met de 2e. Morgenvroeg halen we dan de gerepareerde 2e band op..Het doel voor vandaag bleek onbereikbaar en we stranden in Ulaangom. De rustdag die voor morgen stond zal opgeofferd moeten gaan worden om de achterstand in te halen. We rijden nu met z’n zessen steeds meer oostwaarts door Noord-Mongolie. Laten we morgen kijken hoever we komen in dit prachtige land. Tot zover de gebeurtenissen van deze dag.

Dag 14 Tashanta – Baruunturuun

Posted by Trippers on June 1, 2013 at 11:10 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 30-05-2013: DAG 14 TASHANTA(RUSLAND)- BARUUNTURUUN(MONGOLIE)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 330 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 7324 km.

3.0 Wegen: De weg naar Tashanta en de grens was prima. Na de Mongoolse grens waren er alleen nog maar erbarmelijk slechte zandpaden(Tracks).

4.0 Weer: De gehele dag prachtig weer!!!!

5.0 Temperatuur: 18 C

Wat een dag gisteren. De dag hing eigenlijk van ellende aan elkaar. Ongelooflijk dat we steeds meer problemen met de auto van Leon kregen, maar daardoor eigenlijk de problemen van deze auto geleidelijk wel oplosten. Nadat we vanmorgen in alle vroegte naar de garage gingen, die wij drie jaar geleden ook bezochten(toen op weg naar China), haalde dezelfde monteur(hij kende me nog en de wagens ook) de aandrijfas eraf. De wagen liep weer als een koffiemolen, als vanouds. En het kappen bij het scherp draaien was ook weg!! Nu konden we verder. Snel reden we naar de grenspost. Daar moesten we echter wachten tot 12:00 uur en toen begon het feest weer. Eerst de Russische grens en daarna de Mongoolse. Om 14:00 uur waren we in Mongolië. Origio, onze gids die we Orgie noemen (via onze gids Maya verkregen, die we op onze eerste Mongolië tocht hadden) had al diverse sms’jes gestuurd dat hij onderweg was naar de grenspost. We moesten toch nog ongeveer een uur wachten op hem en toen hebben we maar weer onze voortreffelijke soep en worsten klaargemaakt. We hadden immers vanmorgen geen ontbijt gehad. Om 15:15 uur arriveerde hij en we zijn meteen vertrokken naar Tsagaannuur, het eerste dorp in Mongolië. Gisteren hadden we een schitterende tocht , o.a. langs de Katun rivier maar vanochtend en vanmiddag brak alle records. Machtige vergezichten, prachtige bergen, wegen vol sneeuw, allerlei rotsformaties met diverse kleurschakeringen en onafzienbare vlaktes. Allerlei dieren zoals gieren, adelaars, buizerds, woestijn ratten, muizen, yaks, geiten, paarden,etc.etc. zagen we. Sommigen muizen reden we volledig plat , zoveel waren het er. Werkelijk na gisteren dus weer een prachtige rit die de schoonheid van gisteren overtrof!!(zie foto’s). Maar de ellende met de auto’s bleef. Mijn auto reed 2 kapotte banden, ondanks de geprepareerde banden door Tyerseal! De 1e en de 2e kapotte band kregen we hoog in de bergen, waar een koude wind het erg onaangenaam maakte om wielen te wisselen. De 2e band liep ook niet direct leeg, waardoor we besloten door te rijden , daar we voor het donker in een dorp wilden zijn. In het dorp voelde ik dat de wagen steeds meer naar een kant helde, dus stopte ik om te kijken hoe het met die band ervoor stond. Nou die was volledig lek nu. En dan moeten we weer dankbaar zijn dat we net voor een bandenreparatiezaak stonden. De eigenaar opende meteen zijn zaak en repareerde de 1e kapotte band en wisselde die om met de 2e. Morgenvroeg halen we dan de gerepareerde 2e band op..Het doel voor vandaag bleek onbereikbaar en we stranden in Ulaangom. De rustdag die voor morgen stond zal opgeofferd moeten gaan worden om de achterstand in te halen. We rijden nu met z’n zessen steeds meer oostwaarts door Noord-Mongolie. Laten we morgen kijken hoever we komen in dit prachtige land. Tot zover de gebeurtenissen van deze dag.

Dag 15 Rustdag Baruunturuun

Posted by Trippers on June 1, 2013 at 11:15 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 31-05-2013: DAG 15 RUSTDAG IN BARUUNTURUUN(MONGOLIE)-

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 195 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 7519 km.

3.0 Wegen: Vandaag hebben we de rest van de route afgelegd die we eigenlijk gisteren ook nog hadden moeten rijden. Natuurlijk allemaal slechte tracks door kiezel, zand, en steppe gebieden

4.0 Weer: De gehele dag volledig onbewolkt, dus prachtig weer!!!!

5.0 Temperatuur: 25 C

We vonden gisterenavond een Night Club annex hotel. Voor Night Club dien je hier in Mongolie Day Club te lezen want de mensen zitten de gehele middag te drinken en dansen op discomuziek. We sliepen op een kamer met z’n drieën. Ik kon mijn verhaal maken, terwijl de anderen bier dronken en wat groenten en rijst naar binnen werkten. De eigenaar had heel z’n personeel opgetrommeld en we moesten met z’n allen dansen .in een grote kring. Daarna snel naar bed want de douches hadden alleen maar koud water en we zijn allemaal bang van een veel te kleine jongen. Dus met veel stof onder de dekens. Om 07:30 uur op en een strakke planning gemaakt. Drie van ons naar het internetcafé om de 3 afgelopen dagen de verhalen en foto’s op de website te zetten. Het kostte het I.T.Team de nodige moeite maar het lukte. De anderen drie gingen met de 2 wagens de gerepareerde band ophalen, geld halen bij de bank en de wagens aftanken. Daarna allemaal naar het internetcafé. Leon moest zo nodig, zoals gewoonlijk, weer eens demonstratief bij een bushalte sigaretten staan te paffen en dat werd hem door de Mongolen niet in dank afgenomen. Binnen vijf minuten was de politie ter plaatse en hij werd in de houdgreep genomen en afgevoerd naar het politiebureau. Plotseling kreeg ik een telefoontje in het internetcafé van Leon, die erg in de war was en meldde dat hij opgepakt was en op het politiebureau zat. Verdomme nu moest ik weer naar het bureau om hem een paspoort te brengen dat hij in z’n jas had zitten die natuurlijk in de wagen hing en de sleutels hingen in z’n afgesloten wagen die op het hotelterrein stond. Het kostte ons de hele morgen om meneer Sweegers vrij te kopen. Voordat dat kon geschieden moest ik alle paspoorten ophalen, kopiëren en inleveren. Daarnaast moest er een advocaat aan te pas komen die een aantal verklaringen uitwerkte die Leon moest ondertekenen. Daarna moest onze paffende oudeTtripper 50.000 Tugrjg betalen(Ongeveer €500,00) De jongens in het internetcafé hadden inmiddels de klus geklaard. Om 12; 00 uur konden we vertrekken voor een ruim 200 km tocht naar het doel dat we eigenlijk gisteren hadden moeten bereiken. Het werd een prachtige tocht. Rechts de gehele dag gigantische bergen, in het midden een enorme vlakte en links een enorm groot meer(Ongeveer zo groot als de provincie Brabant), dat daarna plaats maakte voor enorme zandduinen. Hier zijn we later in de middag naar boven gelopen en we hadden een prachtig uitzicht op de wagens die in de vlakte stonden geparkeerd en waar Leon voor straf soep in z’n eentje moest maken voor de ellende die hij vanmorgen had veroorzaakt.

Nadat we een dozijn woestijnratten plat hadden gereden reden we om 19:00 uur Baruunturuun binnen en vonden we een oude ruïne waarin we zouden moeten overnachten. Al lopend door het dorp vonden we na enig vragen een huis waar ze wel wat voedsel voor ons zouden kunnen maken. Terwijl we daar aan het bier zaten kwam de dochter met een kleine binnenlopen en Leon en Leo wilden hiermee wel op de foto terwijl Elnur gilde dat hij op mij leek. Echter hij kon niet van mij zijn want we reden 3 jaar gelden 1000km zuidelijker door Mongolie. We gaan nu eten en morgenvroeg gaan we om 05:30 uur op en gaan we weer een lange tocht maken naar Moron, ongeveer 450km. Dit wordt dus weer een zeer zware tocht met allerlei prachtige vergezichten en onverwachtte problemen. Hopelijk komen we zonder problemen en op tijd aan in Moron. Vandaag overigens geen problemen met de auto’s behalve een kokende radiator van Leon.Tot morgen.

Dag 16 Baruunturuun – Moron

Posted by Trippers on June 1, 2013 at 11:20 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 01-06-2013: DAG 16 BARUUNTURUUN(MONGOLIE)- MORON(MONGOLIE)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 490 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 8009 km.

3.0 Wegen: Vandaag natuurlijk weer allemaal slechte tracks door kiezel, zand, water, hobbels, wasborden, kuilen en nog eens kuilen. Soms wordt je er echt doodmoe van, zoals vandaag.

4.0 Weer: De gehele dag prachtig weer, met weer die prachtige luchten, vooral in de namiddag en avond!!!!

5.0 Temperatuur: 20 C

Wat een zware dag was dit vandaag. Gisterenavond hebben we lekker gegeten want de vrouw des huizes had voortreffelijk gekookt. Gebakken groenten met perfecte rijst,vlees met gekookte aardappelen in een Mongoolse saus. Daarnaast gingen er de nodige biertjes doorheen. Op het eind van de avond hadden de twee dochters nog een karaoke optreden in petto. Voldaan keerden we terug naar het hotel. Daar sliepen we in een aftands huis met z’n vieren en tweeën op een kamer. De bedden hadden geen matras maar keiharde planken dat dus niet erg gemakkelijk lag. Een douche en toilet ontbraken dus plasten we in de kamer om z’n beurten in de vuilnisbak. Die was s’morgens bijna vol!!!De wekker liep om 05:30 af en om 05:45 uur reden we weg, zonder ontbijt want dat was er ook niet. Het werd een zware rit. Voorsmiddags reden we voornamelijk door vlaktes met aan beide zijden prachtige bergen, die telkens van kleur veranderden. Bij elk einde van een vlakte reden we omhoog en boven gekomen was er elke keer een fantastisch vergezicht. Rond een uur of twee veranderde het landschap in meer rotsformaties met prachtige opgestapelde rotsblokken, althans zo leek het. De natuur had natuurlijk z’n werk gedaan en dit was ontstaan door de erosie wat het natuurlijk niet minder spectaculair maakte. Vooral het rijden in de avondzon gaf spectaculaire aanzichten. Rond 16:00 uur naderden we een brug, echter die was volledig kapot en hier konden we niet overheen. Dus dan maar door de rivier rijden, hetgeen prima lukte. Echter bij het te water rijden van mijn auto verloor de auto z’n kentekenplaat. Dat ontdekte Joost gelukkig op tijd ,want anders hadden we nooit in die rivier gekeken of hij bij het te water gaan er niet af was gegaan. In een mum van tijd had Joost z’n schoenen, sokken en broek uit en waadde de rivier in om de kentekenplaat uit het water te vissen. Hebbes, plaat in de wagen en rijden weer, want tijd is onze vijand tijdens deze ritten. Rond 20:00 uur bereikten we het einde van een plateau en reden we een vallei in met een grote rivier. Ook dit aanzicht toen we bovenaan stonden was echt genieten. Om 21:00 uur reden we uiteindelijk Moron binnen, recht naar het 50 graden Noord-100 graden Oost Hotel , dat onze gids vanuit de auto al telefonisch geboekt had. Een prima hotel met douches zodat we ons konden douchen na drie dagen stof happen. Man , man wat zagen we er allemaal uit. De auto van Leon vertoonde weer radiator kuren. Om de 100 km moesten we water bijvullen. In het dorp Tsetserleg hebben behulpzame Mongolen ons een speciaal spul gegeven om in de radiator te doen. Dit bleek te helpen want bij de laatste controle bij het hotel bleek de radiator geen water meer te verliezen. We hopen dus morgen Erdenet te halen , want dan hebben we eindelijk onze broodnodige rustdag. We zitten er allemaal een beetje doorheen. En morgenvroeg moeten we weer om 06:00 uur op, anders redden we het nooit om voor het donker in Erdenet te zijn. Hopelijk blijft ons verdere autopech bespaart. Tot morgen.

Dag 17 Moron – Erdenet

Posted by Trippers on June 2, 2013 at 8:30 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 02-06-2013: DAG 17 MORON(MONGOLIE)-ERDENET(MONGOLIE)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 402 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 8411 km.

3.0 Wegen: Wat een ellende. Ja ik weet het, we roepen het zelf over ons af. Maar van die zand/kiezelpaden kun je na uren hotsen en knotsen in die wagens aardig gaar worden. Om 1 uur , na 5 uur kachelen, met een maximale snelheid van 40 km. p. u. had ik het in ieder geval helemaal gehad. En 3 uur verder,helemaal. Ik slaakte een zucht en riep: “Dit is de laatste keer Mongolië, ik hou het voor gezien”.Ik had zelfs flinke blauwe plekken op m’n armen van de botsingen met het stuur en de passagiers hadden hetzelfde ellendige gevoel als ik en hadden ook nog koppijn van tegen het dak van de auto aanbotsen.

4.0 Weer: Het weer kan gewoon niet beter. Wij zien eigenlijk voor de 16e dag( 1 dag echt bewolkt in Astana) een mooie blauwe lucht, soms afgewisseld met wat wolken. Gewoonweg geweldig Trippersweer.

5.0 Temperatuur: 24 C

We hebben Erdenet bereikt!!

Gisterenavond bestelden we bier in het restaurant van het hotel. Echter dit werd geweigerd omdat op elke 1e van de maand er in Mongolië geen alcohol genuttigd mag worden. Dit is een regeringsbesluit. Dit is voor enkelen van ons een zware straf! Maar de Trippers zijn inventief. Binnen no time was er een V.I.P. –Room geregeld, waar we wel alcohol konden nuttigen. Daar werd ook echt Mongools eten geserveerd. Ik moet zeggen het smaakte voortreffelijk.

( Solyanka-soep- eiersalade- biefreepjes met bami- een soort hamburgers verpakt in deeg en de nodige pittige sauzen).

Om 11:30 uur lagen we in een schoon en goed bed, want de wekker werd weer op 05:30 uur gezet. Na s’morgens betaald te hebben zijn we de wagens gaan aftanken. Ter wijl we daar zo stonden viel ons oog op een erg slappe band van Leon’s auto. Die was lek en verdomme we hadden nog geen kilometer gereden. Zeer snel de band verwisseld (recordtijd 10 Min.) en op weg naar Erdenet. De paden liepen door grote vlakten met aan beiden zijden alleen maar bergen. Dit landschap hield aan tot ongeveer de middag, daarna werd het groener en heuvelachtiger en we zagen meer bomen verschijnen. We genoten weer met volle teugen van de schitterende omgeving..We reden nog steeds op een niveau van ongeveer 1700 meter wat allengs minder hoog werd. Echter de padden die we bereden waren in een erbarmelijke staat. Daar kwam nog bij dat er een nieuwe weg werd aangelegd dus dit betekende, erop er weer af er weer op er weer af. De wagens denderden door kuilen en bergen van steen en zand en het leek wel of elk moment het gehele dashbord naar beneden zou vallen. Op een geven moment na 8 uur onophoudelijk draaien, remmen, gas geven, van links naar rechts geschud worden,etc.,etc.,waren we helemaal gaar!! Geweldig was dan ook het moment dat we 75 km. voor de stad Bulgan asfalt te zien kregen. Onderweg natuurlijk toch even de broodnodige stop gemaakt en terwijl Leon de soep weer liet pruttelen, kwam daar een eenzame motorrijder aanrijden. Het beek een Amerikaan te zijn, Shat heette hij, die zonder enig plan aan het toeren was in Mongolië. Hij was zichtbaar onder de indruk van onze camping en we nodigde hem uit voor het nemen van een koud biertje, dat Elnur en Leo in het koud stromend water van een beekje hadden gelegd. Zichtbaar genietend lieten we hem achter met z’n blik bier en gingen voor de laatste kilometers van de dag. Net toen we de stad Bulgan binnenreden kwamen we enkele Peking-Paris deelnemers tegen. Een eind verder bij een benzinestation was het een drukte van jewelste en Mongolen lieent zich daar volop fotograferen met de prachtige wagens van de ralley Peking-Paris 2013. Er stonden ongeveer 10 equippes, waarvan 1 Belgische en 1 Nederlandse. Een Australisch echtpaar met een oude open Bentley stal de show. De mannen wilden natuurlijk van alles van ons weten, want zij gingen de weg rijden die wij achter de rug hadden. Nou we hebben ze allemaal succes gewenst, want wij weten zeker dat er een heleboel Moron niet halen, zeker niet met zulk soort wagens (te laag aan de grond en komen dus niet door de rivierdoorsteken, rivierbeddingen en gaten in de tracks). Wij zijn weer verder gereden naar de stad Erdenet waar we in Hotel Gold bivakkeren. Terwijl ik dit aan het uitwerken ben zijn Leon,Leo en Orgio met de twee wagens naar een garage gereden. Bij mijn auto werkte het grote licht niet meer en bij Leon z’n auto moeten we na elke 100 km ongeveer 3 liter water in de radiator bijvullen en dat laatste is dus niet goed. Het laatste nieuws is nu dat zijn thermostaat kapot is. Dat kunnen we wel op een bepaalde manier oplossen. Verder hebben we geen problemen gehad vandaag. Morgen een welverdiende rustdag die we echt kunnen gebruiken want we zijn er allemaal aan toe. Tot morgen.

Dag 18 Rustdag – Erdenet

Posted by Trippers on June 3, 2013 at 8:50 PM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 03-06-2013: DAG 18 RUSTDAG-ERDENET(MONGOLIE)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 50 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 8461 km.

3.0 Wegen: N.V.T.

4.0 Weer: S’morgens bewolkt. S’middags klaarde het op en kwam de zon weer tevoorschijn.

5.0 Temperatuur: 25 C

Rustdag!

Toen we s’avonds aankwamen in Erdenet, moest ik nog wat geldzaken regelen. Dat betekent in de praktijk een bankautomaat zoeken en proberen geld te pinnen. Dat lukte de laatste dagen maar zelden, dus ook gisterenavond niet. Ondertussen stonden Elnur en Joost met een tweetal mannen te praten en toen ik daarbij kwam, trokken ze mij en Elnur naar binnen om een wodka met hun te drinken. Dat sloegen we niet af en even later zaten we allemaal aan de fles. Een van de mannen bleek directeur van de grote kopermijn hier in Erdenet. Dit bedrijf is op een na het grootste mijnbouwbedrijf in Azië en is de 4e grootste in de wereld. Hij nodigde ons uit om de mijn te komen bezichtigen, dat wij uiteraard aannamen. Na dit korte gesprek zijn we gaan eten en gaan slapen. Vandaag dus wat uitgeslapen en Orgio had ontbijt voor ons gemaakt om 10:00 uur. Daarna zijn we naar de lokale garagehouders gegaan en hebben ze Leon’s auto gerepareerd: knalpijp vastgezet, thermostaat ertussen uitgehaald (die de oorzaak was van het verlies van water) en een schokbreker weer voorzien van nieuwe rubbers. Bij mijn auto werd geconstateerd dat het dimrelais kapot was.(Een ander relais is nog niet voorhanden) Om 11:30 uur waren we bij de Erdenet Mining Company. We kregen een mooie rondleiding en we keken onze ogen uit. In de namiddag zijn we naar het grote Boeddabeeld gelopen dat op een heuvel iets buiten Erdenet ligt. Daarna zijn we om 17:30 uur gaan eten bij een Koreaans restaurant, samen met de fabrieksdirecteur. Uiteraard moest er weer op het nodige getoast worden, zo ook op het afscheid van onze gids Orgio. De laatste dagen was hij steeds vriendelijker en behulpzamer geworden. Hij heeft ons prima door dit prachtige land geloodst.

Helaas ging om 20:00 uur het licht uit bij een aantal van ons en bleven een paar oude rotten nog overeind. Morgen gaan we weer naar Rusland. We rijden dan eerst nog een stuk naar het oosten en bij de stad Darhan,het zuidelijkste punt van onze reis, gaan we noordwaarts rijden naar de Russische grens. Tot morgen.

Dag 19 Erdenet – Ulan Ude

Posted by Trippers on June 4, 2013 at 9:40 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 04-06-2013: DAG 19 ERDENET(MONGOLIE)- ULAN UDE(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 530 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 8991 km.

3.0 Wegen: Prima wegen nu in Mongolië tot aan de grensstad Kyakhta. In Rusland zijn ze weer wat minder goed, maar we zijn inmiddels wel wat gewend.

4.0 Weer: De gehele dag prachtig onbewolkt weer.

5.0 Temperatuur: 25- 28 C

Na de maaltijd van gisterenavond zijn de biertjes en wodka bij een paar heftig aangekomen. Dat was ook de reden dat we geen foto’s hebben kunnen uploaden. Onze IT man lag al om 20:00 uur in z’n bed.!

Vannacht heeft Leo zijn slaapmaat, onze gids Orgio, uit de kamer gezet, want hij was dronken en zeer lastig. Hij heeft slapend op de gang in het hotel verder de nacht doorgebracht. Vanmorgen hebben we afscheid van hem genomen , maar hij was ook toen nog niet nuchter!!!

Om 09:30 uur reden we weg uit Erdenet, op weg naar de stad Darhan. Daar zijn we de noordelijke route, door een prachtig heuvelachtig landschap, richting de Russische grens gereden. Goede Top 2000 muziek, een lekker zonnetje en fris van de lever, vlogen de kilometers onder ons door. Om 13:00uur stonden we aan de grens met natuurlijk weer de nodige formaliteiten. Om 17:00 uur waren we over beiden grenzen en raasden we door het Siberische landschap. Ondertussen hadden we telefonisch contact met twee nieuwe Trippers nl. Jan Couwenberg en Rob van den Acker. Zij stonden op het vliegveld van Dusseldorf en stapten op het vliegtuig dat hun naar Ulan Ude zou brengen. Geplande aankomst: morgenochtend om 07:30 uur. Dat betekent dat we morgen met 7 Trippers zijn, wat een record is. Ondertussen hebben we ons reisplan aangepast. We zouden namelijk overnachten in Kyakhta, maar hebben besloten , omdat alles vandaag voortvarend verliep, door te rijden naar de meest oostelijk plek van onze reis, Ulan Ude. Hier pikken we morgen de twee aangekomen Trippers Jan en Rob op en gaan op ons doel af, namelijk het enorme Baikal meer. Wanneer we denken “het loopt gesmeerd”, dat gebeurd er weer iets. Weer ging het 50 km voor Ulan Ude met de auto van Leon mis; de watertemperatuur kookte, waardoor de wagen weer veel water verloor. Dus aan de kant en weer water bijvullen. Gelukkig bereikten we Ulan Ude en we zochten meteen een garage op. De baas, nun ouwe man, was volledig bezopen, echter zijn monteur had er wel wat kijk op. Als we maar de temperatuur in de gaten houden en op tijd bijvullen kunnen we wel naar Nederland rijden(???!!!!) Misschien lekt de koppakking wel ergens en dat betekent einde reis voor deze wagen. We moeten maar even positief blijven en hier even niet aan denken. Het Siberische landschap waar we doorheen reden verschilde niet zoveel van het Mongoolse van vandaag. Wel zagen we een aantal zeer grote meren en veel rivieren. Onder andere de Selenga is een enorme rivier die uitmondt in het Baikal meer. Nu zien we ook meer bomen, die we in dagen niet gezien hadden, omdat we continue op een niveau van 1500 meter boven zeeniveau zijn geweest. Samenvattend kunnen we over Mongolië stellen dat het een prachtig land is met eindeloze, vaak volkomen lege landschappen, met bergketens als coulissen. De verlatenheid van de steppe wordt benadrukt door dat ene paard, die ene man, de uit het niets opduikende yack ,ger of havik. Het landschap bestaat uit een steeds variërende natuur met over het algemeen vriendelijke, behulpzame mensen. Een compliment voor die laatsten is op z’n plaats. Morgen gaan we naar ons doel van deze reis het Baikal meer. Vanavond duiken we met z’n allen de sauna in en laten ons eens goed masseren. Bye.

Dag 20 Ulan-Ude – Baykalsk

Posted by Trippers on June 6, 2013 at 7:50 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 05-06-2013: DAG 20: ULAN UDE(RUSLAND)- BAYKALSK(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 460 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 9451 km.

3.0 Wegen: Hier en daar prima stukken weg, maar ook delen waarin enorme gaten in het wegdek zitten. De vrachtwagens rijden het asfalt volledig aan flarden op bepaalde delen. Dit is natuurlijk te wijten aan de enorme temperatuurverschillen, namelijk in de zomer + 40 graden C. en in de winter -40 graden C. of nog wel meer.

4.0 Weer: De gehele dag prachtig lichtbewolkt weer. Op bepaalde delen rond het Baikalmeer komt plotseling mist opzetten dat ook weer plotseling verdwijnt als de zon de kans krijgt er doorheen te prikken.

5.0 Temperatuur: 20- 25 C

Tja, de sauna was geweldig gisterenavond. Daarnaast was er ook een enorm Turks stoombad en een prachtig zwembad. We kregen van alles te eten zoals: aardappelreepjes, vis, lenteui-sprieten, komkommer, tomaten, vlees, kortom we werden behoorlijk verwend. Ik lag als eerste in bed, want ik ben behoorlijk verkouden geworden op de Mongoolse hoogvlakte. Zo’n sauna/stoombad is er dan natuurlijk wel goed voor en daarom heb ik maar een verzoek ingediend om vanavond een Russisch hellehok te bezoeken, hetgeen door maarschalk Elnur ingewilligd is. Vanmorgen om 09:00 uur was er een ontbijt geregeld in het Ayan hotel te Ulan Ude. Leo begon de dag niet echt goed,hij gooide de gehele peperpot over z’n gebakken eieren. Iets over negen arriveerden de twee kersverse Trippers Jan en Rob met een Trippersgele taxi, en werden door het welkomstcomité op het balkon van het hotel, welkom geheten. Na een bak koffie zijn we de stad ingereden om het grootste hoofd van Lenin te aanschouwen, welke in het Guiness book of Records staat genoteerd. Daarna koers gezet naar ons doel,het Baikalmeer. Al rijdende naar dit meer kregen we steeds meer bossen om ons heen en om ongeveer 13:30 uur kregen we het meer in het vizier. Geweldig ons doel was bereikt. Het Baikalmeer is een van de grootste zoetwatermeren ter wereld en is wel het diepste(1632 mtr.) en het oudste(25 miljoen jaar). Er zwemmen 53 verschillende soorten vissen in. Er leven ook duizenden zoetwaterrobben in dit meer, de enige soort op onze aardbol. Het meer is ongeveer 636 km.lang en gemiddeld 40km breed, kortom een geweldige plas water. Het meer lag te schitteren in de middagzon en op haar oevers liggen vele dorpjes die ons doen denken aan het begin van de 20e eeuw bij ons. De huizen zijn voornamelijk van hout, met geschilderde luiken in allerlei kleuren en ze staan er allemaal vervallen bij, een uitzondering daargelaten. We zijn een 6o km aan de oostkant van het meer naar het noorden gereden,tot aan een toeristisch dorpje. Het seizoen vangt hier pas aan eind juli tot en met september. We hebben daar wat koffie en thee gedronken en zijn weer die 60 km teruggereden,tot aan de M55. Daarna zijn we langs het meer, met links enorme bergen met nog volop sneeuw op de toppen en aan de rechterkant het meer, met daar tussenin de Trans- Siberische Spoorlijn. We arriveerden om19:30 uur in Baykalsk, een dorpje aan het meer en we hebben onze intrek genomen in een gerenoveerd hotel. Nu op naar het hellehok!! Tot morgen.

Dag 21 Rustdag Baykalsk

Posted by Trippers on June 6, 2013 at 7:55 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 06-06-2013: DAG 21: RUSTDAG- BAYKALSK(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 163 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 9614 km.

3.0 Wegen: Zoals gisteren al aangegeven. Hier en daar prima stukken weg, maar ook delen waarin enorme gaten in het wegdek zitten.

4.0 Weer: Vannacht kregen we zowaar een flinke onweersbui over ons heen. Het bliksemde en donderde dat het een lieve lust was. Vanmorgen was het zwaarbewolkt toen we wakker werden. Allengs de dag klaarde het op en in de namiddag weer schitterend Trippersweer : licht bewolkt.

5.0 Temperatuur: 18- 23 C

Jaaa, het hellehok!!

We namen direct nadat we het verhaal van gisteren uitgewerkt hadden op de computer , de taxi naar een godverlaten oord. Mijn god, het werd steeds rommeliger om ons heen en we stopten bij een bouwval, om nooit meer te vergeten. We stapten uit en zagen allerlei rotzooi om ons heen. Het leek meer op een vuilnisbelt dan op een prachtige sauna omgeving. Ja, hier is het echt, zei Elnur en Jan en Rob, de eerste dag hier in het ruige en wilde oosten, keken verwilderd en onthutst om zich heen. Jan voelde zich niet op z’n plek en dat waren er wel meer. De eigenaar van het hellehok stond ons op te wachten en opende zijn poort van de hel. De puinhoop rond z’n huis werd nog meer zichtbaar en een aantal van de trippers wilden al omdraaien. Maar ja wat doe je hier in de wildernis , omdraaien is dan dikwijls ook geen optie. De man opende de deur van een bijgebouw en plotseling stonden we in een houten hok van 2 bij 3 mtr. Op tafel lagen borden ,een mes en een schaal met vissen die al een tijd niet meer gezwommen hadden in het Baikalmeer. Volgens kenners onder ons waren ze gerookt. Maar bij menigeen draaide de maag zich om. Ook lag er een bos groenigheid dat een beetje op knoflook/bosuien leek. Een harde klomp brood en een bakje honing van z’n bijen lag er ook bij. In het aanpalende vertrek, de hel, was het bloedheet. Ja zo heet dat menigeen die er in verdween er na 5 minuten schreeuwend uitkwam, afgeslagen door d’n eigenaar, meteen doorrende naar buiten en in een vierkante ouwe roestige containerbak sprong, om af te koelen in het koude Baikalwater. Dit ritueel herhaalde zich de gehele avond , alhoewel het wel steeds meer ging wennen. Jan zat erbij en keek er nauwelijks naar, want hij kon het eigenlijk niet aanzien. Elnur kwam met soep(soljanka) in plastic bakken van een of andere afhaalrus en Jan zag en overwon niet!!! Hij dacht: Was ik maar thuis gebleven, dit is niet te geloven,waar ben ik in terechtgekomen.. Maar ja als je hongerig bent dan lus je alles en Jan stortte zich als laatste op de gerookte vis en het brood en allengs verbeterde zijn humeur. Het duurde helaas nog wel tot het moment dat we weer moesten vertrekken, dat hij er een beetje zin in kreeg. Verder dan het voorportaal van het hellehok is Jan niet gekomen en ik ook niet. We lieten ons na goed gegeten te hebben weer terugbrengen door een aftandse taxi, waarbij Leo regelmatig een zelfmoordpoging ondernam(teveel gezopen en te weinig vlees gehad).Binnen enkele minuten sliepen we als een roos.

S’ morgens een prima ontbijt gekregen en om 10:00 uur reden we het dorp Baykalsk uit, richting de zuidpunt van het Baikalmeer. Diverse locomotieven(soms wel 3 achter elkaar), met een enorme hoeveelheid wagons erachter, van de Trans-Siberische spoorlijn, vergezelden ons op de tocht langs het meer. Op een gegeven moment draaide de weg de bergen in, met alleen maar eeuwig zingende bossen er omheen. Mijn god wat een uitgestrekte wildernis.

Om12:00 uur reden we de grote stad Irkutsk binnen, met zo’n 600.000 inwoners, die in het zuid-westen van het Baikalmeer ligt. Al snel hadden we een prachtig hotel, net nieuw, met alweer voorzien van sauna’s en stoombaden, zoals gebruikelijk hier. We zijn met een taxi het stadscentrum ingegaan en hebben een tijdje over de boulevard gelopen tot we een mooi restaurant in het vizier kregen. Daar hebben we wat biertjes genuttigd en wat snelle hapjes. Om 19:00 uur liepen we weer richting het hotel. Wat in Nederland onmogelijk is , is hier blijkbaar wel normaal. We steken onze hand in de lucht, zien er natuurlijk met al die gele shirts aantrekkelijk uit en spontaan stoppen er allemaal wagens met aardig uitziende vrouwen erin, om ons een lift naar het hotel te geven. Dit is natuurlijk prima en sluit goed aan bij onze slogan”Keep your money in the Pocket”,m.a.w. het spaart taxikosten uit. Om 20:30 uur waren we allemaal in het hotel, klaar voor een douche, en klaar voor een rustige avond. Adieu..

Dag 22 Irkutsk-Toeloen-Kansk

Posted by Trippers on June 8, 2013 at 2:55 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 07-06-2013: DAG 22: IRKUTSK(RUSLAND)-TOELOEN-KANSK(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 845 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 10296 km.

3.0 Wegen: Grote gedeelten prachtig nieuw aangelegde wegen. Maar ook delen die bestaan uit oud wegdek waarin enorme gaten zitten. Wel wordt er aan de infrastructuur gewerkt.

4.0 Weer: Vanmorgen strak blauwe hemel, na de middag lichtbewolkt en tegen de avond een flinke bui regen van ongeveer een 2 uur.

5.0 Temperatuur: 18- 23 C

Ja die rustige avond kwam niet echt op gang. Elnur had al een taxiritje geregeld naar het centrum van deze grote stad. Om 21:30 uur stonden we ineens in een prachtige discotheek, namelijk “Broadway” genaamd. Het was een chique club waar men rustig kon tafelen en tussendoor op prima Russische discomuziek kon dansen. De dansvloer stond vol met danseressen van de club zelf en veel dames van een of ander bedrijfsuitje. We hebben er een tweetal cola’s gedronken en zijn om 23:00 uur weer retour hotel gegaan, het sauna/stoomhok in. Daar werd voor ons het nodige opgediend en voldaan gingen we na een paar uur naar onze kamers. Vanmorgen kregen we een keurig ontbijt geserveerd, echter de twee gangmakers van gisterenavond, Leo en Joost ontbraken. S’avonds grote man , s’morgens grote man, was er niet bij!! Dus van een netjes afscheid van deze twee Trippers, die morgen terugvliegen naar Nederland, kwam het niet. Joost en Leo, bedankt voor de geweldige dagen in Mongolië en Rusland en een goede terugreis toegewenst. Wij hopen dat jullie vandaag nog veel plezier hebben in deze mooie stad, het Parijs van Siberië genoemd. Ik moet bekennen dat dit hotel het mooiste en meest veelzijdige was dat ik tot nu toe heb gehad op deze trip. Om 10:00 uur vertrokken we met de vijf overblijvende Trippers, richting Toeloen. We reden eerst de verkeerde richting de stad uit, maar dat werd snel gecorrigeerd. Rond 16:30 uur reden we Toeloen binnen met 340 km op de teller. We besloten deze slaapplek weer te verlaten om de enorme trip die voor morgen op de agenda staat te verkorten, zodat we morgen eerder in Krasnojarsk zijn. Deze stad is veel groter, mooier en heeft veel meer allure, als het uit de voegen gegroeide provinciedorpje Toeloen. We reden door eindeloze bossen en moerassen en hier en daar verlaten dorpjes. De sfeer in deze dorpjes was mistroostig, het ziet er allemaal verzakt, verwaarloosd, armoedig en ellendig uit. Tjonge, tjonge wat wonen we toch in Nederland in een paradijs als je door deze eindeloze puinhoop rijd. En na de regenbui was de shitzooi in deze dorpjes nog veel groter, door de modderige weggetjes. Wel is het geweldig mooi om door dit landschap te rijden met een aaneenrijging van beekjes, poelen, plassen, meren, berkenbomen en nog eens berkenbomen. Wat ook apart is dat wij om 23:00 uur nog reden alsof het klaarlichte dag was. Na de bui kwam de zon door en het leek wel een zonsopgang in plaats van een zonsondergang. We zitten hier toch nog niet zo hoog als in St. Petersburg want daar hebben wel de compleet witte nachten.(het wordt de gehele nacht niet donker). We hebben vandaag flink wat kilometers gemaak,t alhoewel we pas 10:30 uur goed en wel uit Irkutsk weg reden. We hebben nu onze intrek genomen in een soort motel net voor de stad Kansk. We hoeven morgen nog maar een kleine 250 km naar Krasnojarsk te rijden, dus we zijn met wat mazzel morgen rond het middaguur daar. We zullen , volgens Elnur deze prachtige stad eens goed gaan bezichtigen. Nu duiken we snel in ons bedje na een Russische fritestent en/of afhaalrus te hebben bezocht.

Dag 23 Kansk-Krasnojarsk

Posted by Trippers on June 8, 2013 at 2:55 AM Comments comments (1)

REISVERSLAG D. D. 08-06-2013: DAG 23: TOELOEN-KANSK(RUSLAND)- KRASNOJARSK(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 245 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 10541 km.

3.0 Wegen: Grote gedeelten prachtig nieuw aangelegde wegen. Maar ook delen die bestaan uit oud wegdek waarin enorme gaten zitten. Wel wordt ook hier flink aan de infrastructuur gewerkt. Je kan zien dat in Krasnojarsk oliegeld stroomt want het ziet er allemaal beter uit , als in de andere oblasten.

4.0 Weer: Vanmorgen bewolkt na de bui van gisterenavond, maar al gauw hadden we een mooie blauwe hemel te pakken. Het werd een warme dag.

5.0 Temperatuur: 22- 27 C

In dit motel lagen we eens een keer op tijd in bed. Wel mochten we nog de perikelen van een Russische bruiloft langs de zijlijn in ogenschouw nemen. De vader van de bruid, zo schatten we dat in, was nogal bezopen uit het lokaal gekomen. De gehele familie bekommerde zich erom en de bruid huilde wat af. Ten langen leste werd er toch nog vuurwerk afgestoken en leek alles weer in kannen en kruiken toen de man was afgevoerd. Vanmorgen om 09:00 uur vertrokken we voor een kleine 250 km naar Krasnojarsk. Hetzelfde beeld ontvouwde zich voor ons: bossen en nog eens bossen. Maar gaandeweg kwamen er ook grote stukken land met landbouw. Toen we al rond 12:00 uur de stad binnenreden, zagen we pas echt wat voor grote stad dit is, met 1,3 miljoen inwoners. Na afgetankt te hebben namen we onze intrek in hotel Krasnojarsk, midden in het centrum. Het hotel ligt hier mooi naast een Aziatisch restaurant en naast een nachtclub met de toepasselijke naam “ Amsterdam”. We zullen eens goed gaan eten vanavond, want dat was gisterenavond hopeloos. Vanmiddag gaan we deze flinke stad eens goed bekijken. Het is prachtig weer en een terrasje zal ons goed doen, want morgenvroeg moeten we om 05:30 uur eruit en wacht ons een heftige rit over 852 km naar Novosibirsk. Vanavond nemen we ook afscheid van twee Trippers, namelijk Elnur en Leon. Zij vliegen morgenvroeg naar Baku,in Azerbeidjan en gaan zich weer storten op hun miljoenenprojecten daar. .Jongens hartstikke bedankt namens al de andere Trippers voor al deze geweldige mooie momenten die we samen hebben beleefd. Dus morgen rijden we met z’n drieën verder. Morgenavond wachten in Novosibirsk ons weer twee nieuwe Trippers op, namelijk Alphons Wijnen en Alex Holleman. Zij gaan ons vergezellen tot St. Petersburg.

Dit wisselen van de bemanning is natuurlijk een grote logistieke organisatie , maar ik moet zeggen, tot nu toe verloopt die vlekkeloos. We hopen uiteraard dat Alphons morgenavond al een paar kamers heeft geregeld voor ons als we daar aankomen. Tot morgen.

Dag 24 Krasnojarsk-Novosibirsk

Posted by Trippers on June 9, 2013 at 9:45 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 09-06-2013: DAG 24: KRASNOJARSK(RUSLAND)- NOVOSIBIRSK(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 880 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 11421 km.

3.0 Wegen: Prima wegen, echter direct na de stad Kemenovo was er een heel slecht stuk.

4.0 Weer: Licht bewolkt en benauwd.

5.0 Temperatuur: 24- 28 C

Na de stadswandeling en wat gedoucht te hebben zijn we om 19:00 uur eens goed gaan eten in het Aziatische restaurant naast het hotel. Dat was een prima diner en we waren er ook aan toe. Hierna zijn we even in de “Munchen-Bar”gegaan dat allemaal in hetzelfde complex zich bevind en van dezelfde eigenaar is. Toch maar de beslissing genomen te gaan drinken in de discotheek. Daar trad een perfecte band op die puur instrumentaal speelde. Geweldig hoe deze jongens muziek maakte. De enorme discotheek, die prachtig ingericht was en een sublieme geluidsinstallatie had, is verder aangevuld met diverse LCD schermen en een grootbeeldprojector. Om 0:00 uur liep in een mum van tijd de zaak helemaal vol. Het leek wel of alle vrouwen van Krasnojarsk zich op die vijf gele shirts-jongens stortten. Ik denk dat wel 80 tot 90 % vrouwen was die zich binnen bevond. Jan was helaas al eerder naar z’n kamer gegaan daar hij nogal wat problemen had met z’n rioolbuis. Vandaar dat wij met z’n vieren ons te pletter dansten. Het viel ons erg op dat al deze dames en heren zo enthousiast op ons reageerden. Op een gegeven moment hadden een aantal dames en heren onder het publiek de site van ons gevonden op hun I-phones. Diverse foto’s gingen op de I-phones de ronde in de discotheek. Er kwamen zelfs dames naar mij toe met de foto op hun I-phone hoe ik lag te slapen!!! We dansten tot een uur of vier en toen begon de vermoeidheid parten te spelen. Wat nog erger was dat we om 05:30 uur weer langs ons bed moesten staan want we hadden een monsterrit voor de boeg van meer dan 800 km!! Gisterenavond hadden we al afscheid genomen van Elnur en Leon. We reden vanmorgen direct goed en snel de stad uit. Het eerste stuk van de trip was een tocht door prachtige natuur, met veel groene glooiende heuvels en bloeiende bloemen in allerlei kleuren. Het was een lust om te zien. Ikzelf vocht met m’n slaap en moest capituleren. Jan nam het stuur over en ik kon een hazeslaapje doen. Na de stad Kemenovo werd de route veel eenzijdiger met veel bossen en bomen naast de weg met hierachter gecultiveerde landbouwgronden. De weg was lang en eentonig. Rond 19:00 uur reden we de stad Novosibirsk binnen en vonden we een bereidwillige Rus die ons naar het hotel in het centrum geleidde met z’n auto.(Klompje verdiend) Daar aangekomen werden we volkomen verrast, daar ook op dat moment de deelnemers van Peking-Parijs aankwamen. We werden als een van de deelnemers onthaald, compleet met applaus van publiek en veel pers. Dat is nog eens een binnenkomer en de Trippers werden in stijl ontvangen. De auto’s zagen er ook echt uit, zoals al die andere deelnemers, vol stof en erg vuil van de trip. We hebben hier voor twee nachten geboekt en wachten op de volgende Trippers die vanavond(Alex) en dinsdagmorgen(Alphons) aankomen. We liggen op schema met de Trip en vanavond gaan we eens goed ouwehoeren met die Parijsgangers, want morgen hebben we immers hier een rustdag. Tot morgen.

Dag 25 Rustdag novosibirsk

Posted by Trippers on June 10, 2013 at 8:00 AM Comments comments (1)

REISVERSLAG D. D. 10-06-2013: DAG 25: RUSTDAG NOVOSIBIRSK(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 10 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 11431 km.

3.0 Wegen: N. V. T.

4.0 Weer: Licht bewolkt.

5.0 Temperatuur: 25 C

Na ons gisterenavond even opgefrist te hebben, zijn we in het restaurant wat gaan eten in het Novosibirsk hotel. Het is een enorm groot hotel met allerlei restaurants, bars,massagesalon, beauty salon, nachtclub etc,etc..

Na goed gegeten te hebben, hebben we Alex Holleman verwelkomt en zijn we met een taxi naar Rock city gegaan. Het is een uit de kluiten gewassen discotheek, maar op de zondagavond is het nauwelijks gevuld. Jan had al snel wat problemen met het geluid en daarom zijn we weer naar het hotel gegaan en hebben daar nog wat biertjes genuttigd. Ik viel zowat op de barkruk in slaap, dus ik ben maar snel gaan slapen. Vanmorgen heb ik eens goed uitgeslapen en ben ik om 11:00 uur richting ontbijtzaal gegaan. Daar ontmoette ik onze Belgische vrienden, een Peking-Parijs rallyteam, die we eerder voor Moron in Mongolië bij het tankstation ontmoetten en die we gisterenavond ook in de bar tegenkwamen. Ze hadden het nogal laat gemaakt en ze hadden zichtbaar last van een flinke kater.Na het ontbijt zijn we een stadswandeling gaan maken en hebben we het centraal station en de Alexander Nevski kathedraal bezocht. Daarna met een van de wagens weer terug naar de hotelparking gereden, waar meer dan 90 wagens van Peking-Parijs staan geparkeerd. Het is me hier een drukte van jewelste en er worden wat foto’s gemaakt hier!! Ook de Russische TV is aanwezig. Men is ook wel een beetje onder de indruk van onze trip en als het goed is krijgen we stickers van Peking-Parijs op onze wagens. Toevallig arriveerden deze equippes gisteren in hetzelfde hotel als wij, hebben net als wij een rustdag vandaag (voor hun een sleuteldag) en we rijden de komende 3 dagen dezelfde route als hun, dus dat is wel leuk!! Mijn god wat hebben die wagens geleden van de tocht door Mongolie!! Er blijken meer dan 25 wagens grote schade te hebben opgelopen en die worden dan wel voor 95% weer rijklaar gemaakt, maar uiteindelijk worden dat voor deze deelnemers na de tocht forse kosten meer na afloop. De kosten voor alleen deelname per equipe worden begroot tussen de $50.000,00 en $60.000,00 Er wordt hier de godganse dag volop gerepareerd en weer geprepareerd. Overigens is het wel mooi om te zien hoe men met deze auto’s bezig is. We hebben het verder erg rustig aan gedaan en hebben wat fris op het hotelterras gedronken. Vanavond hebben we een diner en een massage op het programma staan, want diverse van ons hebben wat lichte spierklachten. Morgen wacht ons weer een lange tocht van 700km naar de stad Omsk, o.a. bekend van het lied van Drs. P.

Dus morgenvroeg 06:00 uur op, ontbijt en om 6:30 uur verwelkomen we Alphons Wijnen. Het team is dan weer op sterkte met 5 Trippers.Till tomorrow.

Dag 26 Novosibirsk-Omsk

Posted by Trippers on June 11, 2013 at 8:25 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 11-06-2013: DAG 26: NOVOSIBIRSK(RUSLAND)- OMSK(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 650 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 12081 km.

3.0 Wegen: Prima weg van Novosibirsk naar Omsk.

4.0 Weer: S’morgens zwaar bewolkt en regen en s’middags felle opklaringen en stevige buien.

5.0 Temperatuur: 20-25 C

We zijn gisterenavond even de Peking-Parijsgangers ontvlucht. We zijn een eind verder op goed geluk naar een restaurant gelopen en hebben ons daar tegoed gedaan aan de Russische keuken. Nou we hadden goed gegokt en heerlijk gegeten. Rob en Alex hadden zich overgegeven aan de Siberische Borsj(soep) en Jan durfde er nog steeds niet aan, nog vol van de trauma’s die hij opgelopen heeft m.b.t. de soljanka (soep)in het hellehok te Baikalsk. De biefstukken die we opgediend gekregen waren van een voortreffelijke kwaliteit. Voldaan verlieten we het restaurant op weg naar de Wai Thai. We zouden daar een heftige massage ondergaan, waar Jan de hele middag al naar uitgekeken had, maar de domper kwam vrij snel. De tent bleek al gesloten toen we daar aankwamen. Dat was jammer en toen hebben we maar snel een taxichauffeur in de arm genomen, die van toeten of wegen geen kennis had, dus dat werd ook een ramp. Toen zijn we uiteindelijk bij een cocktailbar uitgekomen, “Friends” geheten, en dat was een mooie rustige bar waar we de rest van de avond hebben doorgebracht. Daarna snel onze hotelkamers opgezocht. Om 06:30 uur ging de telefoon alweer bij mij op de kamer met de aankondiging:”The Eagle has landed”. Nou dan weten we dat Alphons is gearriveerd en we ontmoeten elkaar een half uur later in de ontbijtzaal. Natuurlijk even bijgepraat over de afgelopen dagen en de toevallige samenkomst van de Peking-Parijsgangers. Inmiddels heb ik de nodige stikkers van deze rally op m’n wagen zitten. Vanmorgen vertokken alle equipes met volgwagens(medische en technische teams), samen met ons naar de stad Omsk , die 650km westwaarts ligt. Het werd een beetje een saaie rit. We zagen alleen maar groene velden en bossen, geen enkel dorpje of stad langs de gehele route. Wat ook opvalt, dat zolang wij door Siberië rijden, wij nog geen enkel dier gezien hebben, met uitzondering van paarden, koeien en nun hond die een zelfmoordpoging ondernam , dat net mislukte. Halverwege de route moesten we van de weg vanwege een nogal heftig ongeluk met een tweetal vrachtwagens.

Even daarna zijn we van de weg afgegaan en het open veld ingereden om een kop soep te nuttigen. Uiteraard moeten we dan ook even naar de waterhuishouding van Leon’s wagen kijken, maar dat was goed in orde. Terwijl Rob die inspectie uitvoerde zag hij dat de V-snaar bijna door was. Snel werd door monteur Alex de diagnose gesteld en werd een reserve V-snaar uit de wagen gehaald. In 10 minuten(!!!!!) had hij de oude door de nieuwe vervangen. Echt geweldig!! Snel weer onze tafels en stoelen ingepakt en weer rijden. Om 17;00 uur reden we de grote stad Omsk binnen. Inmiddels had Alphons via zijn secretaresses van kantoor St-Petersburg een drie-tal hotelkamers geboekt in Omsk, namelijk in hotel Flagman. Twee goed uitziende dames ontvingen ons en leiden ons naar de kamers. Omsk zullen we vanavond aan een inspectie onderwerpen voor wat betreft het culinaire en uitgaansleven. Wij vermelden morgen wat deze stad allemaal te bieden heeft. Tot morgen

Dag 27 Omsk-Isim-Tyumenj

Posted by Trippers on June 12, 2013 at 10:35 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 12-06-2013: DAG 27: OMSK(RUSLAND)-ISIM-TYUMENJ(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 641 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 12.722 km.

3.0 Wegen: De wegen waren goed tot aan de grens van de oblast Tyumenj. Direct op de grens werden de wegen echt slecht, met hier en daar goede stukken ertussen.

4.0 Weer: Geweldige prachtige zonnige dag: kortom warm weer.

5.0 Temperatuur: 24-29 C

DIT WAS EEN VERVELENDE DAG!!! Ik kom daar later in het verhaal op terug.

Eerst even dat van gisterenavond vermelden want dat had ik jullie beloofd. Nou wie een keer naar Omsk wil vliegen en rondkijken, moet zeker niet vergeten het restaurant TAMADA aan te doen. Het is aan te bevelen en zit met stip in de top vijf restaurants die we deze reis hebben aan gedaan. Het restaurant is gevestigd in een grote grot en levert hoogstaand amusement. Wij kregen livemuziek te horen en prachtige Russische dansen te zien.. De heren sprongen zeker 1,5 meter hoog tijdens de diverse dansen die ze ten tonele brachten. Het eten was voortreffelijk. Alphons; het was een schot in de roos. Er werd vrolijk op los gedanst, want aan vrouwen daar, geen gebrek. Daarna naar bar “Amsterdam”, een prachtige loungetent, met allemaal zwarte parapluis aan het plafond. Ter wijl ik daar zo naar lag te kijken kwam de man met de hamer. Ik zou er gruwelijk op los gesnurkt hebben , terwijl de rest van de Trippers nog de nodige biertjes verwerkten. Om 01:00 uur lagen we allemaal in een overheerlijk bedje en sliepen we als een roos. Om 08:00 uur ontbijt en daarna nog snel even naar de Oespenski-kathedraal. Een prachtig gerestaureerde kathedraal die Stalin aanhangers in 1935 hadden opgeblazen. Tussen 2005 en 2007 werd de kerk op basis van oude foto’s zo natuurgetrouw herbouwd met geld van de lokale bevolking. Dat is goed gelukt, getuige het aanzicht van deze mooie kathedraal. Na de nodige moeite geraakten we uiteindelijk uit de stad op weg naar Isim. Gisterenavond hebben we in overleg besloten niet Isim als overnachtingplaats te nemen maar een stad verder , namelijk Tyumenj. Deze stad is groter en daar is wellicht meer te doen dan in het kleine Isim. Daar komt nog een argument meer bij, dat we dan morgen niet zoveel behoeven te rijden(350 km), waardoor we meer tijd hebben om morgenmiddag Jekaterinenburg te bekijken. Het eerste stuk tot Isim was wat heuvelachtig en niet zo saai als gisteren. We zagen dit keer ook veel meer dorpen langs de route. Na Isim haalden we ook weer wat Peking-Parijs deelnemers in, die ook op weg waren naar Tyumenj. Rond 16:00 uur parkeerden we de auto’s bij een etablissement langs de weg, om wat fris te nemen en pelmeni(Kleine deegzakjes met gehakt erin) te eten. Toen hoorden we van een aantal Peking-Parijs mensen dat we beter nog even hier konden blijven zitten want de weg was een aantal kilometers verder afgesloten vanwege een groot ongeluk. Maar ja, na een goed half uur werden we toch wat ongeduldig(We moesten nog 250 km afleggen) en besloten het er toch maar op te wagen. Goed en wel op de weg stonden we stil en konden we steeds een beetje vooruit rijden. Bij het ongeluk aangekomen zagen we toch wel verschrikkelijke zaken. Hoe het gebeurt is weten we niet maar een Peking-Parijs wagen, een Chevrolet(nr.92), lag volledig total loss midden op de weg en een andere zwarte wagen was frontaal geraakt aan de bestuurderskant en hier was ook niets meer van over. Na even polshoogte te zijn gaan nemen, blijkt dat Emma Wilkenson, die de Chevrolet bestuurde, aan haar verwondingen was overleden. Haar vriend en passagier stond lichtgewond langs de kant van de weg. In de zwarte wagen waren 3 doden te betreuren,man, vrouw en een kind. Een vreselijk drama voor de gedupeerden en de Rally-organisatie was in een shock. Twee broers van haar reden ook mee in wagen nr.4 en vernamen het nieuws in het hotel Vostok(zij waren al gearriveerd), waar wij stom toevallig ook weer logeren. De mensen van de organisatie kennen ons inmiddels(stikker op de wagen doet wonderen)en wij worden dan ook netjes, toen we daar ook aankwamen, begeleid naar de bewaakte parking van hun. De Rally-leden rijden morgen ook naar Jekaterinenburg, net zoals wij en daar scheiden onze wegen. Zij gaan daarna naar Ufa, dat is zuidelijker en wij rijden naar Perm en dat ligt veel noordelijker. Wij waren overigens nogal onder de indruk van het ongeval, temeer dat wij dagen te voren nog met deze mensen hebben zitten praten. Het is dus alles bij elkaar een klotedag, ondanks het schitterende weer. Wij gaan wat douchen en eten en dan zien we wel. Tot morgen.

Dag 28 Tyumenj- Ekaterinburg

Posted by Trippers on June 13, 2013 at 8:50 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 13-06-2013: DAG 28: TYUMENJ(RUSLAND)- EKATERINBURG(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 345 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 13.067 km.

3.0 Wegen: De weg van Tyumen naar Ekaterinburg was gewoon weer echt Russisch: dus gewoon hult en bult en dus slecht.

4.0 Weer: Geweldige prachtige zonnige dag: kortom warm weer met net voor Ekaterinburg een verkoelende bui en daarna weer volop zon.

5.0 Temperatuur: 25-30 C

We zijn gisterenavond nog altijd een beetje onder de indruk van het ongeval, even de sfeer gaan proeven in de lobby van het hotel. Daar ging het natuurlijk onder de deelmeers van de rally alleen maar over het verlies van de dag. De rally doktoren hadden een speciale kamer ingeruimd om mensen te ontvangen, die hun hart wilden luchten. De rit naar Ekaterinburg die voor vandaag op het programma staat zou worden ontdaan van alle franjes. Na wat hier en daar gesproken te hebben en de organisatie gecondoleerd te hebben , hebben we een taxi genomen naar een goed Mexicaans restaurant. Alphons regelt dan dat er van allerlei voorgerechten op tafel verschijnen en als we dan nog honger hebben, volgen de hoofdgerechten, aangevuld tijdens de gehele proeverij met de nodige biertjes en/of wodka. Na de Mexicaan verbleven nog in wat andere exotische bars. Om 03:00 uur waren we weer terug in ons hotel. Om 09:00 uur zat een gedeelte aan het ontbijt en de rest van de bemanning kwam pas om 10:00 uur opdagen. De coördinatie over de aanvang van het ontbijt was gisterenavond niet geheel duidelijk geweest. Na wat aanwijzigingen van de technische crew van de Peking-Parijs organisatie, hoe de stad uit te rijden, ging het als een speer naar Ekaterinburg. De gigantische hoeveelheden berkenbomen die we de laatste week gezien hadden, maakten plaats voor dennen en sparren .We rijden vandaag Siberië uit en morgen gaan we de Oeral in. Siberië heeft veel indruk op ons gemaakt en dan met name de gigantisch uitgestrekte bossen en moerasssen. Die bossen bestaan zoals gezegd uit bomen, maar wat opvalt, ook enorme delen met alleen berkenstelen en de toppen zijn afgekapt. Waarom dat zo is , moeten we nog navragen, maar we denken dat ze topzwaar geworden zijn door de sneeuw en vorst en dan afgeknapt zijn door het gewicht. Wat ons ook erg opviel is dat we in al die dagen rijden en kilometers maken we geen enkel wild dier hebben gezien(??!!). Verder hebben we ellendige dorpen gezien in het oosten van Siberië dat allengs beter werd toen we naar het westen reden. Ook de enorme ontvolking van deze dorpen is goed te zien. Het is duidelijk dat jonge mensen zondermeer vertrekken uit deze dorpen daar er geen toekomst voor hun is. Er blijven zo alleen nog maar ouderen en dronkaards over, wat wij wel kunnen begrijpen na een paar keer door deze dorpjes gereden te hebben. Maar wat we ons ook opviel was dat de mensen stuk voor stuk vriendelijk, aardig en behulpzaam zijn. Dat is zondermeer een compliment waard. Morgen rijden we naar de stad Perm, de Oeral dus in. Vanavond is de enorme stad Ekaterinburg aan de beurt om door de Trippers te worden bekeken. Eerst wat culinairs en dan wat ontspanning. Tripper Jan neemt vanavond afscheid en vliegt morgenvroeg terug naar Nederland. Beste Jan, namens alle 4 blijvende trippers, hartstikke bedankt voor het prettige gezelschap. Wij hopen dat je genoten hebt , ondanks de opgelopen frustraties tijdens de start van de trip en in het hellehok. Wij gaan met 4 Trippers door en gaan steeds noordelijker rijden. Uiteindelijk doel is St. Petersburg waar weer een afwisseling van de wacht plaats heeft. Het worden toch nog 4 zware dagen en bereiden ons vanavond hierop voor. Adieu.

Dag 29 Ekaterinburg-Ferm

Posted by Trippers on June 14, 2013 at 8:35 AM Comments comments (1)

REISVERSLAG D. D. 14-06-2013: DAG 29: EKATERINBURG(RUSLAND)- PERM(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 365 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 13.432 km.

3.0 Wegen: De weg was bij vlagen prima en uiteraard soms wederom slecht.

4.0 Weer: Prachtige zonnige dag met stapelwolken. De temperatuur is flink naar beneden gegaan.

5.0 Temperatuur: 15-20 C

Na ons werk m.b.t. het dagelijkse verslag maken en de selectie en uploading van verslag en foto’s zijn we een lekker koud biertje gaan nemen in onze hotelbar Venezia. We hadden onze intrek genomen in een hotel aan de rand van de stad: “Atlantik”. De dame met de prachtige naam Anastasia, van het kantoor St. Petersburg van Alphons, had het wederom perfect geregeld. Na ons wat opgefrist te hebben, zijn we met een taxi het centrum ingegaan, en hebben ons culinair te goed gedaan in “The Sky Lounge”. Wederom voortreffelijk gegeten en daarna hebben we een diepgaande discussie over het (voort-)bestaan van de EU gevoerd. We hebben duidelijk vorderingen gemaakt in een oplossing hiervoor. Rond 23:00 uur was het tijd om eens wat uitbundiger ertegenaan te gaan in deze metropool. We kwamen uit in de “Coyote Ugly”bar.

Het is een concept van een Amerikaanse die in Amerika een aantal van deze bars heeft geopend. Daarna heeft een Duitser er een in Duitsland geopend en een Rus heeft het concept overgenomen voor een aantal van deze bars in Rusland. Het komt erop neer dat de bar is uitgerust met een enorme brede barplank, waarop de gehele avond dames van de bar entertainment verzorgen( staan te dansen). Je moet dus wel uitkijken dat ze je bier of wodka/tonic niet omschoppen. Om 13:30 uur was het tijd om afscheid te nemen van Tripper Jan. Hij kreeg van de aanwezige Trippers een tweetal afscheidsdansen voorgeschoteld, verzorgd door een van de dames van de tent. Nou mensen ik heb al veel gezien, maar dit sloeg echt alles. Wij hadden geen van allen nog nooit zo’n afscheidsdans gezien en Jan ook niet. Je moet je voorstellen dat beiden handen van Tripper Jan werden samengebonden door een riem die Alphons vast moest houden en toen ging de dame echt goed los!!! We hebben Tripper Jan zwaar ontgoocheld op de 1e dag uit het hellehok zien komen, maar gisterenavond hebben we hem echt glunderend afscheid zien nemen. Goede vlucht Jan!

Daarna verzeilden op onze weg naar het hotel in een bar genaamd: Globus Bar. Daar zat een prachtige dame aan de bar, maar had veel te veel gedronken. Ze wilde toch graag nog een keer met Tripper nr.1 dansen op het prachtige nummer “November Rain”van Guns and Roses. Ik heb dat verzoek maar ingewilligd want ik had er een beetje mee te doen, uiteraard na goedkeuring van de rest van de Trippers.(de sociale controle is enorm) Kijk en luistergeld is niet gevraagd en we hebben haar daarna alleen met een wodka achtergelaten en zijn om 03:00 uur onder de wol gekropen. Vanmorgen 09:00 uur ontbijt en daarna snel op weg naar de stad Perm , ons doel van vandaag. Reeds om 16:00 uur reden we deze stad in. Kantoor Alphons had alweer het hotel geregeld, namelijk het URAL-Hotel. Nu gaan we even een uurtje plat want we zitten er allemaal een beetje doorheen. Morgen melden we u in de stad Kirov hoe de avond en de lange reis van ongeveer 600 km zijn verlopen. Welterusten.

Dag 30 Perm-Kirov

Posted by Trippers on June 15, 2013 at 10:00 AM Comments comments (1)

REISVERSLAG D. D. 15-06-2013: DAG 30: PERM(RUSLAND)-KIROV(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 496 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 13.928 km.

3.0 Wegen: De weg was prima, maar levensgevaarlijk tegelijk. Je rijdt op een prima weg en plotseling, zonder waarschuwingen, zitten er letterlijk valkuilen in de weg of de weg ligt helemaal opengereten met grote bulten in het midden van de weg(asfalt omhooggedrukt) en enorme kuilen links en rechts in het wegdek. Je moet dan als een gek op de rem of je rijdt je hele wagen aan gort. Onvoorstelbaar dat dit hier nog steeds schering en inslag is. Het blijven levensgevaarlijke wegen met al dat (vracht)verkeer en dat blijkt wel met de enorme hoeveelheden bloemen en kruizen langs de wegen in geheel Rusland.

4.0 Weer: Weer een prachtige warme zonnige dag met stapelwolken. De temperatuur is weer fors gestegen

5.0 Temperatuur: 22-27 C

WAT EEN PRACHTIGE DAG, PRACHTIGE AVOND EN PRACHTIGE NACHT!!

Dat uurtje slapen na de reis van gisterenmiddag was wel een uitvinding. De vermoeidheid eist toch vroeg of laat z’n tol. Na het uiltje knappen zijn we naar een Duitse bierkelder gegaan want we hadden allemaal goeie honger! Daar werd een flinke biefstuk(350 gr.) van de grill geserveerd en natuurlijk bier uit die enorme grote pullen. Daarna zijn we naar een andere eettent gegaan met de mooie naam “Neva”. Daar speelde een band, die nogal op zomerse wijze gekleed was. Echt geweldig was het niet en daarom besloten we maar een taxi te nemen en naar de grootste discotheek van Perm af te reizen. Daar om 23:30 uur aangekomen bleken we zowat de enige gasten. Het blijkt namelijk dat ook hier het uitgaanspubliek pas om 01:00 uur op stap gaat. Dus er is geen verschil tussen hier en Nederland!! En inderdaad om 01:15 uur liep deze disco in een mum van tijd vol met hoogslanke en hoogbenige Russinnen. Ook hier viel weer op dat 80% van het publiek vrouwen zijn die er allen perfect gekleed uitzien en alleen maar willen drinken en dansen en nog eens dansen. Nou met zo’n gele brigade in de tent gaat dat natuurlijk wel lukken. Om 02:00 uur hadden we het wel gezien daar en zijn toen naar het hotel teruggegaan. Alphons knapte toen af en moest capituleren. Wij, Alex, Rob en ondergetekende zouden er nog eentje gaan nuttigen in een bar met de vrolijke naam “Bar-Bar”. Nou mensen dat werd een topper. Moet je je voorstellen : Je komt een ruimte binnen met een vierkante bar in het midden en op elke hoek van de bar, een paal naar het plafond, waaraan de gehele nacht een wulpse griet hangt te dansen. De rest van de ruimte is bomvol meiden, een paar mannen daargelaten,die eigenlijk al allemaal voldoende drank hebben genuttigd, getuige de talrijke lege wodka glazen. Als er dan, bij deze cocktail ook nog eens een goede D.J wordt toegevoegd, die perfecte, opzwepende muziek draait is het gremium optimaal voor een compleet gekkenhuis. Man Oh, man, iedereen ging uit z’n dak en wij erbij. We hebben daar 2 uur gedanst alsof we 18 waren en Alex had pijn aan z’n voeten want er waren nogal wat dames met naaldhakken die op z’n schoenen waren gaan staan. We rolden om 04:00 uur naar buiten in de wetenschap dat we morgen om 08:00 uur aan het ontbijt moesten en weer 500km voor de boeg hadden. Een ding is zeker in die 4 trips die ik meegemaakt heb , dat ik nog nooit zo’n volle tent met zo’n uitzinnig en enthousiast danspubliek gezien heb. Het was gewoonweg geweldig en een echte apotheose. Met anderen woorden we hebben afgelopen nacht “d’n beer gereden”.(zie foto).

Vanmorgen zaten we klokslag om 09:00 uur fris en fruitig aan het ontbijt, ondanks al die wodka/tonics. Navigator Alphons had gedroomd hoe hij het snelst uit de stad Perm kon geraken en de uitvoering van zijn droom was perfect. De routeplanning werd ook nog in alle vroegte aangepast, want we vonden een kortere weg naar Kirov en dat scheelde 85 Km. Daarnaast wonnen we 2 uur omdat we naar het westen reden en we de tijdslijnen in ons voordeel overschreden. (we hebben nu dus nog 2 uur tijdsverschil met Ned.) De route die we reden was van een geweldige schoonheid en we genoten er vol van. Tijdens de rit maakten we twee keer pas op de plaats. De 1e keer was dat voor onze koffie/soep onderbreking en de 2e keer voor wat borsj soep en wat pannenkoeken in een wegrestaurantje. Rond 14:00 uur reden we de provinciestad Kirov binnen, recht naar het vooraf geboekte hotel. Daar werden we geconfronteerd met de Russische bureaucratie. Rob was langer dan 8 werkdagen in Rusland en had geen geldige registratie. Ik had deze al een paar dagen eerder gekregen, voor Alex was dit nog niet nodig(later gekomen) en Alphons had hem reeds. Probleem was dat ze Rob niet wilden laten slapen in dit hotel. Dus vertrokken we maar weer op zoek naar een ander, die dit wel wilden doen, tegen bijvoorbeeld cash betaling(dit is dan illegaal). Wellicht zullen we morgen dit toch in Vologde moeten regelen, want anders wordt dit een serieus probleem in St.Petersburg.

We gaan nu gauw wat eten en eens kijken wat de zaterdagavond ons bied in Kirov. Tot morgenmiddag in hopelijk Vologde(bijna 700 km!!!)

Dag 31 Kirov-Vologde

Posted by Trippers on June 16, 2013 at 3:40 PM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 16-06-2013: DAG 31: KIROV(RUSLAND)- VOLOGDE(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 906 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 14.834 km.

3.0 Wegen: De eerste 300km waren van een voortreffelijke kwaliteit. Het vlotte goed, echter na deze 1e 300 kwamen 400 ellendige kilometers , waarbij het wegdek abominabel slecht was. Geregeld reden we naast de weg , door het zand, omdat op deze weg niet te rijden viel. Na de stad Yaroslavl volgde de laatste 200km met een perfect wegdek. Ik denk de 1e verbinding tussen twee steden die ik in Rusland gereden heb, waarvan het wegdek een uitmuntende kwaliteit heeft.

4.0 Weer: Licht bewolkt en weer een prachtige warme zonnige dag.

5.0 Temperatuur: 25-30 C

We waren gisteren namiddag terecht gekomen bij een klein hotel, dat wel bereid was ons onderdak te verlenen. Wel moest de betaling cash gebeuren, zodat ze het niet behoeven te registreren. Geld pinnen bij een bankautomaat is hier in Rusland geen probleem. Ik liep naar een supermarkt en er stonden wel 13 machines opgesteld. We hebben wat gegeten in een restaurant op loopafstand van het hotel en daarna hebben we wat zitten napraten in de hotellobby over de tot nu toe meegemaakte avonturen en hoe de mensen die wij ontmoetten zo positief reageren als ze horen dat wij uit Galandia (Nederland) komen.

Om 11:00 uur zijn we naar bed gegaan voor een goede nachtrust.

Vanmorgen volgde geen ontbijt in het hotel en we reden met lege maag om 09:00 uur weg voor een zware etappe. Na ongeveer een uur gereden te hebben, waarbij navi Alphons, ons behendig uit de stad navigeerde, stopten we bij een wegrestaurantje, voor koffie/thee , brood, een gebakken ei en pelmeni. Daarna kozen we de correcte weg, volgens ons routeschema. De trip vlotte goed de eerste 300 km en toen kwam de ellende. Zeer slechte weg noopte ons om het echt kalm aan te doen, want de wagens trilden dat het een lieve lust was, hetgeen natuurlijk niet goed is voor mens en machine. Op een gegeven moment stopten we omdat ons gevoel ons aangaf dat we verkeerd reden. Na een vrachtwagenchauffeur tot stoppen te hebben gedwongen en hem de weg gevraagd te hebben, bleek dat we al geruime tijd niet de route van het reisschema volgden. Alphons had de afslag niet gezien, die we hadden moeten hebben. De chauffeur meldde ons dat onze voorziene route op bepaalde delen geen weg bevatte , maar alleen maar onbegaanbare paden. Hij gaf aan door te rijden op deze “verkeerde”weg omdat deze over de nodige kilometers beter zou worden en daarna de goede weg ons veel tijdwinst zou opleveren. Aldus besloten we door te rijden, met de wijsheid op zak dat we meer dan 200 km om zouden rijden. Het zouden er dus geen 700 maar meer dan 900 km worden!!! Halverwege de middag stopten we bij een wegrestaurant en daar bleek een feestje gevierd te worden. We konden al meteen mee dansen, terwijl we wachten op de bereiding van wat we besteld hadden. Die Russen zijn echte feestneuzen. Toen ze vernamen, dat we uit Galandia kwamen, werden we spontaan uitgenodigd om aan te schuiven om een wodka mee te drinken!! Dat hebben we beleefd afgewezen want autorijden en drank kan natuurlijk niet. Trouwens we lagen achter op het schema en er restte ons niets anders dan snel te eten en verder te karren. Uiteindelijk kwamen we in de stad Vologde om 22:00 uur aan. Wat natuurlijk helpt is dat het hier erg laat donker word, dus in het donker rijden is niet aan de orde. Om 22:00 uur scheen de zon nog volop, al stond deze wel heel laag aan de horizon. Alphons en ik genoten de gehele dag van de Top 2000 en dat helpt wel bij deze intensieve ritten. De route in Vologde naar ons hotel “Atrium” was weer snel en efficiënt. De 2 tweepersoons kamers waren gisteren al geboekt door de efficiënte secretaresse van Alphons. Snel hebben we wat gegeten in het restaurant van het hotel en we zijn uitgeput direct naar bed gegaan. We hadden vanmiddag al besloten om morgenvroeg vroeg te vertrekken(06:00 uur) naar St. Petersburg, toch weer een kleine 700 km noordwestwaarts, om op tijd ons te melden bij de drie nieuwe Trippers.( Peter Geboers. Henk Verhoeven en Frank Cremers) Die zijn als het goed is morgenvroeg allemaal in deze stad gearriveerd. Tot morgen in de mooie stad St.Petersburg.

Dag 32 Vologde-St-petersburg

Posted by Trippers on June 17, 2013 at 11:35 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 17-06-2013: DAG 32: VOLOGDE(RUSLAND)- ST. PETERSBURG(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 660 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 15.494 km.

3.0 Wegen: De eerste 500 km verliepen perfect: daarna kwam er slechte weg tot aan St.Petersburg.

4.0 Weer: Licht bewolkt en deze keer 4 heftige buien. De laatste bui was zo heftig dat bijna alle weggebruikers langs de kant van de weg moesten stil gaan staan. Zo’n heftige bui hebben we nog nooit tijdens de 4 Tripperstochten meegemaakt.

5.0 Temperatuur: 15-20 C

Om 06:00 uur stonden we al weer langs ons bed. Eerst doucht Alphons en laat hij mij elke morgen een kwartiertje langer liggen. Daarna heb ik nog een kwartiertje voor mijzelf. Om 06:30 uur stonden we gepakt en gezakt in de lobby van het hotel. We vertrokken snel richting St. Petersburg. De eerste 500 km verliepen goed. Daarna slecht wegdek en veel wegwerkzaamheden. Tijdens deze wegwerkzaamheden hebben we de grootste lol, want onze walki-talki’s werken op dezelfde golflengte als die van de wegwerkers, die het verkeer regelen. Alphons pakt dan onze walki-talki en begint in het Russisch te praten tegen deze mannen en vraagt of de Galandia-cars voorrang krijgen. Die snappen er helemaal niets meer van en er ontstaan dan spontaan hilarische taferelen. We lachen wat af mensen. Tijdens de laatste kilometers kregen we een aantal zeer heftige buien over ons heen. Zo heftig dat vele weggebruikers de kant van de weg opzochten. Mijn god ze hadden daarboven de schuiven opengezet en massa’s water naar beneden gestort. Direct daarna verzeilden we in een file. Daar gebeurde iets wat ons nog wel even zal bijblijven. Er kwam een leuke meid naar onze wagen gelopen omdat we zo’n prachtige muziek op hadden staan en volop zongen en uiteraard trekt de wagen met de stikkers elke dag veel aandacht. We raakten aan de praat en de duimen van alle omringende weggebruikers gingen overal omhoog. Na enige tijd kwam het meiske met een volle pot augurken aansjouwen, met een fles wodka en eigen ingeblikte kersen. Mensen en dat allemaal in de file. We hadden de smaak helemaal te pakken en we zongen “In dreams”van Roy Orbinson voluit. Daarna kwam men ook nog een brood aandragen, dat met de wodka gedronken dient te worden. In dank namen we alles aan. Om 17;00 uur reden we de metropool St. Petersburg binnen. Na een uur waren we in het Azimuth Hotel ingecheckt. Henk , Peter en Frank zaten in gele shirts ons al op te wachten. We waren nu weer met een volle bezetting van 7 trippers. Anastasia, van het kantoor van Alphons, schoof ook aan, compleet in trippersstijl, met een geel hesje aan. We gaan vanavond met z’n achten op stap . eerst goed eten en daarna St. Petersburg verkennen. Morgen melden we ons weer. Bye,by

Dag 33 Rustdag St Petersburg

Posted by Trippers on June 19, 2013 at 12:05 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 18-06-2013: DAG 33: RUSTDAG- ST. PETERSBURG(RUSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op dag: 40 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 15.534 km.

3.0 Wegen: N.V.T.

4.0 Weer: Geweldig open weer:nagenoeg onbewolkt .

5.0 Temperatuur: 22-27 C

We namen gisteren, na intrek in ons hotel, de taxi naar het centrum van deze prachtige stad. Anastacia had plaats gereserveerd in restaurant Moskou aan de Nevskiy Prospekt. Allereerst hebben we de 3 nieuwe trippers verwelkomt, te weten Frank, Henkie en de legendarische nummer 14 Peter. We hebben daar heerlijk gegeten en daarna zijn we naar de Coyote Ugly bar gegaan. Deze bar is hetzelfde concept als die in Ekaterinburg, waar Tripper Jan zo’n geweldige dans voorgeschoteld kreeg. We dachten dat dat ook wel zou passen voor de inwijding van onze nieuwe Tripper Henk. Henk kreeg een wulpse dans op de bar van twee vrouwen voorgeschoteld en hij heeft de verdere avond het alleen nog maar koud gehad. Henk was zichtbaar onder de indruk en daarom zijn we tijdig vertrokken, daar anders het natuurlijk te veel van het goeie werd ,op d’n eerste dag voor de nieuwkomers. Henk en ik hebben redelijk snel het bedje opgezocht in het hotel, terwijl de anderen de witte nacht van St.Petersburg nauwgezet bekeken hebben. Vannacht hebben we ook afscheid genomen van Tripper Alphons. Hij vloog vanmorgen vroeg alweer naar Moskou om daar een presentatie te houden voor wat klanten. Alphons bedankt, namens de rest van de Trippers, voor het geweldig navigeren en voor de enorme gezellige dagen samen. Vannacht nemen we ook afscheid van Alex en Rob. We bedenken nog wel een mooi afscheid vanavond. Vanmorgen zijn we om 10:30 uur vertrokken in onze beiden wagens en met gids Annastacia, naar het stadje Puskin, waar het zomerpaleis van Catherina de Grote is gevestigd. We zagen daar prachtige gebouwen, paardenkoetsen en uitgebreide tuinen. Daarna zijn we weer teruggereden naar de stad en hebben een boottocht door de grachten gemaakt. Aansluitend nog een stadsrondrit en weer terug naar het hotel. Vanavond gaan we eten bij het toprestaurant La Terrassa. Tot morgen.

Dag 34 St Petersburg-Tallinn

Posted by Trippers on June 20, 2013 at 12:30 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 19-06-2013: DAG 34:ST. PETERSBURG(RUSLAND)-TALLINN(ESTLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op de dag: 412 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 15.946 km.

3.0 Wegen: Prima weg van St. Petersburg naar de grens. De wegen in Estland zijn voortreffelijk.

4.0 Weer: Wederom fantastisch weer: onbewolkt .

5.0 Temperatuur: 24-28 C

La Terrassa was voortreffelijk. Het restaurant op de 6e verdieping heeft een mooi dakterras, waar je uitstekend kunt eten. Het is van dezelfde eigenaar als van het restaurant “Moskou”.Alleen het waaide gisterenavond wat koud daarboven, dus zaten we allen met een deken om ons heen. Dit kon uiteraard de pret niet drukken. Na een koffie voor Henk nog na te hebben besteld, met “un tas romme”, zoals Alex dat aangeeft, vertrokken we naar een zijstraat van de Nevskiy Prospekt waar de nodige bars zijn, om nog wat na te keuvelen. We geraakten in een leuke bar, waar we de rest van de avond doorbrachten onder het genot van een pilske en/of wodka/tonic. We namen ook in stijl afscheid van onze gids Anestacia met natuurlijk een korte speech en met een onderscheiding”ons Trippers Klumpke”. Daarna keerden we hotelwaarts, waarbij ik nog een stortbui te verwerken kreeg, waarbij ik het niet helemaal droog hield. Het was een prachtige avond in een prachtige stad. Vanmorgen stonden we om 9:00 uur paraat , na een ontbijt in de Azimut fabriek. Mijn god wat zitten daar een boel mensen in(1030 kamers). We reden direct St.Petersburg op een zeer snelle en efficiënte wijze uit ,richting grens. De grens werd een vlotte afwerking. Ditmaal binnen 1 uur!!

Na ongeveer een uur gereden te hebben, hebben we gepauzeerd, en natuurlijk onze soep en koffie genuttigd met het gekregen brood van de “file-meisjes”. Henk voelde zich niet goed want er zat hem iets in de weg. Vrolijk vertrok hij met een rol WC-papier het bos in. Een van de Trippersregels is: Ga nooit in het bos zitten. Welnu na een kwartier kwam Henkie terug en hij wist niet waar hij het zoeken moest. Hij was zeker door 30 muggen gestoken in z’n achterste, zelfs zodanig, dat acute behandeling noodzakelijk was van Tripper arts Peter. Hij zocht wat spul in het medicijnenkoffer en Henk kon gaan smeren over z’n opgelopen bultjes. Rond 16:00 uur reden we langs de Oostzee naar een restaurant, waar we zelf het terras hebben moeten inrichten(tafel en een bank was genoeg) Om 19;00 uur reden we de stad Tallinn in. We zetten koers naar het centrum en stopten, na enig zoekwerk, bij het hotel Radison Bleu. Daar hadden ze kamers voor ons en na de gebruikelijk incheckwerkzaamheden zit ik nu dit verhaal te dichten. Daarbij moet ik U nu melden dat we weer 1 uur gewonnen hebben(dus nu is het18:00 uur)

Vannacht hebben we ook afscheid genomen van Rob, de contactlegger en van Alex, de puinbreker. Volgens Alex kieken ze “allemoal wa schauw” hier in Rusland en sinds en paar dagen had hij er inne in d’n auto zitten, die” genne meter mir loapt”(Boekels dialect denken wij), waarmee hij Henk aanduidde. Met de training van Henk, om wat kilo’s kwijt te raken, zijn we goed begonnen: In 2 dagen heeft hij al meer gelopen en minder geslapen sinds z’n ongeluk(zegt ie). Ja beste lezers, na 25 dagen in Rusland rond te hebben getoerd is er een punt achter gezet. Rusland heeft mij weer eens positief verbaasd met veel slechte wegen, vriendelijke mensen, hulpvaardige mensen,mooie steden, leuke disco’s en graag dansende meiden. Ook het zo snel contact kunnen maken met zoveel mensen was echt een positieve ervaring. Het is een mooi land met geweldig veel ruimte, waar ook nog veel ontwikkeld moet worden;te beginnen met de infrastructuur. Adieu Russia. We gaan nu de stad Tallinn eens even bekijken. De markt in het oude centrum zou heel mooi moeten zijn , dus dat melden we U morgen weer. Houdoe!

Dag 35 Tallinn Riga

Posted by Trippers on June 20, 2013 at 9:50 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 20-06-2013: DAG 35:TALLINN(ESTLAND)-RIGA(LETLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op de dag: 310 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 16.256 km.

3.0 Wegen: Prima wegen!

4.0 Weer: Helaas vanmorgen tot halverwege de middag wat druilerig weer. Toen we in Riga aankwamen scheen de zon weer en de temperatuur is hier prima.

5.0 Temperatuur: 25-28 C

Nu , de vraag van gisteren, met betrekking tot het oude centrum van Tallinn, stond nog open om te beantwoorden. Welnu we waren allen een beetje verbaasd, na weken Oost-Europese steden te hebben aanschouwd, dat dit stadje zo’n knusse,vrolijke en romantische indruk op ons maakte. De markt nodigt uit om er een tijdje te verblijven op een van de vele terrassen. Het is er druk en gezellig. Het barst van de restaurants en bars. Onze keuze om wat te gaan eten viel op restaurant “Beer House”. Het restaurant doet Duits aan en het concept zou bij ons niet meer aanslaan , maar hier loopt het als een tierelier. Ditmaal hadden we allemaal prima gegeten ,echter ik heb nogal met wat grote spare-ribs zitten vechten. Het waren me te grote stukken en heb er verder maar vanaf gezien, hetgeen ook wel eens goed is voor de lijn. Na het restaurant hebben we door het oude stadscentrum gelopen en zijn in een loungebar “Deja Vu”terecht gekomen. Daar zijn we wat tot rust gekomen. Vooral Henk had nogal wat last van z’n muggenbeten op z’n patronenbuidel , die volgens zijn zeggen, drie keer zo groot is geworden. Z’n broek past nauwelijks nog. Hij is ook eerder afgehaakt en naar het hotel gegaan voor een intieme smeerbeurt. Peter, Frank en ik zijn terechtgekomen in bar “Clazz”, waar een live bandje speelde. We hebben daar wat gezellig zitten keuvelen en zijn toen rond 02:00 naar het hotel gelopen. Onderweg kwamen we nog langs een feestje, waar een D.J. , zich in het zweet werkte, om al z’n gasten te laten swingen. Het geluid wat geproduceerd werd, klonk ver door in de gehele stad. Vanmorgen zijn Peter en ik nog wat foto’s en video-opnames gaan maken van de markt en het oude stadscentrum. Om 09:30 uur reden we redelijk makkelijk weg uit deze stad op weg naar Riga in Letland. Onderweg namen we een lunch in een strandtent “ Koklites”aan een baai van de Baltische zee. Om 16:00 uur reden we de stad Riga binnen, recht naar het centrum, waar we onze intrek namen in het hotel “Avalon”.Na de nodige onderhandelingen over de kamerprijs en het parkeren waren we het redelijk snel eens en checkten we in. De resterende 3 dagen hebben we elke dag zo rond de 600 km nog te rijden, dus we gaan morgenvroeg op tijd op pad. Vanmiddag en vroegavond verkennen we dan Riga. Morgen melden we u dan weer wat we allemaal meegemaakt hebben. Tot morgen.

Dag 36 Riga Gdansk

Posted by Trippers on June 21, 2013 at 3:35 PM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 21-06-2013: DAG 36:RIGA(LETLAND)- GDANSK(POLEN)

1.0 Aantal gereden kilometers op de dag: 780 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 17.036 km.

3.0 Wegen: Prima wegen!

4.0 Weer: Het was een erg hete dag, met om 16:00 uur een broodnodige onweersbui, waarna enige verkoeling volgde. In Gdansk is het nu wederom heerlijk warm weer(20:00 uur:25 C)

5.0 Temperatuur: 27-33 C

Na de verrassing van Tallinn, volgde wederom een verassing:Riga. Wat een sfeervol en gezellig centrum zeg!!Het is de meest sfeervolle en gezelligste stad die we tot nu toe gehad hebben op deze trip. Wellicht hielp het een beetje want we vielen met onze kont in de boter, omdat dit weekend er vier dagen feest is in de stad i.v.m. de langste dag. Overal live muziek en dan met name op de twee grote pleinen in het stadje. Het barst er van de restaurantjes, bars, en terrassen. De temperatuur was natuurlijk lekker en je kon overal buiten plaats nemen, hetgeen we dan ook deden, na eerst door het kleine centrum gelopen te hebben. De gebouwen hebben een eeuwenoude uitstraling en er hangt een zeer gemoedelijke sfeer. We hebben vrij lang op het kleine plein gezeten met achter ons een prachtig spelende band,de Gipsy Mama’s, met een zangeres die een geweldige stem had. Ze speelden veel nummers van de Gipsy Kings, volgens onze muziekkenner Henk. Henk heeft overigens nog steeds veel last van de opgelopen muggenbulten , waarbij z’n dagelijkse masssageactiviteiten weinig vruchten afwerpen. Na een paar glazen lokaal bier genuttigd te hebben en goed gegeten te hebben bij restaurant “The blue cow” zijn we naar twee bars gelopen die waren aanbevolen door de hoteldames. Beiden bars,o.a. Queens, was inderdaad een prachtige bar, waren helaas niet echt druk bezet. Uiteindelijk belanden we in een trendy tent met prima discomuziek en hebben we daar met wat charmante dames gedanst. Het werd een gezellige avond. Henk kon het tempo niet bijbenen en is wat eerder naar het hotel gelopen, uiteraard weer met de gebruikelijke omweg vanwege misoriëntatie. Morgen laten we Henk, in een geplande trainingssessie,enige kilo’s proberen kwijt te laten raken. De filmcrew is al ingelicht. Wij, Peter, Frank en ik, zijn gisterenavond tijdig weer naar het hotel gelopen want de trip van vandaag zou lang worden. De bedoeling was Vilnius aan te doen in Litouwen, maar we hebben dit plan hedenmorgen aangepast, daar de trip te lang zou worden voor een dag. Om 08:00 uur reden we direct goed weg uit Riga. Het was al warm en de dag zou de heetste worden van de gehele trip. We doorkruisten Litouwen en wij moeten melden dat alle drie de Baltische staten erg Europees eruit zien. Het verschil tussen België en Nederland is groter als je daar doorheen rijd! De drie landen zijn erg groen en vlak en de mensen die we dagelijks ontmoetten waren vriendelijk. Wanneer ze merken dat we uit Nederland komen, gaan de duimen bijna elke keer omhoog, overigens was dit in Rusland ook zo! De tocht door oost en noord-oost Polen was mooi. De weg die we reden was heuvelachtig met groene grasvelden en landbouwgewassen, afgewisseld met bossen en moerassen en het deed wat aan Finland denken, met ook heel veel waterpartijen. Na 780 km(!) en heel veel goede muziek in de wagens reden we Gdansk binnen, waar we weer verrast werden met een prachtige oude binnenstad. Ook hier overal knusse, gezellige terrassen tussen de eeuwenoude gebouwen en aan het water. We hebben onze intrek genomen in het Radison Blue Hotel, hier midden in het oude stadscentrum, na de hotelbedienden te hebben overtuigd dat onze wagens allebei voor het hotel geparkeerd konden worden op een privé plek, hetgeen zonder parkeerproblemen ook lukte. Dit hotel is echt prachtig ingericht en zeer sfeervol. Wij denken dat op deze laatste vrijdagavond van deze trip we ons wel weer zullen vermaken hier. De biertjes staan al weer koud als ik aan dit verhaal begin en terwijl de heren zich installeren op de kamers en douchen zit ik me hier nog steeds in het zweet te werken. Ik ga er nu een punt achter zetten. Morgenavond volgt nog Berlijn waar ik ook tevens het laatste verslag van a.s. zondag zal maken. In dit laatste verslag zal ik wederom een samenvatting geven van de hoogtepunten en dieptepunten van deze trip. Laten we aan een prima weekend beginnen. Houdoe.

Dag 37 Gdansk Berlijn

Posted by Trippers on June 22, 2013 at 2:40 PM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 22-06-2013: DAG 37: GDANSK(POLEN)-BERLIJN(DUITSLAND)

1.0 Aantal gereden kilometers op de dag: 621 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 17.657 km.

3.0 Wegen: Prima wegen!

4.0 Weer: Weer een warme dag met volop zon.

5.0 Temperatuur: 25-30 C

Tja , Gdansk is echt een prachtige plaats. De zijuitgang van het Radisone Blue hotel kwam uit op een grote doorgaande weg, die afgesloten is voor verkeer en alleen maar toegankelijk is voor voetgangers. De toegang tot dit centrum loopt aan beiden kanten via prachtige oude toegangspoorten. De gehele straat bestaat uit restaurants en bars met overal terrassen. Gisterenavond was het er warm en gezellig. De stad is keurig gerestaureerd, want in de 2e wereldoorlog hebben ze dit centrum nagenoeg geheel platgebombardeerd. Wij zijn, na ons werk gedaan te hebben, gaan eten bij “Cleopatra’s”. Na een goede fles Argentijnse rode wijn en wat biefstukken zijn we het oude centrum ingelopen. Daar hebben we hier en daar nog wat gedronken en daarna hebben we ons te rusten gelegd. Na in een goed bed geslapen te hebben, in deze prachtige kamers, zijn we vanmorgen opgetogen aan het ontbijt begonnen. Om 10:00 uur reden we Gdansk uit, op weg naar Poznan en uiteindelijk Berlijn. Al dagen had ik wat problemen met de auto i.v.m. het enorm trillen van het stuur. Dat viel gisteren nog mee, maar vanochtend was het veel erger geworden. Op een gegeven moment besloot ik te stoppen om in ieder geval te checken of de wielen wel goed vastgedraaid waren. Dat was in orde, dus dan kon het maar een ding zijn en dat was het proberen waard: wiel verwisselen. Toen ik dat zei tegen Henk diende zich links meteen een garage aan, dus meteen draaide ik linksaf naar de garage. Ze wilden net sluiten, maar we wisten toch 3 personen te mobiliseren. De baas ging met me proefrijden en hij kwam tot dezelfde conclusie. Dus snel verwisselden we het wiel,gaven de baas een klompje(we behoeften niets te betalen(keep the money in the pocket))en namen de gebruikelijke foto’s. We constateerden ook dat het probleem was verholpen. We konden weer doorrijden en Poznan stond nog op de lijst. Dit stadscentrum herbergt een mooie marktplaats met dito huizen er omheen. Het was markt vandaag, dus erg druk. We maakten wat foto’s , dronken wat en reden door naar Berlijn. Toen we de Pools-Duitse grens over waren, rook ik een rubbergeur, maar voordat ik goed en wel kon bedenken wat het was, begon de wagen enorm te slingeren. Henk, de chauffeur, manoeuvreerde de wagen direct naar de kant van de weg. De rook sloeg van de kapotte band af. We verwisselde snel het wiel (nieuw record:<10 min.) en we reden door naar Berlijn . Na enig zoeken, waar precies het centrum was, kozen we voor Hotel Berlin. Toepasselijker kan het niet,nietwaar? Nu ons even verfrissen en dan gaan we deze mooie stad vereren met een bezoek. Het laatste avondbezoek van deze trip in het buitenland. Het was wederom een flink stuk rijden vandaag:>600km. Morgen volgen de laatste 700 km. naar Riethoven. Tot morgenavond wellicht bij De Sleutel in Riethoven. We hopen daar omstreeks 18:00 uur te arriveren.

Dag 38 Berlijn Riethoven

Posted by Trippers on June 23, 2013 at 3:35 AM Comments comments (0)

REISVERSLAG D. D. 23-06-2013: DAG 38:BERLIJN(DUITSLAND)-RIETHOVEN

1.0 Aantal gereden kilometers op de dag: 700 km.

2.0 Aantal totaal gereden kilometers : 18.357 km.

3.0 Wegen: Prima wegen!

4.0 Weer: Prima weer wederom vandaag. Mooi weer om richting huis te rijden

5.0 Temperatuur: 23-28 C

Trippers: Vandaag de laatste dag!!!!!!

We reden vanmorgen eerst door Berlijn om de stad een beetje te bekijken. We hadden gisterenavond onze intrek genomen in hotel Berlin.

Daarna zijn we de stad ingelopen. Veel lopen kun je wel in Berlijn , maar dit is niet goed voor de benen van Tripper Henk. Daarom hebben we de taxi ingeschakeld om ons naar een goed restaurant te rijden. Daar hebben we goed gegeten en gedronken en zijn daarna weer naar het hotel afgereisd. Na , zoals al eerder aangegeven, door deze mooie stad te zijn getreden,hebben we koers gezet naar Riethoven. We zijn eerst nog even via Nuenen gereden, om mijn moeder even goedendag te zeggen en toen naar de De Sleutel in Riethoven, waar de meesten andere Trippers ons opwachten. Toch wil ik nog even terugkijken op deze prachtige Trip.

Allereerst wil ik alle Trippers bedanken voor hun geweldige inzet en, wat nog mooier is, de geweldige saamhorigheid en vriendschap die hier en daar is ontstaan, als er die al niet was. Ik hoop dat de nieuwe Trippers ook genoten hebben. Verder bedank ik alle schrijvers en schrijfsters in het gastenboek. Wij lazen dat onderweg met heel veel plezier.

Verder wil ik zoals eergisteren beloofd wat hoogtepunten en dieptepunten op een rij zetten.

Eerst de dieptepunten, die er overigens weinig waren:

1. De enorme problemen die we onderweg hadden met de auto van Leon: Het doormidden breken van de stuurstang en het verliezen van een deel van de aandrijving. Hoe meer we eraf sleutelden , hoe beter de wagen ging lopen.

2. De enorme steekpartij van muggen die Henk heeft opgelopen bij zijn bosbezoek.

3. Het autoongeluk, waarbij een van de deelnemers van Peking-Parijs het leven liet.

4. De 11 uren durende grensovergang bij Belarus en de late(vroege) aankomst in Minsk.

5. Het verwijderen van onze gids op de slaapkamer van Leo,door Leo.

De hoogtepunten:

1. Het twee dagen meerijden met de Peking-Parijs deelnemers en de aankomsten bij de gereserveerde hotels.

2. De prachtige avonden in al die mooie steden,na aankomst.

3. Het bezoek aan de Banja’s in Astana, Barnoel,Ulan Ude,en Irkutsk.

4. Het hellehokbezoek in Baikalsk.

5. De uitbundige dansavonden in Krasnojarsk, Novosibirsk, Omsk, Perm, Kirov, St.Petersburg, Tallinn en Riga.

6. Het mijnbezoek in Erdenet: Mongolië.

7. De bezichtiging van Moskou, Kazan, Astana, Ekaterinburg, St. Petersburg, Tallinn, Riga, Gdansk en Berlijn

8. De prachtige ritten door de Oeral(zuidelijk en noordelijk) Siberië, Kazachstan en Mongolië, waarbij de route van Barnoel-Tashanta en die van Tashanta naar Erdenet in Mongolië tot de mooiste behoorden.

9. Het oppakken/arresteren van Leon door een Mongoolse politiemacht en het pas vrijkomen na betaling losgeld.

10. Het elke keer prima culinair tafelen in al die prachtige restaurants.

11. De afscheidsdans voor Tripper Jan en de inwijdingsdans voor Tripper Henk.

12. Het bezoeken van de zandduinen in Mongolië.

13. De unieke slaapgelegenheid in Buruunturuun met geen toilet of fatsoenlijk bed.

Als laatste bedanken wij alle vrouwen van onze Trippers( voor zover ze ze nog hebben)dat zij ons in de gelegenheid hebben gesteld om deze trip te maken en zij zo lang hebben moeten wachten op de terugkeer van hun geliefden.

Wellicht komt er nog een 5e Trip. Voorlopig teren we een jaar op deze mooie herinneringen.

Tripper Cor;23-06-2013